JYP yhden edellä kyseenalaisen maalin turvin

3 - 4
(0-0, 0-3, 3-1)

Tappara – JYP     3-4 (0-0, 0-3, 3-1)
Ottelun kuvagalleria

Tappara kärsi kirvelevän kotitappion yhdelle pahimmista kilpailijoistaan, kun JYP haki Hakametsästä täyden pistepotin viimeisen minuutin maalilla. Tämä oli siis vähän kuin kosto joukkueiden kauden ensimmäisestä kohtaamisesta Jyväskylässä, jolloin Tappara teki saman. Tänään JYPin voittolukemat olivat 4-3.

JYP johti peliä jo 3-0 kovan toisen eränsä ansiosta, mutta Tappara kiri päätöserässä jo tasoihin ennen kuin sai niskaansa kylmän suihkun.

Voittomaalista ei polemiikkia saa, mutta vieraiden kolmas maali herätti tunteita ja puhetta. Maali syntyi toisen erän loppusekunneilla, kun yksi JYP-pelaaja hakkasi maalivahti Dominik Hrachovinan sivuun tilanteesta ja vapautti samalla tämän alla olleen kiekon, ja toinen Jyppi työnsi kiekon maaliin. Kaiken järjen ja sääntökirjan mukaan maali olisi pitänyt hylätä, mutta tämän illan tuomarikaksikko hyväksyi sen. Ehkä tässäkin pätee sitten vanha sanonta pomppujen ja vääryyksien tasoittumisesta, sillä Tapparahan sai edellisessä pelissä samalla lailla kyseenalaisen tasoitusmaalin pelin lopussa.

Kirvesrintojen kirivaihteen maaleista pakit tekivät kaksi: Aleksi Elorinne ja Pekka Saravo. Henrik Haapala keräsi tehot 1+1. Maalissa Dominik Hrachovinalle merkittiin 22 torjuntaa.

Kaksi erää todella tylsä Tappara

Kaksi ensimmäistä erää Tappara oli todella tylsä. JYP puolusti koko kentän alueella niin hyvin, ja Tappara itse pelasi jotenkin vähällä tunteella ilman kunnollista kipinää. Niiden asioiden yhteistuloksena Tapparalla ei kahdessa ensimmäisessä erässä ollut oikeastaan edes kunnon paikkoja tasakentällisin. Ylivoimalla paikkoja oli pari-kolme, niistä lähimpänä maalia Nick Plastinon ylärimalaukaus.

JYP-maalissa Veini Vehviläinen torjui hyvin, mutta jo toisessa joukkueiden keskinäisessä pelissä peräkkäin Tapparan yritykset tyrehtyivät ennen kaikkea JYPin puolustussumppuun. Laukaukset blokattiin, syötöt osuivat luistimiin ja mailanvarsiin. Vasta kolmannessa erässä Tappara löysi tarpeeksi pelinopeutta saadakseen myös tilaa hyökkäyspelilleen.

Maalittoman ja erittäin katkonaisen avauserän jälkeen JYP rähjäsi toisessa erässä oikein kunnolla. Se sai ensimmäisen maalinsa hyökkäysalueen syötönkatkosta, jonka jälkeen Henri Kanninen laukoi ylänurkkaan. Toisessa maalissaan JYP pyöritti Tapparan nelosketjua todella pitkään ja sai koko ajan vaihdettua omia tuoreita pelaajia kentälle. Lopulta pyöritys huipentui siihen, että puolustaja Mikko Kalteva sai pitkän poikkisyötön jälkeen laukoa kiekon täysin tyhjään maaliin.

Kolmas, tuo edellä kerrottu kiistanalainen maali syntyi JYPin pelatessa pelin ainoaa ylivoimaansa. Joonas Nättinen teki esityön hakkaamalla Hrachovinan irti tolpasta, ja Markus Nenonen törkkäsi irronneen kiekon maaliin. Tapparalla yv-mahdollisuuksia pelissä oli kolme ilman tulosta. Erikoisuus pelissä oli sekin, että varsinaisia rikejäähyjä vihellettiin vain yksi kummallekin koko 60 minuutin aikana.

Hyvä kiri – mutta hukkaan

Kolmen maalin tappioasemassa, kenties väärän maalin sisuunnuttamanakin, Tappara tuli kolmanteen erään aivan eri tavalla kuin kahteen ensimmäiseen. Nyt se hyökkäsi nopeammin ja pääsi paljon paremmin kohti maalia. Vehviläinen torjui Kristian Kuuselan tarjoilemat paikat Manu Honkaselle ja Jan-Mikael Järviselle, mutta pian niiden jälkeen alkoi tapahtua.

Aleksi Elorinne käynnisti kirin nousullaan ja rystylaukauksellaan 12 minuuttia ennen loppua. Kellossa oli hiukan yli neljä minuuttia, kun Henrik Haapala nosti kotijoukkueen maalin päähän Stephen Dixonin hyvästä syötöstä. Puolitoista minuuttia sen jälkeen Pekka Saravo kurvaili laukaisupaikkaan ja hyödynsi sen täydellisesti. Peli oli tasan, kellossa jäljellä noin kaksi ja puoli minuuttia.

JYP onnistui kuitenkin vielä kerran vain 54 sekuntia ennen jatkoaikaa. Mikko Kalteva keräsi illan kolmannen tehopisteensä (1+2), kun Jani Tuppurainen sai lauottua pyörivän kiekon ohi Hrachovinan.

Tappara pääsi hakemaan uutta tasoitusta vielä ilman maalivahtia ja olikin lähellä aivan viime sekunneilla. Vehviläinen oli jäässä, kun Jan-Mikael Järvinen pääsi vapaasti laukomaan, mutta kiekko ei noussut ylös vaan osui liian matalana maalivahdin alle ja kiemurteli sieltä pois väärään suuntaan.

JYPiin eroa nyt seitsemän pistettä

Tappara pelasi tänään ilman loukkaantunutta pakkitähteään Teemu Aaltoa. Sivussa oli edelleen myös Veli-Matti Savinainen. JYPistä juuri Tapparaan siirtynyt pakki Aleksi Salonen pääsi pelaamaan muutaman vaihdon, mutta ei päässyt vielä juuri vaikuttamaan pelin kulkuun.

Kaksi heikompaa erää ja yksi hyvä erä – sellaisella ei vain JYPin tasoisia vastustajia kaadeta. Tasaisempaan suorittamiseen pitää pystyä, sillä pudotuspelitkin alkavat jo lähestyä. Liian usein Tappara syttyy pelaamaan vasta jäätyään tappiolle ja ahdinkoon. Siitä huonosta tavasta olisi päästävä eroon ja löydettävä sytyke pelata heti alusta lähtien.

Tappio yhdelle pääkilpailijoista pudotti Tapparan nyt sen taakse jo seitsemän pisteen päähän kolmannesta sijasta. Tapparalla on kuitenkin rästissä kaksi peliä, joten ne kunnialla hoitamalla se olisi heti niskan takana hengittämässä. Mutta ansaitut pisteet ovat aina arvokkaampia kuin mahdollisesti tulossa olevat pisteet, se pitää muistaa.

Lisää pisteitä jahdataan perjantaina ja edelleen Hakametsässä. Vieraaksi silloin saapuu TPS.