Karhunen torjui Tapparalle ensimmäisen voiton

Tappara – Lukko     3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Ottelun kuvagalleria
Nelosen maalikooste

Tappara otti ensimmäisen kiinnityksen välieriin, kun se kaatoi tänään Hakametsässä ensimmäisessä neljännesfinaalipelissä Lukon maalein 3-0. Kiinnityksiä tarvitaan neljä ennen kuin välieräpaikka irtoaa. Joukkueet jatkavat sarjaa huomenna Raumalla.

Tappara pelasi hienon avausottelun sarjaan. Se pelasi ehjästi kaikilla kentän alueilla ja hallitsi pelitapahtumia ja -rytmiä suurimman osan aikaa. Hetkensä ja maalipaikkansa oli Lukollakin, mutta Tappara oli tänään parempi.

Illan sankari oli luonnollisesti nollapelin torjunut Tappara-maalivahti Tomi Karhunen, jolle kirjattiin kaikkiaan 37 torjuntaa. Pudotuspelien maalitilinsä heti avauspelissä avasivat Stephen Dixon, Veli-Matti Savinainen ja Jere Karjalainen.

Tappara voitti Lukon ennakoiduilla aseilla

Ennakkokaavailuissa Lukon aseiksi nimettiin maalivahti Ryan Zapolski sekä erikoistilannepelaaminen, jossa se oli runkosarjan paras ja selvästi Tapparaa edellä. Erityisen huonosti Lukko ei noita osa-alueitaan tänään hoitanut, mutta Tappara vain oli niissäkin parempi.

Karhusen 37 torjunnan ja nollapelin lisäksi Tappara teki pelin ainoan ylivoimamaalin ja nollasi tehokkaasti kaikki vieraiden ylivoima-aikeet. Kolmannessa erässä tuomarit päästivät Lukon puoleksitoista minuutiksi jopa kahden miehen ylivoimallekin, mutta Tappara kesti.

Sarja alkoikin tuomaritoiminnan osalta paljon miellyttävimmissä merkeissä kuin vuosi sitten samojen joukkueen pelatessa, kun jostain syystä oli annettu määräys olla viheltämättä jäähyjä. Nyt rikkeitä otettiin pois, vaikka tuomiot välillä kovasti ihmetyttävätkin. Se kuuluu jääkiekkoon.

Tappara oli ensimmäisessä erässä pari kertaa ylivoimalla ja osui niistä toisessa, kun Jan-Mikael Järvinen syötti suorassa hyökkäyksessä takaviistoon, Arttu Ilomäki päästi kiekon oivaltavasti jalkojensä välistä Stephen Dixonille, joka tykitti läheltä ylös ohi Zapolskin.

Toisessa erässä Tapparan hallinta kääntyi Lukon hallinnaksi, kun Tapparan hyvä tasaviisikkorytmi katosi jäähyihin, joita se itse vielä istui enemmän. Karhunen torjui kuitenkin erinomaisesti. Toisessa päädyssä Kristian Kuusela ohjasi kiekon tolppaan.

Kahden miehen alivoiman tappo ratkaisuhetkenä

Tappara meni kahden maalin johtoon toisessa erässä seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun Kristian Kuusela voitti puolustussiniviivan tökäten kiekon ketjukavereilleen 2-1 -hyökkäykseen. Veli-Matti Savinainen tykitti itse puolilämärillä etunurkkaan.

Maalin jälkeen tuomaritoiminnassa tuntui tapahtuvan jonkinlainen käänne, kun aiempi tasapuolisuus muuttui yksipuolisuudeksi. Henrik Haapala sai täysin naurettavan jäähyn, ja Savinainen teki heti perään hänelle seuraa jäähyaitioon. Lukko oli kuitenkin melko vaisu etsikkoajallaan, ja Tappara otti ison askeleen lähemmäksi voittoa.

Peliä oli jäljellä reilusti yli neljä minuuttia, kun Lukko otti hyökkäyspään aloituksessaan maalivahdin pois ja haki kavennusta kuudella kenttäpelaajalla. Yritys kaatui heti alkusekunneillaan helppoon kiekonmenetykseen, jonka jälkeen Jukka Peltola tarjoili hopealautasella Jere Karjalaiselle paikan kuljettaa kiekko tyhjään maaliin.

Viimeisillä minuuteilla ei isompaan “seuraavan ottelun pelaamiseen” lähdetty, vaikka Lukon NHL-konkari Sheldon Brookbank vaikutti valmiilta hanskahommiin ja kävi taklaamassa Karhustakin, mutta sitä ja Filip Riskan mussutuskymppiä kuumemmaksi peliä ei päästetty.

Huomenna siis jatketaan Raumalla. Tapparalla johtaa sarjaa voitoin 1-0. Seuraava Hakametsän ottelu pelataan ensi tiistaina.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)