Karhusen vuoro pitää nolla

Tappara – Blues     1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Ottelun kuvagalleria

Tappara pelasi toisen peräkkäisen nollapelin ja voitti neljännen kerran peräkkäin, kun se tänään kaatoi Hakametsässä Bluesin 1-0. Voitto oli joukkueelle jo yhdeksäs lokakuun kymmenessä ottelussa. Sarjataulukossa Tapparan johto on nyt kuusi pistettä.

Eilen Lappeenrannassa seitsemän maalia nollapelinsä päälle iskenyt Tappara ei tänään hehkunut yhtä kuumana omassa maalinteossaan, mutta oli kuitenkin kahdesta kentällä olevasta joukkueesta selvästi parempi. Viimeisenä lukkona hääri vähän omien virheitäkin paikkaamaan joutunut maalivahti Tomi Karhunen, joka torjui 22 kertaa ja nappasi kauden ensimmäisen nollapelinsä. Eilisessä nollassa maalissa oli ollut Dominik Hrachovina.

Pelin ainoa maali syntyi toisessa erässä, kun Liigan tehokkain tutkapari Kristian Kuusela – Henrik Haapala iski jälleen. Kaksikko pelasi komean käyttösyötön Blues-maalin edessä, ja Kuusela iski kauden seitsemännen maalinsa. Hän on 20 tehopisteellään Liigan pistepörssin kärjessä.

Patrik Laine oli palannut kokoonpanoon seitsemän ottelun poissaolon jälkeen. Sairastuvalle joksikin aikaa kuitenkin joutui Lappeenrannan pelin seurauksena Arttu Ilomäki. Hänen paikallaan sentterinä tänään pelasi Veli-Matti Savinainen.

Maalivahdit pelin hahmoina

Kun maaleja ei nähdä, yleensä siihen syypäitä ovat hyvät maalivahdit. Niin tänäänkin. Enemmän maalipaikkoja oli Tapparalla, mutta vieraiden Christian Engstrand torjui hyvin. Hänelle merkittiin 30 torjuntaa. Karhunen pääsi muutamia torjuntoja vähemmällä, mutta hän joutui muun muassa kovaan loppupaineeseen, kun Blues pääsi kahdeksi viime minuutiksi ylivoimalle hakemaan tasoitusta jopa kuudella neljää vastaan.

Kahdessa edellisessä pelissään maalinteossa suorastaan sädehtinyt Tappara ei tänään saanut parastaan irti, osin varmasti ihan eilisen pelin ja matkustamisen tuoman fyysisen väsymyksenkin vuoksi. Välillä peli meni vähän neppailuksi ja siirtelyksi, joka tyrehdytti tilanteita hyökkäyspäädyssä ja aiheutti turhia ongelmia omalla alueella. Pieni viikon välipelin maku tästä jäi, kun eilen oli etukäteen kova SaiPa vieraissa ja myöhemmin tulossa taatusti kova Kärpät vastaan niin ikään vieraissa. Blues oli ennakkoon se viikon helpoin peli, mikä väistämättä näkyy aina vähän suoritusvarmuudessakin. Iso bonus on kuitenkin se, että yleistaso on niin kova, että voittoja tulee erilaisilla tavoilla.

Avauserässä lähimpänä maalintekoa oli Nick Plastino, jonka laukaus meni Engstrandin längistä mutta ohi maalin. Toisen erän alussa Stephen Dixon haki kauden avausmaaliaan tyhjän maalin edessä irtokiekosta, mutta Blues-pakki pystyi pitämään miehen mailan kurissa. Bluesin paras paikka oli Otso Rantakarin tolppalaukaus.

Pelin ainoa maali syntyi toisen erän neljän minuutin kohdalla Tapparan ykkösketjun loistovaihdon päätteeksi.

Kolmanteen erään Tappara tuli hyvällä asenteella selvänä tarkotuksenaan pistää pelille ratkaisu. Paikkoja oli mm. Patrik Laineella ja Kristian Kuuselalla, mutta Engstrand kesti.

Lopussa Bluesin tasoitus oli lähempänä kuin Tapparan lisäjohto. Vajaa viisi minuuttia ennen loppua Tapparan pelatessa ylivoimaa Laine menetti alimpana miehenä kiekon, mutta Karhunen torjui Roope Talajan läpiajon. Viimeiset kaksi minuuttia Tappara tosiaan oli alivoimalla, mutta pyöritystä ja Karhusen koppeja kummempaa vieraat eivät saaneet aikaan.

Lauantain Oulun-reissun kautta Liigan tauolle

Yksi pelin erikoisuuksista oli toisessa erässä nähty tilanne, jossa Alexander Bonsaksen jäi jumiin Bluesin vaihtoaition luukulle. 3-4 vastustajaa estivät häntä pääsemästä jumista pois ja samaan aikaan viisi muuta Blues-pelaajaa hyökkäsi kiekon kanssa neljää kirvesrintaa vastaan. Ei vihelletty väärää vaihtoa, ei estämistä, mutta onneksi ei lopulta maaliakaan, kun Karhunen onnistui torjumaan pahan tilanteen.

Muutenkin peli oli taas sitä liian vähäjäähyistä menoa, mihin peliä ollaan taas päästämässä. Kenttätapahtumista riippumatta tuntuu olevan ottelusta toiseen nykyään yhtä-kahta jäähyä per joukkue, niistäkin hyvin harva muita rikkeitä kuin korkeita mailoja, katsomokiekkoja tai vastaavia helppoja vihellettäviä. Kiinnipitämisiä ja koukkuja menee taas läpi aivan liikaa.

Tappara pelaa lokakuussa ja tällä viikolla vielä yhden pelin, jonka jälkeen Liiga jää maaottelutauolle. Tapparalle ja muutamalle muulle joukkueelle se tarkoittaa kuitenkin CHL-playoff-peliä, jollaisen Tappara pelaa tiistaina Hakametsässä hallitsevaa CHL-mestari Luulajaa vastaan. Sitä ennen kuitenkin vielä lauantaina Tappara pelaa huippukamppailun Oulussa Kärppiä vastaan.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)