Kärpät kavensi sarjaa kotivoitolla

Kärpät – Tappara       4-1 (0-0, 3-1, 1-0)

Kärpät kavensi välieräsarjan voittoihin 12, kun se otti tänään sarjan ensimmäisen voittonsa kotikaukalossaan. Loppuluvut Kärppien voitto 4-1.

Joukkueiden tahtotilojen välillä oli tapahtunut parissa päivässä iso muutos. Tappara ei tänään saanut itsestään irti parastaan, kun taas Kärpät oli tullut taistelemaan. Sarjan iso indikaattori ovat olleet aloitukset, joita Tappara dominoi kahdessa ensimmäisessä pelissä täysin, mutta tänään tuo indikaattori osoitti Kärppien tahtotilan selvästi paremmaksi. Kärpät väänsi aloituksista nyt voitot peräti 42-22.

Maalinteon puolella Kärpät sai sen tuuriavun, mitä yritteliäämpi ja tahtovampi joukkue yleensä saa. Kaksi sen osumista tuli puhtaasti tuuripompuilla, yksi puolestaan Tapparalle täysin väärin vihelletyn jäähyn juuri loputtua. Jäähyjä Tapparalle tulikin tänään paljon, sekä aiheesta että helposti. Tuomarilinja oli tänään vahvasti kallellaan kotijoukkueen eduksi.

Henkisellä puolella nämä pelit kuitenkin ratkeavat. Kärpät oli tänään halukkaampi ja ansaitsi voittonsa.

Tapparan ainoan maalin teki alivoimalla Jani Lajunen. Maali syntyi sen saman täysin väärin vihelletyn jäähyn aikana, jonka juuri päätyttyä Kärpät teki voittomaaliksi jääneen osumansa.

Ensimmäisen erän hyvä ote hukkui jäähyihin

Tappara pelasi hyvän ensimmäisen erän, joka päättyi maalittomasti. Se hallitsi kiekkoa ja rakensi enemmän paikkoja kuin kotijoukkue.

Toisessa erässä Kärpät meni kuitenkin johtoon erikoisella osumalla. Tapparan puolustusalueella pelattiin vähän kuin tennistä: huonot purut katkaistiin siniviivalta, siniviivalta roikotettiin kiekkoa takaisin kohti maalia. Lopulta yksi sellainen roikotus pomppasi takanurkkaan ohi Tomi Karhusen. Kiekon kohti maalia toimitti Adam Masuhr.

Vähän myöhemmin Veli-Matti Savinaiselle vihellettiin täysi haamujäähy Kärppä-pelaajan kompuroitua omia aikojaan. Sen aikana Kristian Kuusela riisti kiekon ja karkasi, Sami Rajaniemi torjui sen, mutta Lajunen pääsi jatkamaan irtokiekon maaliin. Saman jäähyn juuri päätyttyä Mika Pyörälä väänsi maalin edestä Kärpät uudelleen johtoon.

Kärpät pääsi toisella tauolle kahden maalin johdossa, kun Tappara teki tasavajaatilanteessa huonosti ajoitetun vaihdon, jonka seurauksena Kärpät pääsi ylivoimahyökkäykseen. Julius Junttilan laukaus pomppi jostain kenties oman pakin suojista kaaressa maaliin.

Kolmannessa erässä sama tahti jatkui. Kärpät puolusti hyvin, eikä Tapparan tahto riittänyt tänään samaan kuin kahdessa aiemmassa pelissä. Tapparan tunnetilan pimeänä puolena se otti muutaman tyhmän jäähyn. Jonkinlainen jäähyjen jakamisen matalakohta oli, kun Kärppä-hyökkääjä huitoi maalivahti Karhusta, ja pakkien tehdessä mitä pakkien kuuluukin silloin tehdä, Kärpät sai tilanteesta vielä palkinnoksi ylivoimapelinkin. Se oli pelin käsittämättömin tuomio.

Kärpät ei kuitenkaan Tapparan yhdeksästä kakkosesta huolimatta tehnyt yhtään ylivoimamaalia, päinvastoin Tappara osui alivoimalla. Kärpätkin osui alivoimalla, kun Tappara haki pelin vain toisen ylivoimapelinsä aikana kavennusta ilman maalivahtia, ja Junttila pääsi rankaisemaan tyhjiin. Liiat jäähyt kuitenkin veivät Tapparan pelistä pois sen normaalin rytmin ja totta kai myös kuormittivat osaa pelaajista.

Ja torstaina jatketaan

Tänään Kärpät oli siis nostanut pelinsä tasoa ja otti ansaitun voiton. Se ei kuitenkaan ollut millään tavalla niin hyvä, etteikö Tappara olisi kyennyt parhaimmillaan voittamaan tätäkin peliä ja etteikö jatkossa Kärpät kaadettaisi vielä. Jäähytasapaino on vain saatava paremmaksi.

Seuraavaan peliin Tapparan on löydettävä taas parempi kamppailuvalmius. Tänään se hävisi sillä osa-alueella. Edelleen tahtotilan ja kamppailuvouttamisen selkeänä indikaattorina voi käyttää aloitusten kääntymistä. Se ei kerro pelkästään sen yksittäisen aloittajan taidosta ja tahdosta, vaan koko viisikon nälästä ottaa se kiekko itselle.

Seuraava peli pelataan Hakametsässä torstaina.

Tero Aalto (Kuva: Mika Kylmäniemi)