2 - 3 (ja)
(0-1, 1-0, 1-1, 0-1)

Tappara – SaiPa     2-3 (0-1, 1-0, 1-1) ja
Ottelun kuvagalleria

SaiPa vei voiton Tapparasta jatkoajalla maalein 3-2 Hakametsän tiistai-illassa. Vähän tiistaikiekkoiluksi peli jäikin, jos sellaista termiä voi käyttää. Menisikö jopa sarkastisen El Clásico -nimikkeen alle yhtenä runkosarjan peruspeleistä, joissa jaetaan kolme pistettä, mutta joista ei juuri suurempia jää muistoihin.

Tuloksellinen ero joukkueiden välille saatiin tänään sillä, että vieraille maalintekeminen oli huomattavasti helpompaa kuin kotijoukkueelle. SaiPa teki maalinteosta Tapparalle vaikeaa hyvällä puolustuspelillään, mutta melko paljon joukkue myös tuhlaili. Viime kädessä tänään nollatehoinen ylivoima olisi onnistuessaan voinut kääntää pelin Tapparalle jo avauserässä tai viimeistään jatkoajalla.

Tappara nimittäin hukkasi ylivoimapelin jatkoajallakin. Pian sen jälkeen SaiPa onnistui voittomaalinteossa pelin kuvan mukaisesti toimittamalla kiekon maalille, josta se kimposi Tapparan omasta pelaajasta maaliin.

Paria pistettä suurempi menetys Tapparalle oli kapteeni Jukka Peltolan loukkaantuminen. Peltola heittäytyi avauserässä laukauksen eteen, sai sen kipeästi jonnekin päin vartaloaan eikä kyennyt jatkamaan ottelua. Lisätietoja saataneen vasta huomisten tutkimusten jälkeen.

Ykkösketjun Savinainen ja Kuusela onnistuivat

Tappara hallitsi ensimmäistä erää hienokseltaan, mutta ei saanut parasta terävyyttään irti itsestään. SaiPa onnistui pitämään Tapparan hyökkäykset vähän yhden miehen kuljetuksina eikä päästänyt kirvesrintoja kunnolla keskustaan. Tappara hukkasi erässä myös kaksi ylivoimaa. SaiPa avasi maalinteon, kun Ville Koho voitti hyökkäyspään aloituksen, ja ex-Tappara Sami Venäläinen laukoi siitä suoraan kiekon ohi Tomi Karhusen.

SaiPa teki myös kolmannessa erässä vastaavan maalin hyökkäysaloitusvoiton jälkeen. Silloin ex-Tappara Johan Larsson laukoi ja ex-Tappara Kim Strömberg oli kiekon tiellä ja ohjasi sen maaliin. Osumaa tutkittiin pitkään videolta ennen kuin se hyväksyttiin.

Tappara tasoitti SaiPan johdon kummallakin kerralla. Toisessa erässä Veli-Matti Savinainen pääsi läheltä ohjaamaan Nick Plastinon laukauksen liruna maaliin. Molemmilla joukkueilla oli toisessa erässä myös tolppalaukaus. SaiPasta rautaa kilautti Sam Lofquist, Tapparasta Jere Karjalainen.

SaiPan toinen johtomaali syntyi kahdeksan minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Tappara ei ehtinyt montaa paikkaa saada aikaiseksi takaa-ajon ensimmäisten minuuttien aikana, mutta onnistui tasoituksessa hyvissä ajoin, 2:21 ennen loppua. Savinainen ja Otto Rauhala pelasivat Kristian Kuuselan nokikkain hyvin maalissa pelanneen Jani Niemisen kanssa, ja Tappara-kultakypärä ujutti kiekon haaroista sisään.

Plastino epäonnen soturina

Jatkoajan alussa Pekka Saravon hyvä haasto poiki Tapparalle pelin kolmannen ylivoiman, nyt neljällä kolmea vastaan. Laukaisupaikkoja pelattiin vuorotellen Teemu Aallolle ja Patrik Laineelle, mutta tänään eivät kaikki napsut olleet kohdillaan, ja SaiPa kesti.

Puolisen minuuttia jäähyn päättymisen jälkeen – jälleen muuten jatkoajalle poikkeuksellisesti neljällä neljää vastaan pelattaessa – SaiPa pääsi ylivoimahyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Nick Plastino peitti kiekolliselta Matti Järviseltä syöttölinjan niin hyvin, että tämä ajautui jo huonoon kulmaan yrittämään poikkisyöttöään. Jäässä maaten Plastino yritti katkaista vielä syöttöäkin ja huitaisi epäonnisesti kiekon etukulmasta ohi Karhusen.

Vieraiden kaksi viimeistä maalia olivat melko onnekkaitakin, mutta toisaalta SaiPa myös teki hyvin töitä ja työteliäät jääkiekkoilijat hyvin usein myös voittavat onnen puolelleen. Tapparalla oli hyviä vaihtoja, mutta niiden vastapainoksi myös paljon huonoja, missä ajoitukset ja linjat eivät osuneet yksiin. Siihen toki vaikutti myös Peltolan loukkaantumisen vuoksi vähän sekaisin mennyt hyökkäysrykelmä.

Tapparasta parasta peliä esitti ykkösketju ennen kaikkea Kuuselan huiman pelivireen ansiosta. Tänään kuitenkin maalinteko ei sujunut ihan samaan malliin kuin joku viikko sitten samaa vastustajaa vastaan Lappeenrannassa. Siitä piti osaltaan huolen myös selvästi edelliskohtaamisen ryöpytyksen hyvin lataama SaiPa-vahti Nieminen.

Tappara jatkaa huomenna Lahdessa Pelicansia vastaan. Lauantaina Hakametsässä on edessä 60-vuotisjuhlaottelu, jossa vastassa on HIFK.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)