Seiskapelin voitto! Finaaliin!

Kärpät – Tappara       0-2 (0-0, 0-2, 0-0)

Tappara teki sen! Se karisti kaikki menneisyyden haamut niskastaan ja voitti Oulussa välieräsarjan seitsemännessä pelissä Kärpät. Sarjan seitsemästä pelistä peräti viisi päättyi vierasvoittoihin. Tapparan kolmas vierasvoitto vei sen jo neljättä vuotta peräkkäin SM-finaaleihin, jossa tällä kertaa vastassa on HIFK.

Illan ottelu päättyi Tapparan voittoon 2-0. Suurin sankari oli luonnollisesti maalivahti Tomi Karhunen, joka siirtyi täksi kaudeksi Tapparaan juuri Kärpistä. Hän pelasi pudotuspelien kolmannen nollapelinsä kovimpaan mahdolliseen paikkaan torjumalla 27 kertaa.

Maaleista tänään vastasivat Teemu Aalto ja Stephen Dixon, joista kummallekin osuma oli pudotuspelikevään toinen.

Maalit toisessa erässä

Joukkueet kykenivät vielä seitsemännessäkin kohtaamisessaan pelaamaan erinomaisen laadukasta kiekkoa. Vaikea sanoa, alkoiko Kärppä-pakkien kova fyysinen rasitus kapealla materiaalilla jo näkymään, mutta ihan kovimmille Tappara ei tänään Kärppien kanssa joutunut. Joutui toki koville, mutta pahempaakin on nähty.

Kääntöpuolena Tappara onnistui omassa pelissään täydellisesti. Jos se eilen Hakametsässä jäi suoritukseltaan vähän vajaaksi, niin joukkueen itsensä kokoaminen ja lataantuminen nopeasti ratkaisupeliin oli hämmästyttävän onnistunut suoritus. Tappara oli niin täysin pelin sisällä, ytimessä, päällä ja missä tahansa kuin vain voi olla. Se oli kauden ehjin 60-minuuttinen juuri oikeassa paikassa.

Maalittomassa avauserässäkin Tapparalla oli pelin kaksi parasta paikkaa, mutta Jukka Peltola ja 21-vuotissynttäreitään viettänyt Otto Rauhala eivät onnistuneet Sami Aittokalliota maalissa ohittamaan.

Eilen Tappara hukkasi pelinsä toisessa erässä, mutta tänään sellaisesta ei ollut merkkiäkään. Jo erän avausvaihdossa Henrik Haapala pelasi Jani Lajusen läpiajoon, jossa hän rikottuna kuitenkin hukkasi kiekon harhautusta yrittäessään. Runkosarjassa tuloksena olisi ollut rangaistuslaukaus, nyt ei tullut edes jäähyä.

Pelissä mentiin muutenkin äärimmäisen vähillä jäähyillä. Kärpillä oli yksi ylivoima ensimmäisessä erässä ja siihen ne kotijoukkueelta jäivätkin. Tappara puolestaan sai pelin ainoan ylivoimansa toisessa erässä.

Kumpikaan ei erikoistilanteessa onnistunut, mutta Tappara iski pelin avausmaalin vain muutama sekunti Jesse Puljujärven jäähyn päätyttyä. Veli-Matti Savinainen voitti Lasse Kukkosen päätykamppailussa ja syötti Teemu Aallolle, joka laukoi suoraan syötöstä alakulmaan.

Maalin jälkeen Kärpät sai lisättyä vauhtiaan ja pelattua pari maalipaikkaa, mutta Karhunen oli tänään horjumaton.

Erän lopussa Kärppien Juho Keränen hukkasi kiekon omalla alueellaan, Otto Rauhala käänsi sen Stephen Dixonille, joka pamautti huikean lyöntilaukauksen Aittokallion hanskapuolen yläkulmaan.

Kolmas erä virheetöntä puolustuspeliä

Päätöserässä Kärpillä oli kahden maalin takamatka, mutta sen energia ei tahtonut riittää kunnon paineistamiseen. Tappara pelasi erinomaista johtoasemakiekkoa, jossa kotijoukkueelle ei montaa todellista maalipaikkaa tullut, vaikka välillä kiekko pitkiä toveja Tappara-alueella pyörikin. Tapparalla oli myös pari vaarallista vastaiskuakin.

Kello kävi vääjäämättä Tapparan eduksi, eikä Kärpät löytänyt uutta vaihdetta. Se yritti ilman maalivahtia ja kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua, mutta sai vain muutaman maalinedusruuhkan aikaiseksi, ja niissäkin Tomi Karhunen löysi aina kiekon helposti. Kaksi kertaa Kärppä-pakki oli hiipinyt takatolpalle, mutta Mikko Niemelä hukkasi tilanteensa huonoon kiekon vastaanottoon, Lasse Kukkonen puolestaan ei osunut kiekkoon.

Tappara kesti loppuun, mursi tukun kaikenlaisia taikoja niin Kärppä-peleistä kuin seitsemänsistä peleistä yleensä, mutta mikä tärkeintä, se pelasi itsensä yrittämään taas mestaruutta.

Mestaruuspelit HIFK:ta vastaan alkavat perjantaina 16. huhtikuuta Helsingissä. Hakametsässä pelataan toinen finaalipeli sitä seuraavana päivänä lauantaina. Finaalisarjan neljäs peli on myös Hakametsässä perjantaina 22.4. Liput Hakametsän peleihin tulevat myyntiin huomenna keskiviikkona klo 12.