Tappara esitti uskomattoman nousun voittoon

Lauantai 12.12. VS.

6 - 7 (vl)
(3-2, 2-1, 1-3, 0-1)

Sport – Tappara     6-7 (3-2, 2-1, 1-3) vl

Sport ja Tappara esittivät tänään Vaasassa hurjan näytelmän. Tappara nousi kolmen maalin takaa ensin tasoihin tehtyään kaksi maalia ilman maalivahtia pelatessaan ja voitti lopulta voittolaukauskilpailun jälkeen 7-6.

Tapparan nousu oli sitäkin uskomattomampi, että se pelasi edelleen selvästi alle tasonsa. Nyt siltä petti ennen kaikkea puolustuspelaaminen kuten kuudesta takaiskusta näkyy. Mutta jostakin Tappara kaivoi jo hävityksi tuomitussa pelissä itsestään uskomattoman kirin irti ja nousi voittajaksi. Samalla se katkaisi kahden ottelun tappioputkensa.

Sportille voiton menetys oli sitäkin katkerampi, sillä se on pitkässä tappioputkessa, jossa se on kuitenkin välillä pelannut hyvin, niin kuin teki tänäänkin. Pelillisesti se olisi tänään jopa ansainnut voiton, mutta joskus hyvät joukkueet tekevät tällaisia temppuja kuin Tappara tänään teki.

Tapparan kuudesta varsinaisen peliajan maalista Jani Lajunen teki kaksi ensimmäistä, joiden jälkeen Nick Plastino, Jere Karjalainen, Arttu Ilomäki ja Kristian Kuusela iskivät maalin mieheen. Karjalainen osui alivoimalla, Ilomäki ja Kuusela joukkueen pelatessa ilman maalivahtia. Varsinaisella peliajalla kolme syöttöpistettä tehnyt Patrik Laine haki ratkaisuosumaa vahvasti jo jatkoajalla, mutta teki sen vasta voittolaukauskilpailussa.

Toisessa ottelussa peräkkäin Tappara joutui turvautumaan maalivahdin vaihtoon kolmen nopean takaiskun jälkeen. Nyt se tapahtui jo ensimmäisessä erässä, kun Dominik Hrachovinan taakse oli tehty kolme 11 minuutissa. Tilalle tuli Tomi Karhunen.

12 minuuttia ennen loppua peli vielä 6-3

Maaleja nähtiin tänään oikein kunnolla. Maalinteko alkoi jo avausminuutilla, kun Jani Lajunen laukoi vain 14 sekunnin pelin jälkeen ensimmäisen, mutta Sportin Oskari Manninen tasoitti jo ennen minuutin täyttymistä. Jarkko Immonen ja Henrik Koivisto veivät kotijoukkueen kahden maalin johtoon, jonka Tappara tasoitti Lajusen toisella maalilla ja toisessa erässä syntyneellä Nick Plastinon osumalla.

Toisen erän ensimmäinen puolisko oli loppuminuutteja lukuun ottamatta Tapparan ainoa hyvä jakso pelissä. Sport vei ensimmäistä erää niin ettei Tappara välillä päässyt edes keskialueelle, mutta toisessa erässä osat kääntyivät. Tappara pyöritti ja pyöritti ja sai lopulta palkinnoksi Plastinon tasoitusmaalin.

Alle minuutti tasoituksesta Sport hyökkäsi ensimmäistä kertaa moneen minuuttiin ja Tuomas Vänttinen iski kiekon ensimmäistä kertaa Tomi Karhusen taakse vieden Sportin uudelleen johtoon. Hyvän jaksonsa ja tasoituksen kääntyminen yhdestä tilanteesta takaisin vastustajan johdoksi tyhjensi Tapparan palkeita selvästi, ja peli kääntyi uudelleen kotijoukkueelle.

Vielä toisen erän aikana Jake Newton teki takatolpalta komeasti Aleksi Laakson hienosta syötöstä 5-3, kun molemmista joukkueista istui yksi mies jäähyllä. Sportin Tero Koskirannan tosin olisi pitänyt lentää suoraan suihkuun eikä istumaan kakkosta hänen keihästettyään Henrik Haapalaa.

Kolmannessa erässä Sportin Charles Bertrand käytti Tapparan yllättävän heikon alivoiman hyväkseen ja teki 6-3. Viime aikoina Tapparaa vastaan on tehty huolestuttavan paljon maaleja läheltä reboundeista. Tänään niitä tuli kaksi.

Alivoimamaali toi Tapparan peliin mukaan

Sport oli ollut pelissä hyvä ylivoimalla, joten ilmassa oli lisäjohdon tuntua, kun Tappara joutui heti kuudennen takaiskun jälkeen uudelleen alivoimalle. Sen aikana Jere Karjalainen kuitenkin kuin varkain pääsi oikealta hyökkäysalueelle ja laukoi vähän helpon näköisesti kavennuksen.

Kavennuksen jälkeen Tappara hukkasi oman ylivoimapelinsä. Kellossa oli enää vähän yli kaksi minuuttia, kun Tappara otti aikalisän ja veti maalivahdin pois. Reilu puoli minuuttia myöhemmin se onnistui kavennuksessa, kun Arttu Ilomäki suti Patrik Laineen reboundista kiekon Mika Järvisen taakse. Keskiympyräaloitus, maalivahti uudelleen pois ja hyökkäysalueelle pyörittämään. Se päättyi 49 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Kristian Kuusela tykitti Henrik Haapalan poikkisyötöstä tasoituksen.

Jatkoajalla Laine haki vahvasti ratkaisua. Ensimmäisessä rynnistyksessään hänet kaadettiin jo puolittaisessa läpiajossa, mutta jäähyä ei tullut. Heti perään Laine sooloili vielä toisen kerran upeasti, mutta ei saanut kiekkoa sisään. Sportin Niko Peltola sai kevyehkön jäähyn, mutta Tappara ei taaskaan kyennyt hyödyntämään jatkoajan ylivoimaa. Näitä 4-3 -ylivoimia on tällä kaudella livennyt sormista jo yllättävän monta.

Voittolaukauskisassa Karhunen torjui Bertrandin yrityksen ja pakotti Mannisen ampumaan ohi maalin. Tapparasta puolestaan sekä kapteeni Jukka Peltola että Laine onnistuivat. Se oli hieno kruunu vierasjoukkueen komealle kirille!

Tapparalla on vielä yksi vierasottelu ennen kuin se palaa takaisin Hakametsään. Tiistaina pelataan Kuopiossa, keskiviikkona edessä on kotipaikallispeli Ilvestä vastaan.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)