Tappara haki sarjan kotiin katkolle!

Lukko – Tappara       1-3 (1-1, 0-1, 0-1)

Tappara haki Raumalta voiton neljännessä neljännesfinaalipelissä ja johtaa sarjaa nyt 3-1. Se on yhden voiton päässä jatkopaikasta välieriin. Seuraava ottelu pelataan lauantaina Hakametsässä.

Myös illan ottelu Raumalla päättyi numeroihin 3-1. Lukko meni johtoon, mutta Tappara teki kaksi seuraavaa ja lisäsi lopussa yhden tyhjään maaliin. Tapparan maalit olivat samalla ensimmäiset vierasmaalit tässä sarjassa. Niistä kaksi teki Jere Karjalainen ja yhden Veli-Matti Savinainen.

Neljännen pelin suuri tarina oli Tapparan vähän arveluttavat lähtökohdat matsiin ja siitä huolimatta erinomaisen ehjä esitys. Kirvesrinnat joutuivat Raumalle ilman jo kahdesti Lukon nollannutta ykkösmaalivahtiaan Tomi Karhusta sekä ykköspakkipariaan Pekka Saravo – Teemu Aalto. Karhusen tilalle uransa ensimmäiseen playoff-peliin hypännyt Dominik Hrachovina pelasi loistopelin torjuen 29 kertaa.

Varamiehinen Tappara pelasi samalla sarjan parhaan pelinsä. Se puolusti tiiviisti ja antaumuksella, eikä Lukon kova paine kolmannen erän takaaa-ajoasemassa saanut sitä edes horjumaan. Toisessa erässä kirvesrinnat tappoivat myös viiden minuutin alivoiman, kun Stephen Dixon oli heitetty suihkuun korkeasta mailasta.

Savinaisen maali tärkeään paikkaan

Tappara pelasi hyvän ensimmäisen erän ja oli saanut pelin hyvin hallintaansa, kun Lukko onnistuikin avausmaalin teossa. Toni Koiviston laukaus lipsahti Hrachovinalle helpon näköisesti etukulmasta, mutta sen jälkeen tšekkivahti kokosi itsensä erinomaisesti.

Patrik Laineella oli ollut jo hyvä paikka, ja Jukka Peltola osui tolppaankin, ennen kuin sarjan ensimmäinen vierasmaali nähtiin nopeasti Lukon johto-osuman jälkeen. Veli-Matti Savinainen voitti maalineduskamppailun ja pisti reboundin sisään hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen. Nopea tasoitus teki erittäin hyvää koko Tapparalle.

Toisen erän alussa Lukko-pakin maila tökkäsi hyökkäyssinisellä laitaan, kiekko pääsi läpi, ja Jere Karjalainen porhalsi nopeimpana perään. Hän pisti komean laukauksen ylänurkkaan ohi Ryan Zapolskin, ja Tappara meni johtoon.

Toisen erän loppu meni jäähyjä tappaessa, mutta Tappara kesti kaikki seitsemän alivoimaminuuttiaan. Dixon sai 5+20 minuuttia vahingossa Rony Ahoseen osuneesta korkeasta mailasta. Ahonen palasi vielä takaisin peliin. Vitosta myöhemmin seuranneen kahden minuutin jäähyn aikana Tapparalla oli ylivoimahyökkäyskin, mutta Peltola ampui yli. Loppusekunneilla Zapolski torjui Laineen avopaikassa.

Kolmas erä oli Tapparan puolustustaistelua, jonka se hoiteli sataprosenttisesti. Lukolla oli muutamia hyviä laukaisupaikkoja, mutta ei yhtäkään oikein satavarmaa paikkaa. Hrachovina torjui ne “vain hyvät” tilanteet erinomaisella varmuudella.

Kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua Zapolski luisteli vaihtoaitioon, ja Lukko yritti kuudella kenttäpelaajalla. Tappara piti Lukon alueensa ulkokehällä, josta lopulta Karjalainen pääsi viskaisemaan kenties vähän hyvän onnenkin avustamana puolisokkokiekon tyhjään maaliin.

Sarja katkolla lauantaina Hakametsässä

Tappara johtaa siis sarjaa nyt voitoin 3-1. Se saa homman ensimmäistä kertaa katkolle lauantaina Hakametsään. Nyt Tappara on pelannut ensin hyvin ja siitä vielä parantanut seuraavaan otteluun, mutta seuraavaksi pitää parantaa vielä lisää. Lukon on pakko heittää lauantaina Hakametsän kaukaloon ihan kaikkensa, ja Tapparan pitää pystyä vastaamaan siihen.

Vaikka tänään Hrachovina ja Atte Mäkinen paikkasivat Karhusta ja puuttuneita pakkeja aivan loistavasti, niin totta kai toiveissa on ehdottomasti kolmikon toipuminen lauantain peliin.

Sarjan viides ottelu alkaa Hakametsässä lauantaina klo 17. Jäähallin ovet aukeavat jo 15:30, jonka jälkeen AD-kulmassa jälleen loistavaa livemusiikkia ja muuta ohjelmaa.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö ja Mika Kylmäniemi)