Tappara ja Kärpät taas seiskapeliin

Tappara – Kärpät     2-3 (0-0, 0-2, 2-0) je
Ottelun kuvagalleria
Nelosen maalikooste

Tappara ja Kärpät pelaavat jälleen kerran playoff-sarjassaan seitsemännen ja ratkaisevan ottelun. Jälleen kerran se myös pelataan Oulussa. Tapparalla oli tänään finaalipaikka katkolla Hakametsässä, mutta Kärpät onnistui viemään jo sarjan neljännen vierasvoiton jatkoerässä maalein 3-2 ja siirsi ratkaisun kotihalliinsa.

Ratkaisumaalin laukoi kokenut Mika Pyörälä, kun jatkoerää oli pelattu 17 minuuttia. Tappara oli vienyt pelin jatkoerään tasoittamalla huimasti varsinaisen peliajan viimeisellä sekunnilla. Tuon maalin laukoi – tietenkin – Patrik Laine.

Tappara nousi kolmannessa erässä kahden maalin takaa tasoihin. Laineen lisäksi maalinteossa onnistui Nick Plastino.

Yksi pelin erikoisuuksista oli Tapparan jäähyttömyys. Se ei saanut ottelussa minuuttiakaan jäähyjä. Kärpät sen sijaan istui kuusi kakkosta, mutta mitätöi Tapparan ylivoimapelin käsittämättömän tehokkasti.

Tappara osasi pelata vain toista päätyä kohti

Ottelun erikoisuus oli myös Tapparan konseptien totaalinen hukkuminen niin toisessa erässä kuin jatkoerässäkin. Niille kummallekin on yhteistä se, että joukkueet pelaavat ns. pitkällä vaihtomatkalla. Näissä kahdessa erässä Tappara hukkasi koko pelirytminsä ihan täysin, miehet menivät vääriin suuntiin vääriin aikoihin, syöttöpeli oli epämääräistä heittelyä ja tökkimistä, eikä se luistinkaan oikein tahtonut lähteä heti liikkelle vaan vasta hetken miettimisen jälkeen Kärpät teki näiden erien aikana kaikki kolme maaliaan.

Avauserä oli maaliton mutta Tapparan selvästi hallitsema. Paras paikka oli kiekonriistosta läpiajoon päässeellä Jere Karjalaisella, mutta hän ampui ohi maalin. Kärppien maalissa pelasi tänään ensimmäisessä pudotuspelistartissaan Sami Aittokallio.

Ensimmäisessä erässä Kärpillä ei juurikaan ollut hyökkäyspeliä, se pelasi erittäin hitaasti mutta ei sortunut varsinaisesti passiivisuuteen eikä ennen kaikkea virheisiin. Siinä joukkueiden ero tänään tulikin: Tappara teki hurjasti enemmän virheitä kuin vieraansa.

Kärpät meni johtoon heti toisen erän alussa, kun Tappara ei saanut purkukiekkoa onnistumaan, ja yhtäkkiä siniviivalla kiekkoa pysäyttämässä olleelle pakki Jani Hakanpäälle aukesi tunneli suoraan maalille. Hän käytti sen hyväkseen ja onnistui kiertämään myös maalivahti Tomi Karhusen.

Vieraiden toinen osuma oli vielä suurempi sekamelska Tapparalta omalla alueellaan. Se hukkasi miehet, kiekot ja hyvä ettei omia mailojaankin, ja lopulta Taneli Ronkainen pääsi ruuhkan takaa vetämään pitkään reboundiin kiekon taas ohi Karhusen.

Patrik Laine tasoitti aikaan 59:59

Kolmanteen eräänkään Tappara ei tahtonut saada millään aikaiseksi maalitilanteita, vaikka taas pelin päälle pääsikin. Se oli hukannut avauserässä yhden ylivoiman, toisessa erässä peräti kolme ja sama heikko ylivoimapeli jatkui kolmannessakin erässä.

Kärpät oli tehnyt kotiläksynsä huolellisesti Tapparan tehtyä edellisessä pelissä kolme maalia neljästä ylivoimasta. Nyt Kärpät pelasi aggressiivista alivoimaa, jossa Tapparan kiekolliselta vietiin koko ajan tila ja aika pois. Tappara ei kyennyt muuttamaan omaa pelaamistaan vastaamaan siihen. Moni ylivoimapyöritys päättyi siihen, että ylivoimalla ollut Tappara jäi tilanteissa alivoimaiseksi ilman miinkäänlaisia syöttöpaikkoja.

11 minuutin pelin jälkeen Tappara vihdoin sai kiekon Aittokallion taakse, kun Henrik Haapala teki hyvän maskin, ja Nick Plastinon siniviivalaukaus lirui torjunnan läpi maaliin. Siihen perään ottelun kuudes ylivoima – mutta myös kuudes hurja ylivoimapettymys ilman tilanteita. Sen jälkeen Tappara kuitenkin löysi vielä uuden vaihteen ja pakotti pelin Kärppä-päätyyn.

Minuutti ja 10 sekuntina ennen varsinaisen peliajan loppua Tomi Karhunen jätti maalinsa ja Tappara haki tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Sekunnit näyttivät kuluvan vääjäämättä loppuun, kun kiekkokin jumittui Kärppien maaliverkolle maalin taakse. Jotenkin se sieltä kaivautui esiin, ja Jan-Mikael Järvinen syötti viivaa kohti Laineelle. Tämän laukaus vähän kaaripallonakin upposi sisään, kun peliaikaa oli jäljellä enää sekunti!

Jatkoerä täysin Kärppien

Jatkoerään Tappara ei pystynyt tuomaan mukaan rentoa peliä ja tuloksentekemistä. Sillä oli tosin yksi huippupaikka ratkaista, kun Veli-Matti Savinainen pääsi puoliksi karkuun ja ahdistettuna sai syötettyä taakseen Jere Karjalaiselle, jonka maalipaikan Aittokallio kuitenkin torjui.

Viimeiset vajaat 10 minuuttia Kärppien maali käytännössä roikkui ilmassa. Tapparan peli meni taas huonoksi syöttämiseksi ja viisikoiden repeilyksi, virhe seurasi toistaan, Kärppien maalipaikka seurasi toistaan. Varsin ratkaisuhakuisesti koko jatkoerän pelannut Jesse Puljujärvi pääsi lopulta syöttämään takatolpalle vapaaksi unohdetulle Mika Pyörälälle, jolla oli helppo työ ohjata kiekko sisään.

Se on siis taas seiskapeli. Kahdelta edelliskeväältä Tapparalta on huonot kokemukset Oulusta, kun peli on venytyt aina jatkoeriin saakka, ja Kärpät on niissä ratkaissut mestaruutensa. Nyt ei ainakaan mestaruus ratkea mihinkään suuntaan, vaan nyt vasta haetaan seuraa finaaleihin HIFK:lle.

Tänään Tappara pelasi sarjan kehnoimman pelinsä. Huomenna pöytään pitää saada sarjan parasta.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)