Tappara nousi voiton päähän mestaruudesta!

Tappara – KalPa      2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Tappara ja KalPa kohtasivat tänään Hakametsässä viidennessä finaalissa panoksena nousu yhden voiton päähän Suomen mestaruudesta. Sen ensimmäisen mestaruussauman torstaiksi itselleen otti Tappara, joka voitti viidennen pelin maalein 2-1. Tappara johtaa finaalisarjaa nyt voitoin 3-2 ja sillä on mahdollisuus mestaruuteen torstaina Kuopiossa.

Tänään Hakametsässä pelattiin toisena päivänä peräkkäin. Kumpikin joukkue pyrki pelaamaan viisaasti, ja varsinkin KalPalla oli korjattavaakin eilen pahasti vuotaneen puolustuksensa kanssa. Tänään ei sellaista hyökkäysilottelua nähtykään. Maalit olivat tiukassa, Tappara teki niitä yhden enemmän.

Tapparan maalit pelissä tekivät Teemu Nurmi ja Jere Karjalainen. Karjalaisen maali vei kotijoukkueen kahden maalin johtoon 10 minuuttia ennen loppua, mutta KalPa sai kavennettua ilman maalivahtia pelaten Janne Keräsen maalilla.

Tänään ottelun kaikki maalit olivat tekijöilleen ensimmäiset maalit tässä finaalisarjassa.

Kokoonpanoon palannut Henrik Haapala telottiin nopeasti

Tappara oli saanut yhden pelin tauon jälkeen kokoonpanoonsa takaisin runkosarjan pistepörssivoittajan Henrik Haapalan, mutta pitkään Haapala ei kaukalossa pystynyt olemaan. Ensimmäinen erä ei ehtinyt puoliväliinkään, kun KalPan Sami Mutanen taklasi Haapalan verissä päin pääkolhun saaneena ulos pelistä. Viiden minuutin rangaistuksen myötä pelistä pois joutui myös Mutanen.

Viiden minuutin ylivoima Tapparalta sujui todella alavireisesti. Se ei saanut kiekkoa rauhoitettua hyökkäysalueella ja sai tuskin pari laukausta koko pitkän jäähyn aikana. Se myös hukkasi pelivauhtiaan ja otettaan koko loppuerän ajaksi, mutta alivoiman taposta virtaa saanut KalPakaan ei kyennyt painamaan maalia.

Toisen erän alussa Tappara sai normaalin ylivoiman ja nyt onnistui. Otso Rantakari toi kiekon vasemmalta alueelle ja antoi pitkän poikkisyötön, jonka jälkeen Teemu Nurmi pääsi laukomaan kiekon Eero Kilpeläisen mailakäden puolelta takanurkkaan.

KalPa pääsi kahdesti koittamaan ylivoimalla tasoitusta toisessa erässä, mutta Tapparan alivoimapeli oli taas rautaa.

Kolmannessa erässä KalPan oli pakko hakea tasoitusta hanakammin hyökkäämällä, ja sehän sopi Tapparalle. Sopiva vastaiskupaikka aukesi 10 minuutin kohdalla, kun Jani Lajunen ja Jere Karjalainen karkasivat kahdella yhtä puolustajaa vastaan. Kilpeläinen torjui Lajusen laukauksen, mutta Karjalainen pamautti kiekon varmasti verkkoon.

KalPan kavennus laiha lohtu

KalPa otti maalivahdin pois jo neljä minuuttia ennen loppua, koska se tarvitsi kaksi maalia. Sen yritys alkoikin hyvin, kun vain 17 sekuntia myöhemmin Janne Keränen ohjasi Jesse Mankisen syötöstä kiekon ohi Dominik Hrachovinan.

Minuutti myöhemmin KalPa otti kuitenkin tyhmän jäähyn ja sen kiri katkesi kahdeksi minuutiksi. Viimeisen minuutin Tappara piti kuudella yrittäneet vieraat oikeastaan kokonaan poissa hyökkäysalueelta.

Voitto oli Tapparalle finaalisarjassa jo kolmas peräkkäinen. Yksi vielä ja se uusii Suomen mestaruutensa. KalPan pitää voittaa Tappara vielä kahdesti peräkkäin noustakseen mestariksi.

Kuudes finaali pelataan torstaina Kuopiossa. Tappara saattaa palata sieltä kotiin mestarina, mutta sitä ennen pitää pelata 60 minuuttia kauden parasta jääkiekkoa.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)