Perjantai 11.12. VS.

4 - 1
(0-0, 3-0, 1-1)

JYP – Tappara     4-1 (0-0, 3-0, 1-1)

Tappara jatkoi tänään Jyväskylässä erittäin vaikeaa loppusyksyään. Tänään Tappara näytti JYPin kynsissä suorastaan heikolta. Se ei pelannut missään vaiheessa peliä hetkeäkään ottelun voitosta. JYP vei pelin lopulta maalein 4-1.

JYP hallitsi peliä sataprosenttisesti alusta loppuun. Pelin ensimmäisen puoliskon se hallitsi sitä kiekon kanssa eikä päästänyt Tapparaa edes hyökkäämään. Kolmen maalin johtoon päästyään JYP antoi kiekon Tapparalle ja hallitsi pelin loppuun saakka puolustamalla. Tapparalla oli hirmuinen määrä ylivoimaa ja hyökkäysalueaikaa, mutta vaarallisille paikoille se ei päässyt.

JYP luisteli, taisteli ja blokkasi laukauksia oikein antaumuksella. Sen maalivahdille Veini Vehviläiselle merkittiin 26 torjuntaa, joukkueen puolustaville pelaajille vähintään saman verran. Tappara puolestaan on jo pidempään ollut varsin vaisussa pelillisessä jaksossa, jossa se pelaa hitaasti, näyttää hitaalta ja häviää kamppailupelaamisen ilta toisensa jälkeen.

Tapparan ainoan maalin teki tänään lopussa ylivoimalla Henrik Haapala, jolle maali oli kauden kymmenes. Maalissa aloitti Tomi Karhunen, joka oli toisessa erässä mahdottoman tehtävän edessä ja joutui vaihtoon JYPin iskettyä kolme maalia seitsemään minuuttiin. Tilalle tuli Dominik Hrachovina.

Tappara hakkasi kiekkoa JYPin muuriin

Avauserä päättyi maalittomana mutta meni täysin JYPin merkeissä. Tapparalla ei ollut avauserässä hyökkäyspelaamista juuri lainkaan, muutama veto ja ohjausyritys siniviivalta, siinä kaikki. Siitä huolimatta se oli siinä vaiheessa vielä ihan hyvin kiinni vieraspeliryöstössä. Sen olisi vain pitänyt parantaa seuraaviin eriin mutta se ei kyennyt siihen.

JYP meni johtoon toisen erän avausminuutilla, kun Nolan Yonkman löysi koko Tapparan puolustusalueen repineellä poikkisyötlllä Jani Tuppuraisen, joka laukoi suoraan syötöstä kiekon ohi Karhusen. Kaksi seuraavaa maaliaan JYP teki maalin kulmalta ylivoimalla täysin vapaasti. Markus Nenonen löi reboundista 2-0 ja Janne Tavi takatolpalta 3-0.

Kotijoukkueen ylivoimamaalien välissä oli Tapparan pelin paras paikka, kun Veli-Matti Savinainen riisti alivoimalla kiekon, mutta ei saanut läpiajostaan Vehviläistä harhautettua.

Toisen erän loppupuoliskolla Tappara pääsi pelaamaan kuusi minuuttia lähes putkeen ylivoimalla. Se yritti kaavamaisesti samalla kuviolla Teemu Aallon ja Patrik Laineen laukoessa vuorotellen. Vehviläinen ei laukauksista montaa joutunut torjumaan, kun JYPin alivoimanelikot söivät kaikki kiekot.

Kolmannessa erässä sama meno jatkui. Tappara pyöritti hyökkäysalueella, mutta sai vain pari edes jonkinlaista maalipaikkaa. JYP dominoi oman maalinsa edustaa ja parasta maalintekosektoria aivan täysin. Tapparan näennäishallinnan keskellä pahimmat tilanteet nähtiin Hrachovinan maalilla JYPin nopeissa vastahyökkäyksissä.

Kolme minuuttia ennen loppua JYPin Tuppurainen sai 2+2 minuuttia korkeasta mailasta. Tappara lähti hakemaan kavennusta ilman maalivahtia kuudella hyökkääjällä. Se toimikin, kun Henrik Haapala pääsi jatkamaan kiekon maaliin Jukka Peltolan ja Kristian Kuuselan syötöistä. Mutta toista kavennusta ei enää tullut, vaan JYPin Janne Kolehmainen löi kiekon kaukaa tyhjiin.

JYP nousussa, Tappara laskussa

JYP nousi voittonsa myötä sarjataulukossa monta pykälää suoraan neljänneksi heti Tapparan kantaan. Tappara ei ole pitkään aikaan onnistunut kolmen pisteen voittoa ottamaan ja on hävinnyt neljä peliä kuudesta viimeisestään. Kärkikaksikko onkin jo vähän karussa.

Tapparan pitää jostain löytää takaisin se lokakuinen vauhtinsa ja kiekon liikuttelunsa. Nyt pelaaminen näyttää koko ajan olevan epäsynkassa, mikään osa-alue pelissä ei toimi. Karkeimmin huono jakso näkyy erikoistilanteissa, jotka yleensä ovatkin tasaviisikkopelaamisen jatkumoa. Tänään JYP otti yhdeksän kaksiminuuttista, mutta Tappara ei saanut niiden aikana luultavasti edes yhtä montaa maalilaukausta, saati sitten kunnollisia tilanteita. Kaikki tapahtuu juuri nyt hitaasti, kaavamaisesti ja väärässä rytmissä.

Uutta nousua Tappara pääsee hakemaan heti huomenna, kun vieraspelit jatkuvat nyt Vaasassa. Vastassa on siis Sport.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)