Tappara voitti kärkikamppailun vl-kisassa

Perjantai 20.1. VS.

2 - 3 (vl)
(0-0, 0-1, 2-1, 0-1)

KalPa – Tappara       2-3 (0-1, 0-0, 2-1) vl

Liigan kärkijoukkueet KalPa ja Tappara kohtasivat toisensa huippuhienossa ottelussa Kuopiossa. Kauden kolmannessa keskinäisessä kohtaamisessa nähtiin samat loppuluvut kuin ennenkin mutta nyt ensimmäinen vierasvoitto, kun Tappara haki kahden pisteen voiton voittolaukauskilpailun jälkeen 3-2.

Voitollaan sarjakärki Tappara kasvatti eronsa kakkosena olevaan KalPaan nyt kymmeneen pisteeseen, kun runkosarjassa on kierroksia jäljellä 19. Tappara on voittanut kolme viimeisintä otteluaan. KalPa puolestaan on hävinnyt neljä viimeisintä matsiaan – mutta saanut niistä kaikista kuitenkin yhden pisteen!

Kuopion kiekkoilta oli erinomainen. Joukkueet pelasivat vauhdikasta hyökkäävää jääkiekkoa ja hyviä maalitilanteita riitti alusta loppuun niin että tolpatkin vain kilisivät. Ilta vietiin aina voittolaukauskisaan saakka, jossa Tapparasta onnistuivat Jukka Peltola ja Charles Linglet, KalPasta ei kukaan.

Varsinaisella peliajalla Tapparan maalit tekivät Alexander Bonsaksen ja Jani Lajunen. Veli-Matti Savinainen syötti kaksi maalia. Maalissa pelivuorossa ollut Teemu Lassila torjui 30 kertaa.

Kolmannessa erässä maalikimara

Avauserässä nähtiin erinomaista jääkiekkoa. Hyvistä tilanteista huolimatta erä olisi jäänyt kokonaan ilman tilastomerkintöjä, mutta kauneusvirheeksi tuli Teemu Nurmen jäähy, joka tosin oli tuomarilta niin heikko vihellyssuoritus, ettei sitä kehtaisi edes laskea. Ilmaiseksi saamansa ylivoiman aikana KalPa osui Jyri Junnilan laukauksella ylärimaan, mutta ei sen lähemmäksi. Erän alkupuoli oli Tapparan, loppupuoli osin ylivoiman ansiosta KalPan.

Toisessa erässä selvästi parhaat ja useammat paikat olivat vierailla. Martin Røymark pääsi yrittämään rangaistuslaukauksestakin, mutta kilautti tolppaan. Eero Kilpeläinen KalPa-maalissa selvitti monta pahaa tilannetta, mutta yksi sentään lipsahti läpi, kun Alexander Bonsaksen nosti läheltä rystykudin sisään ja vei Tapparan johtoon. Erän lopussa Tapparalla oli vielä etsikkoaika lisäjohtoon, kun KalPa otti kaksi peräkkäistä ja osin päällekkäistäkin jäähyä, mutta KalPa kesti alivoimansa.

Kolmas erä meni kotijoukkueelle. Se nousi kolmessa ja puolessa minuutissa ohi, kun Joonas Lyytinen tasoitti siniviivapommilla, ja Janne Keränen kiepautti vanhanaikaisella KalPan johtoon. Tappara kuitenkin toipui nopeasti ja tasoitti vain reilua minuuttia myöhemmin, maalintekijänä Jani Lajunen.

KalPan lievästä kolmannen erän kiekonhallinnasta huolimatta Tappara oli lähellä voittoa – ja vieläpä alivoimalla. Saman Aleksi Elorinteen istuman jäähyn aikana niin Juhani Jasu kuin Jukka Peltolakin kilauttivat hyvistä paikoista vasenta pystytolppaa Kilpeläisen vieressä. Joitain minuutteja aiemmin Kilpeläinen oli napannut pelin upeimman kopin, kun Tapparan hieno hyökkäyskuvio päättyi Peltolan laukaukseen suoraan syötöstä ja vielä kutiakin parempaan torjuntaan.

Tapparalle seitsemäs peräkkäinen voitto jatkoilla

Jatkoajalla ei nähty maaleja eikä oikein mitään hirmuralliakaan päästä päähän. Tilanteita toki oli, paras niistä Henrik Haapalan puhdas läpiajo, mutta laukaus ei onnistunut.

Voittolaukauskisaan Tappara vaihtoi maaliin Lassilan tilalle Dominik Hrachovinan. Peltola aloitti ja osui, vaikka kiekko näyttikin karkaavan. Janne Keränen ja Veli-Matti Savinainen eivät onnistuneet. Kun Hrachovina vielä koppasi Arttu Ilomäen yrityksen, ja perään Charles Linglet harhautti Kilpeläisen, Tappara vei pelistä toisen pisteen mukanaan ja jätti KalPalle vain yhden.

Tämä oli yhdeksäs kerta, kun Tappara on hakenut pelin ratkaisua vielä 60 minuutin jälkeen. Kahdella ensimmäisellä kerralla Tappara hävisi, mutta seitsemän viimeisintä kertaa ovat kaikki tuoneet voiton, viisi kertaa jatkoajalla ja kahdesti vl-kisassa.

Ainoan vl-kisan tappionsa Tappara on kärsinyt tällä kaudella TPS:lle. Ja kas, seuraava vastustaja Tapparalle onkin sama TPS. Heti huomenna, Hakametsässä, yli 7000 katsojan edessä!

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)