6 - 5
(2-2, 2-1, 2-2)

Tappara – Kärpät      6-5 (2-2, 2-1, 2-2)
Ottelun kuvagalleria

Tappara teki kuusi maalia ja kukisti hallitsevan mestarin.Viime kevään finalistit Tappara ja Kärpät esittivät Hakametsässä varsin erilaisen huippujoukkueiden välisen ottelun. Valmentajat tai maalivahdit eivät ehkä kaikesta nähdystä välittäneet, mutta katsojat nauttivat, kun joukkueet iskivät maaleja kilpatahtiin. Tappara onnistui kerran useammin ja voitti maali-ilottelun 6-5.

Ehkä peli ei tasoltaan ihan odotettua huippukiekkoa ollut, mutta kaiken puuttuneen se korvasi viihdyttävyydellään. Harvemmin Liigassa enää nähdään näin avointa kiekkoa, jossa ei voita se joka puolustaa tiiviimmin, vaan se joka onnistuu hyökkäyksessä useammin. Tilanteet vaihtelivat muuten, mutta avausmaalinsa jälkeen Kärpät ei missään vaiheessa päässyt enää uudelleen johtoasemaan. Tapparan kahden maalin johdon se kuitenkin ajoi kiinni, mutta siitäkin Tappara toipui.

Yhdentoista maalin illan ainoa kahden maalin mies oli Tapparan Jan-Mikael Järvinen, joka teki kauden ensimmäiset osumansa Liigassa. Henrik Haapala ja Kristian Kuusela keräsivät 1+1 mieheen, ja muut maalintekijät Tapparasta olivat Jere Karjalainen ja Teemu Aalto, joista jälkimmäiselle maali oli myös kauden ensimmäinen. Stephen Dixon oli myös kahden pisteen mies maalisyötöillään Järvisen osumiin.

Maalivahdeille ilta ei ollut yhtä iloinen. Tapparan Tomi Karhunen torjui 18 kertaa ja kiekko meni taakse viidesti. Kärppien maalissa aloittanut Sami Aittokallio torjui 14 kertaa ja päästi neljä osumaa. Hänen tilalleen 25 peliminuutilla tullut Iiro Tarkki päästi yhden ja torjui vain kuusi.

Patrik Laine loukkaantui jo alussa

Hakametsässä oli paljon NHL:n pelaajatarkkailijoita into piukassa seuraamassa Tapparan Patrik Laineen ja Kärppien Jesse Puljujärven ensimmäistä peliään toisiaan vastaan. Kaksikko varataan ensi kesänä NHL-varaustilaisuuden kärkikierroksilla. Nuorten kaksinkamppailu jäi torsoksi, kun Laine loukkaantui jo heti pelin alussa parin vaihdon jälkeen. Ilmeisesti pelistä sivuun jääminen oli kuitenkin enemmänkin varotoimenpide eikä mitään pahempaa sattunut.

Puljujärvi antoi hyvät näytöt tekemällä pelin avausmaalin huimalla soololla ja syöttämällä myöhemmin yhden maalin. Avausmaali syntyi reilun viiden minuutin jälkeen ja se oli vasta pelin ensimmäinen pelikatko!

Ensimmäinen erä päättyi lukemiin 2-2. Tappara käänsi tilanteen ensin itselleen, kun Henrik Haapala tasoitti läpiajosta saatuaan vapauttavan syötön Pekka Saravolta ja Jan-Mikael Järvinen jatkoi Jukka Peltolan laukauksen Aittokallion taakse vajaat kolme minuuttia myöhemmin. Kärpät tuli tasoihin Arto Laatikaisen maalilla.

Toisessa erässä Tappara karkasi jo kahden maalin päähän osuttuaan kahdesti puolentoista minuutin välein. Ensin Jere Karjalainen purjehti hienosti vasemmalta kohti maalia ja laukoi etuyläkulmaan vieden kotijoukkueen johtoon. Hiukan sen jälkeen Tapparan pelatessa ylivoimaa Teemu Aalto kilautti maalitolpan ja yläriman yhdistävän ristikon kautta kiekon neljännen kerran Aittokallion taakse. Samalla Kärpät vaihtoi maalivahtiakin, sisään tuli Iiro Tarkki. Mika Pyörälä kavensi toisessa erässä vielä lukemiksi 4-3.

Kahdet pikamaalit päätöserään

Kolmas erä alkoi Tapparalle synkästi, kun Kärpät tasoitti pelin jo 25 sekunnin pelin jälkeen. Hyökkäysalueen kiekonriiston jälkeen maalin viimeisteli Sebastian Aho. Vain 24 sekuntia myöhemmin Tappara meni uudelleen johtoon, kun Stephen Dixon antoi nappipassin Järviselle, joka pyssytti illan toisen osumansa ylänurkkaan.

Noiden kahden maalin jälkeen mentiinkin pitkä tovi ilman osumia, kunnes Kärpät loppuminuuteilla veti Tarkin pois maalilta ja haki tasoitusta ilman maalivahtia. Henrik Haapala kuitenkin katkaisi yrityksen ja lähetti Kristian Kuuselan iskemään tyhjiin 6-4.

Tuota helpotusta kesti vain 10 sekuntia. Heti keskialoituksesta Tappara roiskaisi pitkän kiekon, Kärpät veti molarin uudelleen pois, voitti aloituksen, ja Adam Masuhr kiskaisi kiekon sisään. 6-5 taululla ja peliaikaakin jäljellä vielä 44 sekuntia.

Kärpät sai ilman maalivahtia vielä lisäpainetta ja jopa ylivoimapelinkin kahdeksan sekuntia ennen loppua. Yksi vaarallinen laukauskin nähtiin aivan jämäsekunneilla, mutta Karhunen torjui sen kulmaan ja Tappara voitti.

Tappara pelaa sunnuntaina!

Kuten Tappara-valmentaja Jussi Tapolakin totesi, ei kannata liikaa kiinnittää huomiota siihen, että joukkue päästi viisi maalia, vaan enemmän siihen, että se teki Kärppien tasoista joukkuetta vastaan itse kuusi osumaa. Parhaiten toisensa hyökkäyspelissä löytää tällä hetkellä kaksikko Haapala-Kuusela, joista kumpikin on noussut myös Liigan pistepörssin kärkikymmenikköön.

Seuraava peli Tapparalla on erikoisena päivänä sunnuntaina. Ennen vanhaan sunnuntai oli vakiopelipäivä ja vielä vuosituhannen alussakin tv-ottelut pelattiin sunnuntaisin, mutta sittemmin se on ollut kovin hiljainen pelipäivä. Nyt Tappara kokeilee sunnuntaipelaamista vieraskaukalossa JYPiä vastaan. Myöhemmin kauden aikana tulee vielä sunnuntainen kotipelikin.

Sunnuntain jälkeen Tapparan seuraava peli on taas kotihallissa tiistaina. Silloin vastaan tulee Porin Ässät.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)