3 - 2 (ja)
(0-0, 0-2, 2-0, 1-0)

Tappara – Kärpät     3-2 (0-0, 0-2, 2-0) ja
Ottelun kuvagalleria

Tappara esitti huiman nousun kärkikamppailussa Kärppiä vastaan tulemalla kahden maalin takaa tasoihin ja lopulta jatkoaikavoittoon. Oululaisten etumatka sarjataulukossa kutistui yhdellä pisteellä, kun Tappara voitti maalein 3-2.

Kirvesrintojen nousu oli todella hieno. Se lähti kolmanteen erään kahden maalin tappiolla, kavensi ensin ja tasoitti ilman maalivahtia pelaten, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää 16 sekuntia. Jatkoajallakin ratkaisu venyi loppuun, sillä voittomaali syntyi 15 sekuntia ennen voittolaukauskilpailuun siirtymistä. Tänään saatiin hyvää koko rahan edestä!

Suureksi sankariksi nousi harvemmin maaleja iskevä puolustaja Pekka Saravo, joka niittasi loppuhetkien tasoituksen ja oli syöttänyt jo Tapparan ensimmäisen. Jatkoajalla samanlaisen sankarinviitan harteilleen heitti Jere Karjalainen, joka pyssytti jo kauden 12:nnen maalinsa. Tuttua tehokauraa oli myös pistepörssikärki Kristian Kuuselan 1+1.

Hakametsässä vertailtiin taas tietysti myös NHL-varausikäisiä Patrik Lainetta ja Jesse Puljujärveä sekä kaksikon U20 MM-kisaketjun sentteriä Sebastian Ahoa. Laine veti tänään pisimmän korren, oli kentän näkyvimpiä hahmoja ja alusti laukauksellaan myös illan voittomaalin.

Kärpät kolmanteen erään kahden maalin johdossa

Tänään Hakametsässä lähes 6300 katsojalle tarjottiin laadukas ja viihdyttävä jääkiekko-ottelu. Kumpikin joukkue osaa oman systeeminsä loistavasti ja pelaajayksilötkin ovat taidokkaita, joten se poikii myös hyvää peliä.

Maalittoman avauserän alkuminuutit menivät todella terävästi peliin tulleille vieraille, mutta loppupuolisko erästä oli Tapparan. Pirteintä peliä esitti kirvesrintojen nelosketju Manu Honkanen – Otto Rauhala – Miika Heikkilä. Heistä Honkanen pääsi puolittain karkuunkin Pekka Saravon avauksesta, mutta ei onnistunut ohittamaan Kärppä-maalissa pelannutta Sami Rajaniemeä.

Tappara-maalissa jatkoi Dominik Hrachovina, joka pelasi taas erinomaisen pelin. Kiekko saatiin hänen taakseen pelissä ensimmäisenä, kun toista erää oli pelattu reilu seitsemän minuuttia. Markus Nutivaara pääsi laittamaan kiekon vapaasti takatolpalta tyhjiin Esa Pirneksen loistopassista. Maali syntyi vain sekunteja Tappara-jäähyjen päätyttyä, juuri kun kirvesrinnat puolittain ehtivät hengähtää selvitettyään ensin jo yli minuutin kahden miehen alivoimankin.

Juuso Ikonen onnistui kimmottamaan kiekon Aleksi Elorinteen jalan kautta maaliin vielä toisen erän aikana, ja vierailla oli tukeva ote voitosta. Varsinkin kun se puolusti niin hyvin ja tarkasti, että Tapparalla oli suuria vaikeuksia päästä kunnon maalipaikoille. Toisessa erässä varsinkaan niitä ei hirveän montaa ollut.

Tappara rynnisti väkisin ohi

Kolmanteen erään Tappara löysi vielä lisävaihteen, ja samalla Kärpät taisi sortua pieneen varmistelupelaamiseen. Toki muun muassa Jesse Puljujärvi pääsi roikkukiekkoavauksella läpiajoon, mutta Hrachovina torjui.

Tappara painoi päälle, ja Atte Mäkisen laukaus ohjautui tolppaankin, kun erää oli pelattu nelisen minuuttia. Pari minuuttia myöhemmin syntyi kavennusosuma. Saravo levitti siniviivaa pitkin, ja Teemu Aalto näki tilanteen loistavasti laukoen maalin eteen nousevalle Kristian Kuuselalle ohjattavan jäälaukauksen. Kuuselan ohjaus onnistui.

Tasoitusta ei meinannut kuitenkaan syntyä millään, vaikka hyviä paikkoja ja yrityksiä oli. 1:51 ennen varsinaisen peliajan loppua Tappara veti maalivahdin pois ja lähti yrittämään kuudella kenttäpelaajalla. Yritystä kestikin todella pitkään, mutta lopussa seisoi kiitos.

Jan-Mikael Järvinen kiersi laukauksensa perään maalin ympäri ja syötti Arttu Ilomäelle, jonka laukaus kimposi maalinedusruuhkasta vasemmalle suoraan Pekka Saravolle, joka pääsi lyömään kiekon puolityhjään maaliin.

Jatkoajalla Tapparalla oli paremmat paikat ratkaista. Siltä vietiin ensin ylivoimamahdollisuus, kun Sebastian Aho vippasi kiekon puolustusalueelta katsomoon, eikä yhdelläkään neljästä tuomarisilmäparista riittänyt kanttia nähdä sitä oikein. Lähes heti perään Kärppien Mika Niemi joutui rikkomaan Jukka Peltolaa varmassa maalipaikassa, ja siitä Tappara sai ylivoimatilanteen.

Sitäkin ylivoimaa jouduttiin jauhamaan kauan ennen kuin Kuusela pelasi Laineen oikealta laidalta syöksyyn kohti maalia. Rajaniemi torjui Laineen huonosta tasapainosta laukoman kiekon, mutta suoraan keskelle, josta Jere Karjalainen pääsi pyssyttämään sen vastustamattomasti verkkoon. Kelloon jäi 15,9 sekuntia.

Tappara on voittanut nyt kaikki kolme vuodenvaihteen jälkeistä peliään. Rauhalliseen tahtiin on toistaiseksi menty tässä joulun ja vuodenvaihteen ympärillä, mutta nyt tiivistyy. Viikonloppuna pelataan kaksi matsia, kumpikin Liigan ns. Perhepelejä. Lauantaina kirvesrinnat ovat Porissa Ässiä vastaan klo 16 alkaen, ja sunnuntaina klo 15 Hakametsässä pelataan Tappara-HPK.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)