fbpx

Kokenut finaalikävijä vastaan kauden yllättäjä

Otteluraportin tarjoaa:

Pitkä liigakausi on edennyt huipentumaansa: vain kaksi parasta joukkuetta on jäljellä ratkaisemaan mestaruuden. Tappara on SM-finaaleissa jo huikeaa viidettä kevättä peräkkäin. Tällä kertaa se saa vastaansa KalPan, jolle finaalipaikka on vasta sen seurahistorian toinen. Mestaruutta Kuopioon ei ole mennyt.

Historia: Tapparan ja KalPan välinen playoff-historia ei ole kovinkaan pitkä. Vuonna 2010 joukkueet kohtasivat neljännesfinaaleissa, joista KalPa eteni jatkoon voitoin 4-2. Sen lisäksi on vain Tapparan voittama pronssiottelu vuodelta 1990 ja sitä vuotta aiemmin neljännesfinaalit, joista Tappara meni jatkoon voitoin 2-0.

Runkosarja: Tappara oli runkosarjan ykkönen 127 pisteellä. KalPa oli kolmas 15 pistettä vähemmän keränneenä. Tappara teki parikymmentä maalia KalPaa enemmän ja päästi kymmenisen maalia vähemmän.

Runkosarjakohtaamiset: Joukkueet kohtasivat neljä kertaa, kaikissa joukkueiden välille saatiin eroa vain yksi maali. Tappara voitti Tampereella lukemin 3-2 ja 4-3 sekä yhden pelin Kuopiossa voittolaukauskilpailun jälkeen 3-2. KalPa voitti Kuopiossa kerran 3-2.

Tappara-pelaajat runkosarjassa: Henrik Haapala voitti Liigan pistepörssin 60 pisteellä (15+45). Veli-Matti Savinainen oli maalikuningas 30 osumalla (30+26=56). Teemu Nurmi oli pistepörssissä sijalla 12 tehtyään 42 tehopistettä. Tehokkaimmat pakit olivat 30 pistettä tehnyt Otso Rantakari ja 20 pinnaa tehnyt Valtteri Kemiläinen. Kahdeksan pelaajaa ylsi 30 tehopisteen rajaan, seitsemän pelaajaa ylitti 10 maalin rajan. Maalivahdeista Dominik Hrachovina pelasi lähes kaksi kertaa enemmän kuin Teemu Lassila; kumpikin oli aivan Liigan kärkeä torjuntatilastoissa, Lassila vähän paremmilla statseilla.


Irtoaakohan kultakypäriltä Rissaselta ja Haapalalta vielä finaaleissakin yhteishymyjä.

KalPa-pelaajat runkosarjassa: Jaakko Rissanen oli kuopiolaisten tehokkain 43 tehopisteellä. Janne Keränen jäi yhden pisteen, mutta hänen tehoistaan peräti 24 oli maaleja. Kumpikaan ei missannut peliäkään. Seuraavina sisäisessä pörssissä olivat Jesse Mankinen, Matias Myttynen ja Tommi Jokinen, jotka kaikki tekivät 14 maalia tai enemmän. KalPan tehokkaimmat pakit olivat 25 pistettä tehnyt Juuso Riikola ja 24 pistettä (8 maalia) tehnyt Joonas Lyytinen. Maalivahdeista Eero Kilpeläinen oli selkeä ykkönen, mutta oli sivussa pitkän pätkän runkosarjaa, jolloin päävastuun torjunnoista kantoi nuori Denis Godla.

Pelaajat keskinäisissä peleissä: Savinainen oli keskinäisten pelien ykkönen viidellä tehopisteellä, kaikki syöttöjä. Teemu Nurmi teki kolme maalia ja syötti yhden, ja neljään pisteeseen pääsi myös Alexander Bonsaksen (1+3). KalPan ylipäätään tehokkaimmat iskivät myös Tapparaa vastaan: Rissasella ja Keräsellä oli kummallakin 1+3 neljässä pelissä. Puolustaja Lyytinen oli ainoa kahden maalin tekijä.

Tappara playoffeissa: Tappara joutui neljännesfinaaleissa Ilveksen kanssa todella koville. Vuorotahtivoitoilla Ilves oli jo voitoin 3-2 johdossa ennen kuin Tappara tasoitti sarjan kuudennen pelin kolmannessa jatkoerässä ja meni jatkoon voitolla seitsemännessä pelissä. Välierissä oli hiukan helpompaa, kun HIFK kaatui jo viidessä pelissä voitoin 4-1. Veli-Matti Savinainen (4+5) ja Valtteri Kemiläinen (2+7) ovat playoffeissa tehneet yhdeksän tehopistettä, Jani Lajunen ja Henrik Haapala seitsemän. Maalissa Dominik Hrachovina aloitti playoffit vaihtopenkillä, tuli avauspelin toisessa erässä maaliin ja on pitänyt paikkansa siitä lähtien korkealla tasolla.


Savinainen oli runkosarjassa keskinäisten pelien tehokkain. Ilomäki haluaa näyttää Tapparalle.

KalPa playoffeissa: Neljännesfinaaleissa KalPa sai vastaansa Pelicansin. Kolme ensimmäistä peliä olivat tiukkoja, kahdesti mentiin jatkoeräänkin, mutta kahdessa viimeisessä KalPa vei selkeästi ja meni jatkoon voitoin 4-1. Välierissä vastassa oli JYP, jonka kanssa tarvittiin kaikki seitsemän peliä. Viidessä ensimmäisessä pelissä tehtiin vain maali tai pari jokaisessa toisen joukkueen jäädessä nollille. Seiskapeli Kuopiossa kääntyi lopulta selvämaalisesti KalPalle. Janne Keränen johtaa playoffien pistepörssiä 5+6=11 pisteellään. Jesse Mankinen ja Jaakko Rissanen ovat tehneet neljä maalia kumpikin ja ovat järjestyksessä kahdeksassa ja seitsemässä tehopisteessä.

Ennakko: Joukkueet ovat pelanneet playoffeissa saman määrän pelejä tähän mennessä, 12. Tapparalla pelit menivät kuitenkin alkupääpainotteisesti ja se on nyt saanut ennen finaaleja hioa kuntoa ja intoa melkein viikon verran. KalPa pelasi seitsemän JYP-peliä yhdessätoista päivässä, sen jälkeen finaaleihin on ollut pari päivää väliä. Tappara ei pysty taaskaan väistämään ennakkosuosikin manttelia. Se on ollut kokonaistuloksessa ja keskinäisissä peleissä niskan päällä tällä kaudella, sillä on huikea finaalikokemus niin voittajan kuin häviäjän puolellakin, ja onhan sillä myös kotietu. KalPan puolella on ennen kaikkea kauden suuryllättäjän kova kiekkohurmos, mutta sen perustana on vahva pelitapa ja hyvät pelaajat. Mielenkiintoinen sarja tulossa. Keskinäiset pelit runkosarjassa ainakin olivat kenties koko kauden parhaita pelejä.

Pelit: Tapparalla on kotietu, joten ensimmäinen ja mahdollinen seitsemäskin peli pelataan Hakametsässä. Huomenna tiistaina aloitetaan ja sitten mennään vuorotellen eri paikkakunnilla joka toisena päivänä: tiistai Tampere, torstai Kuopio, lauantai Tampere, maanantai Kuopio. Jos neljä peliä ei riitä ratkaisemaan mestaria, toisella finaaliviikolla mennään lujempaa: Viides peli on heti seuraavana päivänä neljännen päivän jälkeen, sitten lepopäivä välissä ja kuudes ja seitsemäs peli tarvittaessa torstaina ja perjantaina.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi ja Mikko Pylkkö)