fbpx

Viiri kattoon ja uusi Liiga-kausi käyntiin!

Otteluraportin tarjoaa:

142 päivää Tappara sai pitää ansaittua Suomen mestaruuttaan rauhassa hallussaan, mutta nyt siitä joudutaan taas taistelemaan. Uusi Liiga-kausi starttaa perjantaina, ja Tappara lähtee siihen hallitsevana mestarina! Ensimmäisenä mestaria haastamassa on Porin Ässät.

Tapparan mestarijoukkueen muutokset ovatkin hyvin tiedossa ja muistissa. Isompiin ympyröihin lähtivät hyökkäyksen syömähampaat Kristian Kuusela ja Patrik Laine sekä triplamestarimaalivahti Tomi Karhunen. Puolustuksesta lähti runsaasti kokemusta, kun Markus Kankaanperä, Tuukka Mäntylä, Teemu Aalto, Nick Plastino ja Atte Mäkinen vaihtoivat maisemaa.

Valtteri Kemiläinen ja Martin Røymark ovat uusia Tappara-pelaajia tällä kaudella.
Valtteri Kemiläinen ja Martin Røymark ovat uusia Tappara-pelaajia tällä kaudella.

Karhusen tilalla on nyt Teemu Lassila (TPS). Puolustuksen uusia miehiä ovat Valtteri Kemiläinen (JYP), Otso Rantakari (Blues/MODO), Tapio Sammalkangas (Ässät) ja Niko Tuhkanen (Pelicans/TUTO). Hyökkäykseen tuli paluumuuttajat Teemu Nurmi (Lukko) ja Tomi Peltonen (KooKoo) sekä norjalainen Martin Røymark. Valmennusryhmässä Timo Elo on korvannut Marko Ojasen.

Kirvesrintojen harjoituskausi on ollut erilainen kuin monella muulla kilpakumppanillaan. Sen kausi kesti pitkälle kevääseen eikä se ehtinyt kesällä pitää joukkueharjoituksia kuin joitakin viikkoja. Helposti saattaakin arvella, että Tappara ei ole ns. syksyn joukkue, vaan ryhmän peli ja fysiikkakin kehittyvät vielä pitkälle pelikauden puolelle.

Lisäksi joukkueessa on edelleen avoimena vielä paljon lähtijöiden avoimiksi jättämiä isoja rooleja aukkoja, joiden täyttämisestä kisaavat niin uudet kuin vanhatkin pelaajat. Esimerkiksi ylivoimaviisikoiden hiomisessa riittää vielä paljon tekemistä: Ennen Liigan alkua pelaamissaan otteluissa Tappara ei onnistunut tekemään yhtäkään erikoistilannemaalia. Ylipäätään hyökkäyspelitehokkuus on jäänyt vielä odotuttamaan, mutta sen sijaan hyvän pelin pohjarakennelma puolustuspeli on toiminut välillä jo hyvinkin.

Osin varmasti lyhyestä kesäkaudestaankin johtuen Tappara on pelannut ennen Liigan alkua hyvin vähän otteluita ja keskittynyt sen sijaan treenaamaan hyvin. Champions Hockey Leaguessa mukana oleva Tappara pelasi CHL-alkulohkossa neljä ottelua, voitti kaksi (HC Lugano 3-1, Adler Mannheim 2-1) ja hävisi kaksi (Adler Mannheim 1-4, HC Lugano 1-3), mikä riitti viemään sen euroliigan jatkopeleihin. Kun noiden CHL-matsien lisäksi Tappara pelasi vain Tampere Cupissa, jossa voitti Ilveksen 2-0 ja TPS:n 1-0, niin tosiaankin kaksi seikkaa pistää silmään: Pelejä on ollut vain kuusi ja ne ovat olleet vähämaalisia. Kuudessa pelissä on tehty vain 10 osumaa ja päästetty 9.

Kokoonpanonsa terveyden suhteen Tappara on hyvin valmis Liigaan. Sivussa on varmuudella vain Alexander Bonsaksen, jonka pelikunto kesän operaation jäljiltä on vielä joidenkin viikkojen takana.

Henrik Haapala on ollut alkukauden ainoa useampaan tehtyyn maaliin pystynyt kirvesrinta.
Henrik Haapala on ollut alkukauden ainoa useampaan tehtyyn maaliin pystynyt kirvesrinta.

Vastustaja Ässät

Ässät oli viime kaudella Liigassa sijalla 12 eli ei päässyyt playoffeihin. Sen uudeksi päävalmentajaksi täksi kaudeksi on tullut Bluesissa viimeksi valmentanut Jyrki Aho.

Tapparaan siirtyneen Tapio Sammalkankaan lisäksi Ässien viime kauden joukkueesta lähti peräti tusinan verran pelaajia, nimekkäimpinä puolustaja Ville Uusitalo sekä hyökkääjät Masi Marjamäki ja Aleksi Saarela. Tilalle hyökkäykseen ovat tulleet Charles Bertrand (Sport), Vile Korhonen (Blues/Västerås), Jussi Makkonen (Blues), Simon Suoranta (Kärpät) ja Antti Jaatinen (Ilves). Uusia pakkeja puolestaan ovat Juho Tommila (Lukko), Aleksi Mäkelä (Ilves), Niko Peltola (Sport) ja Jere Seppälä (Blues).

Joukkueessa jatkavia viime kaudella edukseen esiintyneitä ovat mm. maalivahdit Ari Ahonen ja Andreas Bernard sekä hyökkääjät Jarno Kärki ja Niko Ojamäki.

Ässät pelasi ennen Liigan alkua seitsemän täysiaikaista harjoitusottelua ja kolme miniottelua Rauman Pitsiturnauksessa. Täysistä peleistään se voitti kuusi, Kärpät, Lukon, Jukurit, Kookoon ja Ilveksen kahdesti. Ainoan tappionsa se kärsi HPK:lle.

Myös Ässät pääsee lähes terveellä nipulla sarja-avaukseen. Sivussa on vain hyökkääjä Antti Kerälä.

Viiri kattoon

Ottelu alkaa seremonialla, missä Tapparan uusin mestaruusviiri nostetaan Hakametsän hallin kattoon. Seremonia alkaa klo 18:30.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö ja Mika Kylmäniemi)