Sunnuntai 11.10. VS.

2 - 3
(0-1, 0-1, 2-1)

JYP – Tappara      2-3 (0-1, 0-1, 2-1)

Sunnuntaipäivän ainoassa Liiga-ottelussa Tappara pelasi Jyväskylässä JYPiä vastaan ja haki hienon vierasvoiton maalein 3-2. Dramaattinen peli päättyi Tapparan voittomaaliin vain 25 sekuntia ennen loppua, kun JYP oli ensin kolmannessa erässä noussut kahden maalin takaa tasoihin.

Voitto oli Tapparan ensimmäinen täysi kolmen pinnan vieraspotti tällä kaudella, mutta mikä upeampaa, se oli myös ensimmäinen kolmen pisteen potti Jyväskylästä sitten tammikuun 2009! Sen jälkeen JYP ja Tappara ovat kohdanneet Jyväskylässä runkosarjassa 15 kertaa, joista Tappara neljään voittoon mutta kaikki ne jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa. Tappioita ehti tulla tilille 11, niistä kaksi “tasapelitappioita”.

Kirvesrintojen voittomaalin iski loistavan koko ketjun suoran hyökkäyksen päätteeksi Henrik Haapala, jolle maali oli jo kauden viides. Kaksi muuta Tappara-maalaria tänään olivat Jan-Mikael Järvinen ja Jukka Peltola. Maalissa Tomi Karhusella oli toimelias päiväpuhde, sillä hän joutui torjumaan 36 kertaa.

Kaksi erää suvereenilla otteella

Tappara pelasi kaksi ensimmäistä erää hienoa vieraskiekkoa halliten peliä oikeastaan kentän kummassakin päädyssä. Avauserässä Jan-Mikael Järvinen hassutti oikealla laidalla JYP-pakin ja kaarsi maalille iskemään avausosuman kuudennella peliminuutilla. Toisen erän alussa Jukka Peltola kiskaisi ranteella leijakiekon takaylänurkkaan.

Kahden maalin johtonsa lisäksi Tappara piti kaksi erää JYPin hyvin vähillä maalipaikoilla. Se pystyi ohjaamaan hyökkäykset kulmiin, tai sitten JYP joutui tyytymään laukauksiin melko kaukaa pääsemättä haastamaan maalille kunnolla. Karhunen poimi niitä kiekkoja kuin marjoja. JO neljättä peliään kuuteen päivään pelannut kotijoukkue näytti väsyneeltä ja aseettomalta.

Jotenkin kaikki kääntyi taas kolmanteen erään. JYP tulikin yllättäen hyvällä jalalla erään ja Tappara tuntui vähän yllättyvän. Se joutui erän alkuun täysin puolustuskannalle mutta ei pystynyt enää hallitsemaan tapahtumia kiekottomalla puolustuspelillään.

JYP kavensi jo kolmen minuutin kohdalla, kun Mikko Virtanen teki Liiga-uransa ensimmäisen maalin laukomalla laidasta Tappara-pelaajan kautta pompaten ohi Karhusen. Lähes heti perään Tappara joutui puolentoista minuutin ajaksi kahden miehen alivoimalle Alexander Bonsaksenin ja Atte Mäkisen jouduttua jäähylle. Tappara pelasi kuitenkin loistavan alivoiman, jossa varsinkin Jani Lajunen kunnostautui aloitusvoitoilla ja purkukiekoilla.

JYP sai pelin tasoihin kuitenkin kahdeksan minuuttia ennen loppua Mikko Salmion maalilla. Tasoituksen jälkeen JYPin seuraavakin osuma vaikutti olevan paljon lähempänä kuin Tapparan maali, mutta pikkuhiljaa kirvesrinnat kokosivat rivinsä ja pääsivät muutaman loppuminuutin ajaksi pelaamaan jo normaalia kahden suunnan kiekkoa.

Lopussa Tappara iski sitten ihanan ratkaisun. Lajunen toi kiekon keskeltä kentän läpi hyökkäysalueelle, jätti oikealle Kuuselalle, joka löysi toiselta puolelta rynnivän Haapalan. JYP-maalissa Veini Vehviläinen ei kyennyt torjumaan Henkan terävää kutia. Kuuden ja puolen vuoden “kirous” oli kaadettu!

Ensi viikolla kaksi kotipeliä

Jani Lajunen nousi kolmannessa erässä Tapparan näkyvimmäksi hahmoksi, mutta varsin hyvää peliä nähtiin tänäänkin taas monelta taholta. Karhunen maalissa otti myös hienoja koppeja. Alkukauden Tappara on ollut hyvin tasainen ryhmä, mikä näkyy myös peliajoissa. Tänään Tappara pelasi kuudella puolustajalla, kun Markus Kankaanperä oli loukkaantuneena. Myös Patrik Laine oli sivussa.

Tappara on sarjataulukossa kolmannella sijalla kolmen pisteen päästä kärjestä yhden pelin vähemmän pelanneella. Syksy on ollut joukkueelta varsin onnistunut. Tappara on jäänyt ilman sarjapisteitä vain kerran pelaamissaan 11 pelissä.

Ensi viikko Tapparalla on “löysä”, vain kaksi peliä ja nekin kumpikin kotikaukalossa. Tiistaina Hakametsään saapuu Ässät ja perjantaina KooKoo. Kumpaankin peliin löytyy muuten oikein hyvät lipputarjouksetkin, kannattaa tsekata Liput-sivun ajankohtaista-osio!

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi ja Mikko Pylkkö)