(0-1, 3-1, 0-1, 0-1)

Ilves – Tappara     3-4 (0-1, 3-1, 0-1) ja
Ottelun kuvagalleria
Nelosen maalikooste

Tappara ratkaisi itselleen Tampereen herruuden tälläkin kaudella, kun se voitti kauden viidennen paikallispelin jatkoajalla ja johtaa nyt paikallissarjaa voitoin 4-1. Jäljellä on enää yksi paikallispeli.

Eilisen murskavoiton jälkeen tänään mentiin tasaisemmin ja tunteikkaammin aina jatkoajalle saakka ennen kuin Tappara käänsi pelin edukseen loppulukemin 4-3. Voittomaalin aikaan 64:38 iski 17-vuotias Patrik Laine, jolle voittomaali oli pelin kolmas!

Laineen hattutemppu oli hänen lyhyen Liiga-uransa ensimmäinen. Yhteensä tulokaspörssiä johtava nuorukainen on iskenyt nyt 11 maalia. Tapparan joukkueelle hattutemppu oli kauden kolmas. Muut onnistujat ovat olleet Jani Lajunen ja Arttu Ilomäki.

Ilomäki teki tänään “syöttöhattutempun” kerätessään syöttöpisteen kolmeen Tappara-osumaan. Laineen lisäksi maalinteossa kirvesrinnoista onnistui Alexander Bonsaksen kauden toisella osumallaan. Teemu Aalto syötti kaksi maalia. Maalissa Tomi Karhunen torjui 28 kertaa. Puolustaja Markus Kankaanperä lensi toisen kerran kolmessa pelissä suihkuun taklattuaan nyt Kai Kantolaa.

Erikoinen peli – varsinkin toinen erä

Ilves aloitti tänään pelin paljon paremmin kuin eilen. Se piti avauserässä kiekkoa Tapparaa enemmän, mutta Tapparakin oli valmis peliin ja Ilveksen kiekonhallinnasta huolimatta pelin hallinta tavallaan oli puolustavalla joukkueella, joka piti vastustajan kulmissa ja reunoissa.

Tappara teki myös pelin avausmaalin 16 minuutin kohdalla, kun Patrik Laine iski pelin ensimmäisen osumansa. Maalia edelsi Teemu Aallon mailan katkeamisen vuoksi epäonnistunut laukaus, jonka Jere Karjalainen jatkoi Laineelle viimeiseltäväksi.

Alexander Bonsaksen pyssytti siniviivalta vierasjoukkueen kahden maalin johtoon heti toisen erän alussa. Tilanteessa Ilvekselle oli tulossa jäähy, ja Tappara ehti tovin pyörittää peliä kuudella kenttäpelaajalla siirettyn rangaistuksen aikana.

Kolme minuuttia myöhemmin pelin tunnetaso nousi huippuun, kun Markus Kankaanperä taklasi hetki aiemmin kiekon hukannutta Kai Kantolaa, joka jäi ensin jäähän kuin elottomana, mutta nousi sieltä vielä takaisin muun Ilves-joukon kanssa kovistelemaan Kankaanperää. Kantola myös pelasi seuranneella ylivoimalla, kun Kankaanperä heitettiin taklauksestaan suihkuun.

Vitosen aikana Ilveksellä oli parikin päällekkäistä jäähyä, ja kun niistä kaikista ja vielä Pekka Saravonkin jäähystä oli selvitty, pohdittiin sitten seuraavaa Tappara-taklausta. Nyt Teemu Aalto esitti vanhan kunnon perstaklauksen, joka tuli tuomaristollekin niin outona asiana, että asiaa piti pohtia joukolla pidempään. Taklauksen kohde Jiri Veistola autettiin pois jäältä, jonne hän muutama minuutti myöhemmin palasi normaalisti pelaamaan. Aalto sai taklauksestaan kaksiminuuttisen.

Aallon jäähyn aikana Ilves sai aikaan viikonlopun ensimmäisen maalinsa, kun Matias Sointu ampui pienestä kulmasta ja yllätti Tomi Karhusen. Pari minuuttia myöhemmin Ilveksen Joonas Vihko syötti Eero Savilahden läpiajoon, ja peli oli yllättäen tasan.

Vielä yllättävämpää oli se, että Ilves meni toiselle erätauolle 3-2 -johdossa. Sen kolmas maali syntyi juuri taukosummerin alkaessa soimaan keskialueelta lähteneellä Tommi Välimaan kierrekumuralaukauksella, joka pomppasi jäästä juuri ennen maalia ja yllätti Karhusen.

Tappara määrätietoisesti kolmanteen erään

Kolmannessa erässä Tappara tuli tiukasti hakemaan tasoitusta, mutta Ilveskin puolusti hyvin. Villin toisen erän jälkeen tuomarikaksikko pisti taas pillit taskuun eikä lähtenyt viheltämään enää mitään. Varsinkin Jani Lajuselle kolmas erä ja jatkoaika olivat varmasti fyysistesti raskaita, kun hän joutui koko ajan vetämään perässään kaksin käsin roikkuneita mustakeltaisia.

Nick Plastino kilautti tolppaan, ja toisessa päädyssä Karhunen torjui Eemeli Suomen läpiajon ennen kuin tasoitus viimein syntyi reilut neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Arttu Ilomäen laukaus meni etunurkasta ohi ja pomppasi päätylaidasta toiselle puolelle. Siellä Patrik Laine teki pelimiehen tempun ja kimmotti kiekon poikittain liukuneen Hannu Toivosen suojien kautta maaliin.

Jatkoajalla Laine oli ylivoimainen hahmo. Vaihto ennen ratkaisumaaliaan hän kieputteli Ilveksen Blake Kesselin niin umpisolmuun, että harvemmin on nähty. Siitä ratkaisua ei vielä syntynyt, mutta 22 sekuntia ennen jatkoajan loppua syntyi. Laine karkasi vartijaltaan kiekottomana kohti maalia, pistepörssikärki Kristian Kuusela pisti siihen kiekon, ja Laine ohjasi sen ohi Toivosen.

Tosiaankin tänään kaukalossa nähtiin parempi peli kuin eilen. Vauhtia ja rytkettä oli enemmän, samoin tunnetta. Tunnetta riitti myös sanailuna niin kaukalossa kuin vaihtoaitiossa. Viisi pistettä kuudesta oli kelpo suoritus, mutta parannettavaakin jäi, niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin.

Vastus kovenee ensi viikolla, jolloin Tappara pelaa neljä ottelua – onneksi niin tekevät myös viikon vastustajatkin, niin kukaan ei saa turhaa etua. Edessä on kaksi tämän viikonlopun kaltaista tuplakierrosta. Niistä ensimmäisessä tuplassa Tappara kohtaa Lukon. Tiistaina joukkueet kohtaavat Hakametsässä, keskiviikkona Raumalla.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)