3 - 4
(1-2, 1-2, 1-0)

Tappara – Jukurit     3-4 (1-2, 1-2, 1-0)
Ottelun kuvagalleria

Tappara ei onnistunut voittamaan Jukureita joukkueiden historian toisessakaan kohtaamisessa. Jukurit onkin Liigan ainoa joukkue, joka on kyennyt jättämään Tapparan kahdesti ilman pisteitä, kun se nyt Hakametsässä voitti 4-3.

Illan ottelu osoitti, että jääkiekkopelin voi voittaa monella tavalla. Tappara hallitsi kiekollista peliä selvästi, Jukurit hyökkäsi tasakentällisin vain äärimmäisen harvoin, mutta niin vain se pystyi vähistä laukauksistaan ja maalipaikoistaan tekemään peräti neljä maalia. Tosin se sai tänään maalinsa äärimmäisen helpolla joutumatta näkemään niiden eteen isoa vaivaa.

Ison vaivan Jukurit tosin näki puolustuspäässään. Se sumputti keskustan antaumuksella, sitoi, roikkui ja esti tuomarilinjan sallimissa rajoissa eikä päästänyt Tapparaa nousemaan pitkistä hyökkäyspyörityksistään avoimiin maalipaikkoihin. Ja aina, kun Tappara onnistui hyökkäyspäässä, Jukurit kuittasi sen nopeasti ties minkälaisella maalilla. Tappara teki kolme kaventavaa osumaa, mutta ei päässyt kertaakaan tasoihin.

Jukka Peltola, Juhani Jasu ja Jere Karjalainen tekivät Tapparan kirimaalit. Tapparan maalissa aloitti Teemu Lassila, jonka taakse Jukurit sai neljä kiekkoa kolmellatoista laukauksella. Ennen pelin puoltaväliä tilalle tullut Dominik Hrachovina ei päästänyt yhtään maalia ja joutui torjumaankin vain viidesti.

Miten ihmeessä Jukurit otti avauserässä kahden maalin johdon?

Pelin alku näytti lähestulkoon ydheltä Tapparan kauden parhaista esityksistä. Se hyökkäsi vaihto toisensa jälkeen, oli vahva ja aggressiivinen kaksinkamppailuissa ja luisteli terävästi. Se hallitsi peliä täysin, mutta ei onnistunut maalinteossa, ei edes ylivoimalla.

Jukurien vuorostaan saaman ylivoimapelin aikana Topi Nättinen luisteli yksin keskialueen yli ja laukoi keskeltä suoraan yksinhyökkäyksestään Lassilan hanskapuolen alakulmaan. Hetkeä myöhemmin Tapparan hyökkäyspyörityksessä puolustustasapaino jäi heikoksi, Jukurit iski vastaiskuun kahdella yhtä vastaan, ja Henrik Koivisto teki takatolpalta 2-0.

Tuloksesta huolimatta Tappara oli edelleen pelin päällä ja odotusarvona oli koko ajan viime aikojen liiankin tuttu takaa-ajon kautta tullut kotivoitto. Erän lopussa Jukka Peltola onnistui Jukurit-pakin avustuksella sutimaan kiekon niukasti maaliviivan yli ja kaventamaan johdon yhteen maaliin.

Toisessa erässä Jukurit meni taas kahden maalin johtoon ylivoimalla. Osuma oli tosin varsin kiistanalainen ja tapparalaisittain selvästi hylättäväkin. Jukurien Joonas Kalliola työnsi mailallaan maalivahti Lassilan kiekon kanssa maaliin, minkä sääntökirja yksiselitteisesti kieltää. Työntö jäi tuomareilta kuitenkin huomioimatta, ja he pyysivät videotarkistusta siitä, menikö kiekko ylipäätään maaliviivan yli. Se meni, eikä videotuomari saa auttaa katsomaan muita maalinteon rikkeitä.

Tappara kavensi taas Juhani Jasun komealla nousulla, jossa hän rystylle kääntämällä ohitti Jukuri-vahti Sami Rajaniemen. Tasoitusta ei taaskaan syntynyt, vaan minuutti myöhemmin Jukurit oli taas kahden maalin päässä, kun Jesper Piitulaisen polvenkorkuinen poikkisyöttö kimposi maaliin Miika Roineen jalasta.

Jere Karjalaiselle pitkästä aikaa maali

Kolmannessa erässä Tappara kiriä odoteltiin edelleen, mutta lopulta sitä jäätiin odottamaan loppuun saakka. Itse asiassa päätöserä oli kirvesrintojen huonoin hyökkäyssuuntaan. Toki Jukurienkin fokus oli vielä aiempaakin enemmän oman maalinsa suojelemisessa, joten tilaa oli entistäkin vähemmän.

Maalin päähän Tappara onnistui nousemaan, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaat yhdeksän minuuttia. Jere Karjalainen puski väkisin mailaviidakon läpi kohti maalia, tuli tällä kertaa niin selkeästi rikotuksi, että tuomaristokin kiinnitti asiaan huomiota ja tuomitsi rangaistuslaukauksen. Karjalainen onnistui rankkaristaan tekemään kauden kymmenennen osumansa kymmenen maalittoman pelin jälkeen.

Siihen Tapparan kiri sitten jäikin. Pelin tapahtumiin nähden olisi voinut odottaa vielä ylivoimamahdollisuutta, josta yrittää tasoitusta, mutta tänään tuomarilinja nyt oli tällainen. Hämmästyttävä fakta pelistä onkin, että 60-minuuttisen aikana 50 minuuttia kiekossa ollut Tappara sai enemmän jäähyjä. Joskus tuomarilinja palkitsee kovalla asenteella puolustamisen.

Tapparan esitys ei ollut ollenkaan huono, mutta tänään todennettiin sekin hokema, että pallopeleissä puolustaminen on lähes aina helpompaa kuin hyökkääminen. Jukurit teki oman hommansa erinomaisesti, jolloin Tapparalle ei riittänyt oman suorituksen jääminen vain hyvään tai hyvä-miinukseen – varsinkin kun omissa soi aivan liian halvalla ja välillä epäonnisellakin tavalla.

Tappiosta huolimatta Tappara jatkaa sarjakärjessä. Seuraavaksi vastassa on lauantaina KooKoo Kouvolassa. Kotikaukalossa ollaan viikon päästä torstaina vastassa Pelicans.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)