Tappara ilmoittautui mukaan finaalisarjaan

Tappara – HIFK     2-1 (0-0, 1-0, 1-1)
Ottelun kuvagalleria

Tappara pesi kasvonsa yhdessä yössä ja hyppäsi mukaan finaalisarjaan, kun se kotihallissaan kaatoi HIFK:n 2-1 ja laittoi voittotilaston tasoihin kahden ottelun jälkeen. Sekä Tapparalla että HIFK:lla on matkaa mestaruuteen kolme voittoa.

Tänään kaukalossa nähtiin lupausten mukaisesti ihan toisenlainen Tappara kuin se eilen Helsingissä kollektiivisesti alisuorittanut ryhmä. Nyt tulta ja tappuraa löytyi jokaisesta äijästä ensimmäisestä vaihdosta viimeiseen saakka.

Palkintokin saatiin todelliselle raskaan ja tavallisesti melko tehottoman työn raatajalle, kun Juhani Jasu onnistui tekemään huipputärkeään paikkaan ensimmäisen maalinsa Tappara-paidassa. Hän lirutti voittomaalin Ville Husson kainalosta kaksi senttiä maaliviivan paremmalle puolelle, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä viisi ja puoli minuuttia.

Tapparan ensimmäisen maalin tässä finaalisarjassa iski Kristian Kuusela ylivoimalla, kun finaaleita oli ehditty pelata jo lähes 90 minuuttia. HIFK:n tasoitusmaalista kolmannessa erässä vastasi Tomas Zaborsky.

Tappara paransi myös pelin sisällä

Muutos Tapparassa eiliseen verrattuna oli silmiinpistävä heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien. Siitä huolimatta HIFK hallitsi ensimmäistä erää selvästi. Sen luisteluvauhti ja jokaisesta huokuva itseluottamus pisti Tapparan ahtaalle. Tomi Karhunen torjui erässä 17 kertaa, kun Ville Husso toisessa päädyssä ei saanut torjuttavakseen yhtäkään kunnollista maalipaikkaa.

HIFK sai kiekon maaliinkin jo ennen kolmen minuutin täyttymistä, kun Joonas Rask ajoi maalille ja kaatui päin Karhusta. Samassa rytäkässä kiekkokin liukui maaliin. Ottelun päätuomarit hylkäsivät maalin välittömästi, kun päin kaatunut Rask esti samalla Karhusen torjumista.

Jos avauserä olikin Tapparalta puolustustaistelua, niin toisessa erässä alkoi tapahtua myös Ville Husson maalilla. Ensin Stephen Dixon oli lähellä, mutta käänsi kiekon tyhjän nurkan edessä sivurautaan. Patrik Laine pääsi pommittamaan ylivoimalla huippupaikasta, ja muutamaa minuuttia myöhemmin Laine kilautti tolppaan. Samassa tilanteessa Lainetta rikottiin, ja Tappara pääsi toisen kerran ylivoimalle.

Sen aikana vihdoin natsasi. Kristian Kuusela ei löytänyt syöttöpaikkaa maalia kohti ajaessaan, joten hän laukoi kiekon kylmästi Husson mailakäden alakulmaan.

Jos avauserän peli oli mennyt HIFK:lle, toinen erä meni Tapparalle, vaikka ei nyt ihan yhtä selkeästi kuin ensimmäinen vieraille.

Kolmannessa erässä Patrik Laine osui toisen kerran samaan kohtaan Husson hanskapuolen yläkulman tolppaa. Pari minuuttia myöhemmin HIFK tasoitti. Daniel Grillfors pääsi liukumaan siniviivasta vapaaseen vetopaikkaan, Tomi Karhunen torjui vielä hänen yrityksensä, mutta Tomas Zaborsky iski reboundin maaliin

Voittomaali syntyi vaarattoman näköisestä päätykiekosta Laineen erinomaisen pelin ansiosta. Laine lähti käytännössä yksin kiekon perään, voitti kulmakamppailussa vastustajansa ja syötti Jukka Peltolalle, joka jatkoi maalia kohti rynnivälle Jasulle. Jasu löi kiekkoon yhdessä pakin kanssa ja Husson suojista pudonneena se lirui hitaasti mutta varmasti sisään.

Tappara puolusti viimeisen vitosen hyvin. Parhaan HIFK-paikan Karhunen torjui kypärällään. Reilun minuutin yritys ilman maalivahtia pyöri lähinnä vaarattomasti Tappara-alueen kulmissa.

Tiistaina jatketaan Helsingissä

Tappara oli löytänyt tänään jo joitain aseita vastaamaan siihen hyvin erilaiseen pelityyliin ja haasteeseen, minkä HIFK asettaa verrattuna esimerkiksi välieräsarjan Kärppiin. HIFK rynnisti vielä avauserässä vahvasti, mutta sen jälkeen Tapparakin kykeni ottamaan hyvin aloitteita ja määräämään vähän pelin tahtiakin, mitä Helsingissä ei nähty hetkeäkään.

Suurin muutos totta kai oli tapahtunut kuitenkin Tapparan henkisellä puolella. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin mestaruudesta pelattaessa, avauspeli meni Tapparalta täysin ohi. Sen osoitti viimeistään se, kuinka paljon parempi myös fysiikaltaan Tapparan joukkue oli vain alle vuorokausi edellisen pelin jälkeen. Kun tunnetila ei ole kohdallaan, peli ei toimi myöskään fyysisiltä elementeiltään, se vain on fakta.

Sarja on nyt tasan, HIFK edelleen ennakkosuosikkina kotietunsa ja edelleen pikkuisen vahvemman peliotteensa ansiosta. Tapparan pitää parantaa edelleen, ja siihen se myös pystyykin, sillä ei tämänpäiväinenkään ollut vielä kaikki, mitä Tampereen koneesta irtoaa.

Kolmas ottelu tiistaina Helsingissä. Tampereella pelataan taas ensi perjantaina.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)