Tappara jatkaa välieriin voitoin 4-1!

Tappara – Lukko     5-3 (0-1, 1-2, 4-0)
Ottelun kuvagalleria
Nelosen maalikooste

Tappara pelaa mitaleista jo neljäntenä vuonna peräkkäin. Se raivasi tiensä neljän parhaan joukkoon välieriin, kun se tänään kaatoi Hakametsässä Lukon neljännen kerran neljännesfinaalisarjassa. Tämän illan loppulukemat kirvesrinnoille olivat 5-3 – vaikka Lukko johti ennen kolmatta erää jo kahdella maalilla.

Kolmannessa erässä Tappara esitti todella huikean nousun kahden maalin takaa. Se nousi jo viidessä minuutissa tasoihin ja iski voittomaaliksi jääneen osuman neljä minuuttia ennen loppua. Sitä edelsi reilut kymmenen minuuttia suorastaan huikeaa pudotuspelikiekkoa kahden voittoa janonneen joukkueen välillä.

Voittomaalin laukoi ylivoimapelissä Patrik Laine, jolle osuma oli illan ja vielä lyhyen playoff-uran toinen maali. Laine keräsi tänään kaikkiaan 2+1, Kristian Kuusela 1+1 ja maalin makuun pääsivät myös kirin käynnistänyt Henrik Haapala ja loppunumerot tyhjiin putannut Jere Karjalainen. Nick Plastino syötti kolme maalia.

Tappara oli saanut takaisin kokoonpanoonsa kaikki kolme torstaina puuttunutta pelaajaa, mutta maalissa jatkoi edelleen Dominik Hrachovina: 29 torjuntaa ja toinen voitto kahdessa pelissä.

Lukko kaksi erää niskan päällä

Lukko vei pelin kaksi ensimmäistä erää nimiinsä niin pelillisesti kuin numerollisestikin. Ensimmäisessä erässä varsinkin se oli aktiivisempi ja nälkäisempi kuin Tappara, joka oli vähän odottavalla kannalla oman pelinsä suhteen. Lukko meni johtoon erän loppupuolella, kun Peter Tiivola ohjasi maalin edestä Jesse Virtasen laukauksen ohi Hrachovinan. Muutamaa minuuttia aiemmin Tappara oli ollut lähellä sitä avausmaalia, kun Veli-Matti Savinainen nousi maalille mutta osui tolppaan rystylaukauksellaan.

Toisen erän alussa Tappara tasoitti, mutta pian sen jälkeen Lukko iski kaksi nopeaa maalia ja hiljensi täpötäyden Hakametsän yleisön. Tasoitusmaali syntyi Lukon huonosti ajoitetusta vaihdosta, kun Nick Plastino vapautti Patrik Laineen läpiajoon, eikä Ryan Zapolski voinut nuorukaisen mahtiharhautukselle mitään.

Viisi minuuttia myöhemmin Tapparan ykkösmiehet Kristian Kuusela ja Jani Lajunen hapuilivat poikkeuksellisesti oman alueen syötöissä. Lukko pääsi harhasyötöstä kiekkoon ja hyödynsi Tappara-virheen, kun Ilkka Mikkolan laukaus kimposi jostain maalinedusruuhkasta sisään. Vajaa puolitoista minuuttia myöhemmin Lukon pelatessa ylivoimaa Ville Vahalahden laukaus upposi helposti Hrachovinan torjunnan läpi maaliin.

Kolmas erä silkkaa hurmosta

Tappara ei luovuttanut kahden maalin takaa-ajoasemassa. Se pelasi hyvän toisen erän lopun, vaikkei silloin vielä saanutkaan maalia aikaan. Kavennus syntyi kuitenkin heti kolmannen erän ensimmäisessä vaihdossa maalivahti Zapolskin pienellä avustuksella. Henrik Haapala laukoi suhteellisen kaukaa, ja kiekko kimposi kaaressa kanadalaisvahdin räpylästä maaliin. Tasoitus syntyi viiden minuutin pelin jälkeen ylivoimalla. Laineen laukaus oikealta meni etukulmasta ohi mutta pomppasi toiselle tolpalle, josta Kristian Kuusela jatkoi sen sisään.

Tasatilanteessa Hakametsässä nähtiin hurjaa peliä reilut kymmenen minuuttia, kun ensimmäistä kertaa sarja räjähti käyntiin puoliavoimeksi maalinhakupeliksi. Kummassakin päädyssä tapahtui, mutta kummassakin päädyssä tilanteet myös torjuttiin. Lopulta reilut neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Tappara pääsi erässä toisen kerran ylivoimalle.

Ylivoimaa kesti vain kahdeksan sekuntia ennen kuin kiekko helähti verkossa. Nick Plastinon laukaus kimposi ruuhkasta vasemmalle suoraan Laineelle, joka laukoi sen välittömästi tyhjästä etunurkasta sisään.

Lopussa Lukko painoi vielä kovasti ja otti kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua vielä maalivahdinkin pois. Se piti kiekkoa hyökkäysalueella ja sai muutamia hyviä paikkojakin, mutta Hrachovina oli saanut taas hurjan torjuntavireen päälle eikä antautunut. Parikymmentä sekuntia ennen loppua Jukka Peltola raastoi kiekon väkisin ulos alueelta ja hyökkäykseen, ja lopulta Jere Karjalainen pääsi törkkäämään kiekon tyhjiin. Karjalaiselle kolmas tyhjiin tehty lopullinen ratkaisu neljässä pelissä. Yhteensä mies iski sarjassa neljä maalia.

Välierävastus vielä epäselvä

Tappara selvitti tiensä mitalipeleihin ensimmäisenä joukkueena viidessä ottelussa. Kaikissa muissa ottelusarjoissa tilanne on 3-2 ja peli vähintään maanantaina, kenties vielä tiistainakin. Välierät alkavat perjantaina huhtikuun 1. päivänä.

Tapparan vastustaja välieriin ratkeaa vasta muiden neljännesfinaalisarjojen päätyttyä. Samoin pelipäivät määräytyvät vasta sen myötä, kun vastustaja tiedetään. Jos Tappara saa vastaansa itseään alemmaksi sijoittuneen joukkueen, Tappara pelaa ensimmäisen välieräpelinsä Hakametsässä perjantaina. Jos vastaan tulee ylempänä runkosarjassa ollut joukkue – eli ainoana vaihtoehtona Kärpät, koska HIFK ei voi tulla – Tappara aloittaa välierät vieraissa ja pelaa ensimmäisen kotiottelunsa lauantaina.

Mutta sillä ei tarvitse stressata vielä yhtään. Se ratkeaa maanantaina tai tiistaina. Nyt on ainakin tämä ja ehkä huominenkin päivä lupa ja aikaa vähän rentoutua ja nauttia taas yhdestä pudotuspelisarjavoitosta!

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)