Tappara kiri voittoon maalijuhlassa

Blues – Tappara     5-6 (1-2, 3-1, 1-3)

Tappara selvisi kuin koira veräjästä asennevammastaan sarjajumbo Bluesia vastaan ja sai kolmen pelin tappioputkensa katkaistua. Taas mentiin hurlumheitä puolustaminen unohtaen, mutta voitettiin lopulta maalijuhla 6-5.

Blues johti ottelua jo 5-3 vielä 11 minuuttia ennen loppua. Se ei ollut neljään edelliseen peliinsä onnistunut tekemään kuin yhden maalin, mutta nyt upposi paljon ja vähän helpostikin. Maalissa aloittanut Dominik Hrachovina sai tehdä tilaa kolmannen erän alussa Tomi Karhuselle viiden takaiskun jälkeen. Karhuselle Blues ei saanut 16 minuuttiin enää kuin kaksi laukausta kohti maalia.

Tappara pelasi pelin ensimmäisen 10-minuuttisen ja viimeisen 10-minuuttisen. Välissä oli 40 minuuttia todella asenneongelmaista surffaamista, jossa varsinkin koko toinen erä oli joukkueelta todella heikko esitys. Blues voitti erän maalit 3-1, laukaukset 24-5 ja piti muutenkin Tapparaa täysin puolustusahdingossa koko ajan.

Kuusi maalia jakaantui tänään kuudelle eri kirvesrinnalle ja puolet niistä harvemmin osuneille kavereille. Markus Kankaanperä teki kauden ensimmäisen maalinsa, Manu Honkanen toisen ja Miika Heikkilä (1+1) kolmannen osumansa. Tavanomaisista maalitykeistä osuivat Kristian Kuusela, Arttu Ilomäki ja Jere Karjalainen (1+1). Jan-Mikael Järvinen, Otto Rauhala ja Aleksi Salonen saivat jokainen kaksi syöttöpistettä. Saloselle ne olivat ensimmäiset Tappara-paidassa.

Nelosketju vauhdissa alkupelissä

Tappara vei pelin ensimmäisen erän avauspuoliskoa ihan mennen tullen. Arttu Ilomäki avasi maalitilin, ja hyvin pelanneen nelosketjun Miika Heikkilä vei vieraat kahden maalin johtoon jo ennen 10 minuutin täyttymistä. Sitten Tapparalta jo selät suoristuivatkin, työnteko loppui ja helpon voiton odottelu alkoi. Blues kavensi erän lopussa Jari Sailion tahtopunnerruksella.

Toisen erän alussa kotijoukkueen Iikka Kangasniemi tasoitti helposti Hrachovinan längistä, mutta Manu Honkanen vei 21 sekuntia myöhemmin Tapparan uudelleen johtoon. Loppuerä mentiin kuitenkin täysin kotijoukkueen merkeissä Tapparan puolustaessa todella lepsusti ja liikkuessa hitaasti. Kangasniemi tasoitti ylivoimalla toisella maalillaan, ja ennen toista taukoa lainapelaaja Jasper Lindsten ohjasi Bluesin jo johtoon.

Kolmannen erän alussa Hrachovina päästi Sebastian Mobergin laukauksen helposti etunurkasta sisään, ja Blues oli jo kaksi maalia edellä. Samassa ajassa Tomi Karhunen tuli vaihdosta Tapparan tolppien väliin.

Viimeisen vartin aikana Tappara näytti tasonsa verrattuna hyvin kokoonpanorajoitteseen liigajumboon. Se pisti vähän eri vaihdetta silmään, otti pelin täysin haltuunsa, iski kolme peräkkäistä osumaa ja vei voiton. Ongelma on se, että Tappara ei viime aikoina ole pystynyt pelaamaan yhtäkään huippupeliä. Se pelaa kuin pyrkien tekemään vain kaikkein vähimmän työmäärän, millä pisteitä voi irrota. Tänään pisteet irtosivat, mutta peliesityksessä, ennen kaikkea henkisellä puolella, on kova työmäärä edessä.

Tapparan kirin aloitti Markus Kankaanperä, joka nousi tuuppaamaan kavennuksen 10 ja puoli minuuttia ennen loppua. Kristian Kuusela tasoitti pelin vajaat viisi minuuttia ennen loppua Henrik Haapalan huippuluokan poikkisyötöstä. Vain reilu minuutti myöhemmin Jan-Mikael Järvinen käänsi maalin edessä kiekon vielä Jere Karjalaiselle, joka niittasi voittoon riittäneen kuudennen osuman Blues-vahti Kaapo Kähkösen taakse.

Pakkikaluston vajaus ei mikään syy

Tappara oli (Bluesin tavoin) tänään ohuella kokoonpanolla liikkeellä, kun pakistosta Aleksi Elorinne ja Nick Plastino olivat maajoukkuetehtävissä ja Alexander Bonsaksen pelikiellossa. Myös tänään joukkueeseen liittyväksi ilmoitettu Tuukka Mäntylä oli maajoukkueessa, vaikka tuskin hän tänään vielä olisi muutenkaan kaukaloon ehtinyt. Puolustuksen vajaamiehisyys ei kuitenkaan ollut mikään syy Tapparan heikkoon esitykseen. Enemmänkin kyse oli koko joukkueen vajaasta suorittamisesta puolustustehtävissään.

Hyökkäyksessä Tappara sai takaisin kaksi kuukautta sivussa olleen Veli-Matti Savinaisen, joka saikin heti paluuotteluunsa syöttöpisteen. Hän istui sujuvasti hyökkäysketjuun Patrik Laineen tilalle. Myös Laine on poissa seurajoukkueensa riveistä maajoukkueen takia. Otteluohjelma on todella kummallinen, kun tällaista annetaan tapahtua.

Voitto nosti Tapparan neljännelle sijalle. Se on yhdeksän pistettä kakkospaikan JYPiä perässä kaksi ottelua vähemmän pelanneena. Seuraavaksi Tappara pelaa perjantaina kotikaukalossaan Pelicansia vastaan – edelleen ilman maajoukkuemiehiä. Ottelu alkaa Hakametsässä klo 18:30.