Tappara otti avausvoiton ja kavensi finaalisarjan

Tappara – KalPa      2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

Tappara sai vihdoin voittotilinsä auki finaalisarjassa KalPaa vastaan ja kavensi sarjan nyt voittolukemiin 1-2. Tappara otti täydessä Hakametsässä kotivoiton maalein 2-1.

Kaksi aiempaa finaalia olivat kääntyneet pienillä marginaaleilla kuopiolaisten eduksi, mutta nyt Tappara sai ne marginaalit käännettyä itselleen. KalPa sai taas maalinsa vähän tyhjästä, mutta tällä kertaa myös Tappara sai tehtyä vähän kevyemmän osuman ja se riitti. Otso Rantakarin laukaus upposi maaliin vain puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Rantakarin lisäksi Tapparasta maalin teki Kristian Kuusela. KalPan osumasta vastasi Jesse Mankinen.

Neljäs finaalipeli pelataan Kuopiossa maanantaina. Varmuudella myös tiistaina pelataan taas Hakametsässä.

Tapparalle myös sarjan ensimmäinen ylivoimaosuma

Avauserä pelattiin ilman maaleja. Kummallakin joukkueella oli yksi ylivoimamahdollisuus, mutta ei mitään todella vaarallista maalitilannetta.

Toisen erän alussa Tappara pääsi johtoon, kun Jukka Peltola katkaisi KalPan syötön hyökkäysalueella, syötti Jan-Mikael Järviselle, joka jatkoi Kristian Kuuselalle. Kuusela lakaisi kiekon suoraan syötöstä ohi Eero Kilpeläisen. Lähes heti perään Tappara pääsi ylivoimalle, mutta ei saanut vieläkään tehtyä sarjan ensimmäistä ylivoimamaaliaan.

Noin puoli peliä Tappara oli ollut lievästi niskan päällä, mutta toisen erän loppupuoliskolla KalPa alkoi kuljettaa peliä. Se tasoitti pelin kolmannen erän alussa taas kerran tekemällä maalin tilanteesta, joka ei nyt varsinaisesti ollut mikään kunnollinen maalitilanne. Jesse Mankinen vippasi kuljetuksensa päätteeksi kiekon siniviivalta kohti maalia, eikä Dominik Hrachovina nähnyt torjua maskin takaa tullutta kiekkoa. Saattoi se muuttaa jostakin vähän suuntaakin.

KalPa oli pelin päällä tasoituksensa jälkeenkin, mutta Tappara sai silti kaksi parasta paikkaa johtomaalille. Kummallakin kerralla asialla oli kapteeni Peltola, joka ensin nosti yli maalin päästyään nokikkain Kilpeläisen kanssa ja vähän myöhemmin tuli kaadetuksi toisessa avopaikassaan.

Tappara pääsi Peltolan jälkimmäisestä tilanteesta ylivoimalle reilut neljä minuuttia ennen kolmannen erän loppua. Ylivoima ei kuitenkaan vieläkään tuottanut tulosta. Lähes välittömästi jäähynsä päätyttyä KalPa sortui selkeään väärään vaihtoon ja Tappara pääsi uudelleen ylivoimalle. Nyt vihdoin onnistui, vaikkakin vielä vähän epätavallisesti, kun Otso Rantakari haki kiekon oman maalin takaa, purjehti koko kentän läpi ja laukoi vähän helponnäköisesti kiekon Kilpeläisen taakse.

KalPa ei saanut kuudella kenttäpelaajalla loppuun enää kunnon kiriä, vaan sortui mm. paitsioon ja pitkään kiekkoon. Lopussa vielä vähän nahinoitiin ja haettiin lähtökohtia tulevaan neljänteen peliin.

Voittomaalin tekijä kurinpidon tutkintaan

Tappara pelasi tänään ilman parasta maalintekijäänsä ja pistemiestään Veli-Matti Savinaista, joka oli saanut toisen ottelun jälkitapahtumista pelikiellon. Savinainen palaa kaukaloon maanantaina Kuopiossa, mutta nyt kurinpidon tai ainakin päävideotuomarin tutkintaan joutuu voittomaalin tekijä Otso Rantakari, jonka avauserän taklauksessa KalPan Alexander Ruuttu loukkaantui ja jätti pelin kesken.

Maanantaina siis pelataan seuraavan kerran. KalPa johtaa finaalisarjaa voitoin 2-1 ja saa seuraavan pelin kotihalliinsa. Voitti sen pelin kumpi tahansa, heti tiistaina Hakametsässä pelataan viides ottelu.

Tuon viidennen ottelun liput tulevat myyntiin huomenna sunnuntaina klo 12 Ticketmasterin myyntipisteissä.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)