Tappara voitti jatkoerässä – katkopaikka maanantaina!

Kärpät – Tappara       3-4 (0-1, 1-1, 2-1) je
Ottelun kuvagalleria
Nelosen maalikooste

Kärpät ja Tappara pelasivat Oulun Raksilassa kauden parhaimman kotimaisen jääkiekko-ottelun, jonka ratkaisi Tapparan Henrik Haapala, kun jatkoerää oli pelattu reilut kahdeksan minuuttia. Tappara voitti 4-3 ja johtaa välieräsarjaa nyt voitoin 3-2.

Seuraavassa ottelussa Tapparalla on mahdollisuus katkaista tämä sarja ja edetä finaaleihin. Seuraava ottelu pelataan maanantaina Hakametsässä.

Tänään huikeassa ottelussa nähtiin kaikki huippukiekon anti. Tappara meni kahden maalin johtoon, Kärpät kiri takaa kolmella maalilla ohi, viimeisellä minuutilla vielä tasoitettiin ilman maalivahtia pelaten, ja lopuksi nähtiin jatkoaikaratkaisu.

Voittomaalin tehnyt Henrik Haapala syötti tänään lisäksi yhden maalin, jonka teki Teemu Aalto. Sairastelun jälkeen kaukaloon palannut Kristian Kuusela syötti jatkoerän voittomaalin ja sitä edeltäneen viime minuutin tasoitusmaalin. Tuon tasoitusmaalin, samoin kuin pelin avausmaalinkin, teki kukapa muu kuin Patrik Laine.

Keskeltä jakautunut varsinainen peliaika

Varsinainen peliaika oli tänään melkoisen kaksijakoinen. Tappara pelasi melko tarkkaan tasat puoli tuntia eli puolet varsinaisesta peliajasta vallan loistavaa jääkiekkoa, hallitsi peliä ja meni kahden maalin johtoonkin. Sitten pelin kulku muuttui ihan täysin, loppupeli oli kotijoukkueen hallintaa, ja voitto oli hyvin lähellä karata Tapparan näpeistä sen kahden maalin johdon hukkaamisen myötä.

Avauserässä Laine teki Tapparan ensimmäisestä ylivoimapelistä suoran soolohyökkäyksen päätteeksi 1-0 ampumalla pakin jaloista kiekon ohi Sami Rajaniemen. Peliä oli pelattu vähän yli viisi minuuttia.

Toisen erän puolivälissä Tappara sai pelin toisen ylivoimamahdollisuutensa ja osui taas, kun Teemu Aalto pyssytti siniviivalta ylös “väärältä jalalta”.

Kahden maalin johdossa tapahtui, mitä liian usein vain tapahtuu, ja peliote kääntyi Kärpille, joka varmasti itsekin lisäsi pakkotilanteessa höyryä. Sillä oli ensin pari huippupaikkaa tyhjällä tolpalla, mutta niistä Tappara pelastui vähän ihmeenkin kaupalla, mutta sitten – taas kerran – onni hymyili Kärppä-joukkueelle ja se sai onnekkaan kavennuksen.

Puolustaja Taneli Ronkainen vippasi kiekon kesysti kohti maalia, jossa Sebastian Ahon luistin ja Aleksi Elorinteen maila pyrkivät sieppaamaan sitä mukaansa, mutta niin vain tuo vastustajan luistimen ohjaama oman pelaajan mailanlapa käänsi kiekon liruna omaan verkkoon.

Tappara otti pelissä kolme jäähyä huolimattomista korkeista mailoista. Niistä keskimmäisen aikana Kärpät tasoitti heti kolmannen erän alkuun. Adam Masuhr harhautti neliön blokkaajan pois, pääsi lähelle ja pamautti kiekon ohi Tomi Karhusen. Peli oli taas tasan.

Tapparan ylivoima kunnossa

Kärpät meni johtoon kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun se onnistui kahdella nopealla pystysyötöllä avaamaan Ivan Humlin puolittaiseen läpiajoon, josta tämä onnistui tekemään maalin.

Voitto oli lipumassa vääjäämättä kotijoukkueelle, kunnes heidän superjunnunsa Sebastian Aho hölmöili itsensä jäähylle vaarattomassa tilanteessa hyökkäyspäädyssä minuutti ja 26 sekuntia ennen loppua. Tappara sai siitä pelin neljännen ylivoimapelinsä ja iski kolmannen ylivoimamaalinsa.

Tappara otti ylivoimapeliinsä vielä maalivahdin pois pelaten kuudella hyökkääjällä neljää vastustajaa vastaan. Sitten nähtiinkin todellista jääkiekkomagiikkaa, kun 17-vuotias Laine katsoi b-pisteellä, että maalivahdin olkapään yllä on pieni rako kiekolle ja laittoi laukauksensa juuri siihen koloon. Tapparan tasoitus tuli 52 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Jatkoerässä Kärppien Jari Sailio onnistui jo toistamiseen huijaamaan illan päätuomareita ja kalastamaan Pekka Saravolle jäähyn. Tappara kuitenkin kesti sen. Sailiolla oli jatkoerässä vielä yksi jäässämakailu (toki saattoi ihan sattuakin), mikä ei tuonut Tapparalle jäähyä, mutta katkaisi kuitenkin Tapparan hyökkäyksen, kun Sailion kuviteltiin loukkaantuneen.

Tappara iski jatkoerän yhdeksännen minuutin alettua. Adam Masuhr sai kutipaikan hyökkäyssiniviivalle, mutta kompuroi omia aikojaan kumoon ja Tappara pääsi iskemään ylivoimahyökkäykseen. Kuusela toi kiekon ja syötti poikittain Haapalalle, joka laukoi alakulmaan kenties vähän pakin häiritsemälläkin laukauksella. Ihana maali joka tapauksessa!

Maanantaina homma poikki!

Tapparalla on tosiaankin mahdollisuus katkaista sarja maanantaina kuudennessa ottelussa kotihallissaan. Vaikka se tänään johtoasemansa menetti, ja vaikka Kärpät oli loppupelissä vahva, niin Tappara on ollut tässä sarjassa vähintäänkin yhtä vahva ellei vahvempikin. Nyt on paikka.

Mikäli Kärpät onnistuisi sinnittelemään maanantaina Hakametsän hornankattilassa vielä yhden vierasvoiton tähän sarjaan, nämä joukkueet pelaisivat jo varsin tutuksi tulleen seitsemännen pelin tiistaina Oulussa.

Mutta siitä lähdetään, että tänä vuonna ei seiskapelejä tarvita! Maanantaina kaikki peliin kentällä ja katsomossa!

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)