Tapparalle niukka avausvoitto Luleåsta

Tappara – Luleå     2-1 (1-0, 0-0, 1-1)
Ottelun kuvagalleria

Tappara kohtasi Hakametsässä ruotsalaisen Luleå Hockeyn Champions Hockey Leaguen kahdeksasosafinaalien ensimmäisessä osaottelussa. Hallitseva CHL-mestari Luulaja taipui Tapparan edessä. Kirvesrinnat voittivat pelin maalein 2-1.

Joukkueet taistelevat paikasta kahdeksan parhaan joukkoon. Jatkoon menevä joukkue näistä kahdesta ratkaistaan lopullisesti viikon päästä Luulajassa toisessa osaottelussa.

Tänään maalit olivat tiukassa paljolti hyvän maalivahtipelin ansiosta. Kummallakin joukkueella oli tukku loistopaikkoja, mutta Tomi Karhunen ja Daniel Larsson maaleillaan olivat hyviä. Karhusen ohitti vain vieraiden Christopher Mastomäki, Tapparan maalintekijöinä kunnostautuivat Otto Rauhala ja Jani Lajunen.

Rauhala kädestä kimmoten

Illan ottelu oli hyvää kiekkoviihdettä. Vastakkain oli kaksi selvästi hyvää ja taitavaa joukkuetta. Ehkä pientä lisäkiihkeyttä ja tunteiden paloa kaukaloon olisi lisää kaivannut, mutta vauhdikasta ja yleisöön menevää kiekkoa nähtiin nytkin.

Alku oli tarkkaa, mutta pelin vanhetessa Tappara otti paremman kontrollin pelistä. Sillä oli paremmat hyökkäykset ja paremmat pääsyt omista pois vastustajan paineen alta. Kolmannessa erässä Luulaja tappioasemassa alkoi prässätä lujempaa, mutta Tappara sopeutui siihenkin muutamassa vaihdossa.

Ottelun avausmaali nähtiin ensimmäisen erän lopussa hiukan puolivahingossa tulleesta tilanteesta – ainakin jos vertaa muutamaa minuuttia aiemmin nähtyyn hienoon hyökkäysalueen vaihtoon, jossa Jan-Mikael Järvinen, Jukka Peltola ja Stephen Dixon pyörittelivät vastustajia.

Otto Rauhalalle merkityssä maalissa Patrik Laine laukoi ensin hyvästä paikasta ohi maalin, Miika Heikkilä toimitti kulmasta kiekon siniviivalle, josta ALexander Bonsaksen laukoi kohti maalia. Kiekko osui matkalla Rauhalan käteen ja Luulaja-pakin jalkaan ja kimposi maaliin. Videotarkistuksen jälkeen osuma hyväksyttiin.

Karhunen maalissa torjui sekä ensimmäisessä että toisessa erässä tiukat tilanteet ruotsalaisten päästyä ylivoimahyökkäyksiin ja laukomaan niissä poikittaissyötöistä.

Lajunen längistä

Toisessa erässä Tapparan paras paikka oli Nick Plastinolla, joka pääsi ylivoimahyökkäyksen takamiehenä lataamaan vapaasti, mutta Larsson piti johdon yhdessä maalissa. Samoin kolmannen erän alussa Jukka Peltolalle aukesi Järvisen syötöstä avopaikka, mutta taas Larsson torjui.

Sen tilanteen vastaiskusta Luulaja tasoitti. Johan Forsberg heitti suorassa hyökkäyksessä siniviivalta pomppukiekon kohti maalia, Karhunen ei saanut sitä kontrolliin, ja ensimmäisenä reboundiin ehti Christopher Mastomäki.

Luulajan tasoitusiloa kesti vain reilun minuutin. Sitten Tapparan ykkösketju pyöritti taas hyvän hyökkäysalueen hyökkäyksen, joka päättyi Jani Lajusen laukaukseen suoraan Kristian Kuuselan syötöstä. Kiekko upposi Larssonin längistä sisään.

Tusinan verran minuutteja oli kellossa, mutta isompia ei enää nähty. Luulajalla oli pari hyvää laukausta, ja Karhusella niihin hyvät torjunnat. Lopussa Luulaja piti numerot mieluummin yhden maalin tappiona kotiotteluaan ajatellen kuin antoi Tapparalle isompaa johtoasemaa jatkoon.

Tappara siis voitti, mutta vasta yhden ottelun kahdesta. Viikon päästä pelataan toinen osaottelu. Siinä Tapparan pitää vieraskaukalossa taistella vähintään tasapeli mennäkseen jatkoon. Jos Luulaja voittaa sen pelin kahden tai useamman maalin erolla, se menee jatkoon. Jatkaja haetaan jatkoajan ja mahdollisen voittolaukauskilpailun kautta, mikäli Luulaja voittaa kotiottelunsa yhdellä maalilla.