Tapparan CHL-taival katkesi tylysti

SaiPa – Tappara       4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
CHL:n maalikooste tulossa

Tapparan alusta loppuun saakka hyvin tuskainen taival tämän kauden Champions Hockey Leaguessa päättyi Lappeenrannassa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Hallitsevan Suomen mestarin kokonaissuoritus tässä kansainvälisessä huippusarjassa oli valtava pettymys.

SaiPa voitti tämän pudotuspeliparin toisenkin ottelun, tällä kertaa maalein 4-2. Yhteistulos kahdessa ottelussa oli lappeenrantalaisille 6-2, kun se viikko sitten oli hakenut kahden maalin voiton myös Tampereelta.

Tappara hävisikin tämän otteluparin jo tuossa viikon takaisessa surkeassa kotiottelussaan. Numerollisesti takaa-ajomatka ei toiseen peliin ollut ylivoimainen, mutta takaa-ajo oli kuitenkin epätodennäköinen vaikeassa vieraskaukalossa. Suurin panos olikiin kasvojenpesu kotisurffailun jälkeen. Siinäkään Tappara ei onnistunut kuin vain puolittain. Yleisilme tänään oli yritteliäs, mutta oman puolustusalueen paketti ei pakkohyökkäämisen painetta kestänyt.

Tapparan kummastakin osumasta vastasi nelosketjun Manu Honkanen, jolle maalit olivat tämän kauden ensimmäiset.

SaiPa iski maaleja todella kovalla prosentilla

SaiPa teki neljä maalia, kun Tapparan maalissa Teemu Lassila torjui vain 12 laukausta. Torjuntaprosentti ei siis kovinkaan suureksi noussut. Maalivahtia on kuitenkaan turha syytellä, sillä niin avoimista paikoista SaiPa pääsi tänään laukomaan oikeastaan jokaisella kerralla hyökkäämään tullessaan.

Tappara olisi tarvinnut peliin hyvän alun saadakseen takaa-ajon heti käyntiin, mutta SaiPa iski ensimmäisen maalin. Tero Koskiranta jäi keskisektoriin vapaaksi SaiPan vastaiskussa. Manu Honkanen tasoitti myöhemmin avauserässä ohjaamalla Aleksi Elorinteen laukauksen Jussi Markkasen taakse.

Tappara hukkasi pelissä neljä ylivoimapeliä tuloksetta. Ennen kaikkea tällaisessa takaa-ajoasemassa niitä olisi pitänyt pystyä hyödyntämään. Peliä kuvasi hyvin sekin, että Tappara ei saanut neljässä ylivoimassaan oikein edes tilanteita, kun taas SaiPa onnistui heti päästyään kolmannessa erässä ensimmäistä kertaa kunnolla pelaamaan omaa ylivoimaansa.

Mikael Kuronen vei SaiPan toisessa erässä johtoon, Honkanen tasoitti komean hyökkäyksen päätteeksi, mutta taas heti perään SaiPa meni uudelleen johtoon Eetu Kosken maalilla.

Kolmannessa erässä SaiPan uusi mies Brock Trotter teki tuon jo mainitun ylivoimamaalin erän viidennellä minuutilla, peli oli 4-2, ja Tapparan jatkopaikka viiden maalin päässä. Homma oli siis käytännössä ohi.

Tapparan yritys tyrehtyi SaiPan puolustukseen

Tappara tosiaan ainakin yritti tänään hyökätä, se toimitti kiekkoja maalille ja voitti pelin laukaukset todella selvästi (maalia kohti menneet 34-16). SaiPan laukauksista vieläpä kolmasosa tuli pelin loppuminuuteilla Tapparan jo luovutettua ja otettua jäähyjä.

Mutta siinä, missä SaiPa pääsi harvemmissa hyökkäyksissään jatkuvasti avopaikkoihin, Tappara joutui pelaamaan SaiPan vahvan puolustussumpun läpi. Tappara joutui yrittämään ahtaista paikoista eikä päässyt tilanteissa alivoimaisena irtokiekkoihin. SaiPa oli tänäänkin vain parempi ja halukkaampi.

Veli-Matti Savinainen ja Arttu Ilomäki puuttuivat tänään Tapparan kokoonpanosta, ja Pekka Saravo jätti pelin kesken. Tuloksellisesti ja samalla myös pelillisesti parhaaksi Tappara-ketjuksi nousi nelosketju Honkanen (2+0), Otto Rauhala (0+1) ja Miika Heikkilä (0+2).

Kuvitelmat Euroopan valloituksesta voidaan siis tältäkin kaudelta unohtaa ja keskittyä Liiga-peleihin. Ylihuomenna torstaina Hakametsään saapuu niin ikään tänään CHL-pudotuspeleistä pudonnut Lukko.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi ja Mikko Pylkkö)