5 - 4
(0-0, 1-1, 4-3)

Ilves – Tappara     4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Ottelun kuvagalleria

Tappara hävisi kolmannen Liiga-ottelunsa peräkkäin ja onnistui maalinteossa taas vain kerran, kun se tänään hävisi Ilvekselle Hakametsässä pelatun vieraspelin 1-4. Paikallispeleissä voitot ovat nyt tasan 1-1.

Tappara on nyt kauden ensimmäisessä pidemmässä huonossa jaksossaan. Kaksi CHL-matsia mukaan lukien se on hävinnyt nyt neljä peliä viidestä ja tehnyt kuudessa edellisessä pelissään vain kuusi maalia. Tänään se putosi sarjakärjestä kolmannelle sijalle.

Paikallishäviötä ja vaikeaa pelijaksoa paljon ikävämpi asia oli joukkueen ja kenties koko Liigan parhaan pelaajan Kristian Kuuselan loukkaantuminen. Hänet teloi suorastaan tahallisesti Ilveksen Antti Tyrväinen, joka ehti vartin pelinsä aikana uhitella Tapparan 17-vuotiaalle Patrik Laineelle, lyödä jäähän kaatamaansa Alexander Bonsaksenia nyrkillä kasvoihin ja istua siitä 2+2 minuuttia, ja lopuksi kiekottomassa keskialueen tilanteessa iskeä käsivarrellaan Kuuselaa päähän. 5+20 minuutin päälle on tulossa vielä pitkä pelikielto.

Tapparaa sellaiset pelikiellot eivät lohduta yhtään, kun Kuuselakin saattaa olla pitkään sivussa. Tänään joukkueen ainoan maalin teki Jukka Peltola.

Tapparan ylivoima tehottomuuden huippu

Tappara hukkasi avauserässä peräti yhdeksän minuuttia ylivoimaa. Se ei pelkästään hukannut sitä saamatta omia maalipaikkoja, vaan myös päästi Ilveksen johtoon alivoimalla. Tyrväisen vitosen aikana Tappara laukoi maalia kohti vain kahdesti, ja Tapio Laakso runnoi oman laukauksen reboundinsa sisään, kun avauserää oli jäljhellä minuutti.

Elmeri Kaksosella oli erän parhaat paikat kirvesrinnoista tasakentällisin. Lähimpänä maalia oli hänen nostonsa ylärimaan vähän ennen Tyrväisen sikailua.

Tappara joutui pelaamaan vajailla hyökkäysketjuilla laitoja kierrättäen ja sen peli sekosi kenties henkisestikin jonkin verran Kuuselan loukkaantumisesta. Toisessa erässä Ilves oli selvästi luistelevampi ja kamppailuvoimaisempi joukkue. Tapparalla ei ollut nyt edes niitä vähiä paikkoja, kun se ei vain päässyt kunnon maalintekosektoriin.

Ilves teki 2-0 pelin ensimmäisestä ylivoimapelistään — siis kun Tappara oli tuhlannut jo vitosen ja kaksi kakkosta. Tämänkin maalin runnoi Laakso saman puolen maalinkulmalta. Tällä kertaa hän työnsi jalallaan Karhusen jalkaa, jonka alla kiekko oli ja maalin menivät sekä Karhunen että kiekko. Jari Levonen päätti hyväksyä maalin kuitenkin jopa ilman videotarkistusta.

Kolmannessa erässä Tappara kavensi, kun Jukka Peltola katkaisi Ilveksen poikkisyötön, pääsi läpiajoon ja harhautti Ilves-vahti Hannu Toivosen. Sen jälkeenkin ote oki hyvin Tapparalla, mutta toista maalia ei tullut. Lopulta Ilves ratkaisi ylivoimalla.

Bonsaksen sai vähän kyseenalaisen kakkosen ja heti perään Markus Kankaanperä lähti seuraksi boksiin 2+10 minuutin ajaksi päähän kohdistuneesta taklauksesta. Markku Flinck laukoi kahden miehen ylivoimalla 3-1. Kolmisen minuuttia ennen loppua Joonas Vihko teki vielä loppunumerot.

Huomenna neljäs peli viiteen päivään

Tapparalla siis tosiaankin on pelillisesti heikko jakso, mihin varmasti vaikuttaa myös fyysinen osuus. Tänään peli oli joukkueelle kolmas neljään päivään ja sitä ennenkin moni sen avainpelaajista oli kovalla kuormituksella maajoukkuetehtävissä. Juuri nyt Tappara näyttää normaalia hitaammalta ja voimattomammalta eikä se ole pärjännyt kamppailupelaamisessa moneen peliin, mutta eiköhän kelkka saada taas käännettyä.

Huomenna pelataan taas: neljäs ottelu viiteen päivään. Vastassa on JYP ja Hakametsässä paljon katsojia.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)