Perjantai 7.8. 08:45 VS.

Finaalipaikan jahti alkaa Turusta

Keskiviikko 4.4. 18:30 VS.

Liigassa on jäljellä enää neljä joukkuetta, jotka ratkaisevat keskuudestaan Suomen mestarin 2018. Tiistaina omat semifinaalikamppailunsa aloittivat jo Kärpät ja HIFK, ja keskiviikkona ovat vuorossa TPS ja Tappara. Finaaleihin pääsee neljällä voitolla.

TPS tuli runkosarjassa toiseksi voittaen Tapparan kahdella pisteellä. Ne pari pistettä takaavat turkulaisille kotiedun semifinaalisarjaan. Neljännesfinaaleissa tuo kakkossija toi TPS:lle vastaan 1. playoffs-kierrokselta jatkoon selviytyneen SaiPan. TPS näytti menevän menojaan ensin helposti, kun se otti sarjassa 3-0 -johdon, jossa mukana oli pari kolmannen erän nousua kahden maalin takaa voittoon ja seitsemän maalin murskavoitto. Lopulta SaiPa kuitenkin pisti kovaakin kampoihin, voitti kaksi seuraavaa peliä, ja kuudeskin meni vielä jatkoerään ennen kuin TPS selvisi jatkoon voitoin 4-2.

Oula Palve ja Ilari Filppula keräsivät neljännesfinaaleissa kumpikin kahdeksan pistetä (1+7) kuudessa pelissä. Eric Perrin teki peräti viisi maalia, niissä mukana yksi hattutemppu. Kaikkiaan TPS teki 20 maalia – 17 kolmessa ensimmäisessä pelissä, kolmessa viimeisessä pelissä vain kolme – joilla oli 11 eri tekijää. Maalissa oli pientä epävarmuutta, kun selvää ykköskorttia ei löytynyt, vaan Oskari Setänen ja Rasmus Tirronen pelasivat kumpikin useamman ottelun. Ylivoimalla TPS oli supertehokas tehden seitsemän yv-maalia lähes 37 prosentin teholla. Alivoima oli ainakin tilastollisesti keskinkertaista.

Tapparan runkosarjan kolmossija toi sille vastaan kutospaikan KalPan – viime kevään finaalivastuksen. Samat kuusi ottelua tarvittiin tässäkin samoin kuin TPS omassa sarjassaan, mutta sarjan sisäinen maailma oli eri näköinen, kun kaikki pelit yhtä lukuun ottamatta olivat niitä ns. maalin pelejä. Kummassakin tappiopelissään Tappara menetti johtoasemansa kolmannessa erässä. Lähes samanlainen KalPa-nousu nähtiin viimeisessäkin pelissä, mutta silloin kolmen maalin johto kutistui yhteen, ja se riitti voittoon. Voitot siis 4-2.

Tomáš Záborský oli Tapparan ainoa pinna-per-peli -mies neljännesfinaaleissa, tehot 2+4. Kristian Kuuselalla oli yksi syöttöpiste vähemmän ja Otso Rantakarilla kaksi. Tappara teki sarjassaan 18 maalia, joilla oli peräti 13 eri tekijää. Kukaan ei onnistunut kahta kertaa enempää. Maalin suulla Dominik Hrachovina torjui kaikki pelit. Tappara oli ylivoimalla neljännesfinaalijoukkueista viidenneksi tehokkain, neljä maalia. Alivoimalla se on ollut tähän mennessä kaikista 10 pudotuspelijoukkueista huonoin. KalPa teki sitä vastaan kahdeksan ylivoimamaalia ja vielä yhdeksännenkin juuri jäähyn päättyessä.

Tappara jäi jalkoihin runkosarjan keskinäisissä peleissä

Tappara siis jäi TPS:n taakse runkosarjassa kaksi pistettä. “Syyllinen” tuohon löytyy helposti keskinäisistä otteluista, jotka TPS voitti kaikki. Jaossa oli yhteensä 12 pistettä, eikä TPS antanut niistä kirvesrinnoille yhtään. TPS voitti Turussa maalein 6-2 ja 3-1, Hakametsässä maalein 3-2, ja 4-1. Tappara teki TPS:ää vastaan siis vain kuusi maalia neljässä pelissä.

Kukaan kirvesrinnoista ei onnistunut neljässä pelissä tekemään kahtakaan pistettä TPS:ää vastaan. Joona Luoto, Aleksi Salonen, Juhani Jasu, Matti Järvinen, Sebastian Repo ja Otto Rauhala onnistuivat maalinteossa. Dominik Hrachovina torjui kaikki neljä TPS-peliä.

TPS:stä löytyy kaksi pelaajaa, jotka tekivät yksinään sen samat kuusi pinnaa, mitä Tappara sai toiseen päähän tehtyä maaleja. Eric Perrin keräsi 3+3 (kaikki maalit yhdessä pelissä) ja Tomi Kallio 1+5. Ilkka Heikkisen saldo oli 3+2, ja Ilari Filppulan 0+4. Kaikkiaan 10 pelaajaa pääsi maalintekoon Tapparaa vastaan. Maalissa Oskari Setänen pelasi kaikki Tappara-pelit.

Ylipäätään TPS on ollut Tapparalle vaikeimpia vastustajia viime kausien aikana. Kolmen viime kauden aikana joukkueet ovat kohdanneet 12 kertaa, kirvesrinnoilla on niistä vain kaksi voittoa.

Playoffs-historian menestyneimmät vastakkain

TPS ja Tappara ovat Liigan playoffs-historian kovimmat joukkueet, kun mittaillaan mitaleita ja pelivuosia. Mutta toisiaan ne eivät ole kohdanneet 16 vuoteen! Viimeksi vuonna 2002 joukkueet pelasivat semifinaaleissa, ja silloin Tappara meni finaaleihin suoraan voitoin 3-0.

Kaikkiaan joukkueet ovat 42-vuotisen playoffs-historian aikana kohdanneet toisensa 11 kertaa. Niistä kerran neljännesfinaaleissa, kuusi kertaa semifinaaleissa ja neljä kertaa finaaleissa. Sarjavoitot ovat Tapparalle 7-4 (finaalit 2-2, semifinaalit 4-2, neljännesfinaalit 1-0).

Tero Aalto (Kuvat: Saana Hakala, Mika Kylmäniemi)