Tiistai 25.2. 18:30 VS.

Hakametsässä kärkikamppailu

Tiistai 18.10. 18:30 VS.

Tiistaina Hakametsässä nähdään Liigan kärkikamppailu. Viime aikoina vähän pisteitäkin menettänyt mutta kärkipaikalla oleva Tappara saa vieraakseen kuusi viimeistä otteluaan voittaneen kolmospaikan HPK:n.

Yhdentoista kierroksen jälkeen Tapparalla on 23 pistettä, HPK:lla kaksi vähemmän. Siihen väliin kiilaa vielä KalPa.

Tapparan viimeisin peli lauantaina päättyi jatkoaikatappioon Pelicansia vastaan Lahdessa maalein 3-4. Viidestä viime pelistään kirvesrinnat ovat ottaneet kolme varsinaisen peliajan voittoa ja tuon lauantaisen yksittäisen pisteen.

HPK on voittanut kolme viimeistä peliään varsinaisella peliajalla ja niitä edeltäneet kolme peliä joko jatkoajalla tai voittolaukauskilpailussa. Viime viikonlopun peleissään se voitti ensin KooKoon vieraissa 2-1 ja seuraavana päivänä SaiPan Hämeenlinnassa 4-0.

Viime kaudella Tappara ja HPK pelasivat neljä hyvin vähämaalista ottelua – yhdessä pelissä tuli yhteensä neljä maalia, kolmessa muussa vähemmän. Tappara voitti peleistä kolme, HPK:n ainoa voitto tuli toisessa pelissä Tampereella.

Tilastoista voi kaivaa sellaiset erikoistilannepointit, että Tappara on tehnyt Liigassa eniten ylivoimamaaleja (12) ja on tehokkuudessakin kolmas, kun taas HPK on yksi heikoimmista tällä saralla vain viidellä yv-maalillaan. Alivoimalla Tappara on ollut alkukauden paras joukkue, HPK on tilastoissa keskitasolla.

Mites Tapparan puolustus?

Tapparan puolustus koki kovia Lahdessa lauantaina, kun sekä Pekka Saravo että Otso Rantakari taklattiin pelistä pihalle. Sen verran kovia pääosumia tuli, että ei olisi millään lailla yllätys, mikäli tiistaikin menisi huilatessa. Aiemmin loukkaantuneena on jo Niko Tuhkanen. Viiden Liigaa tällä kaudella pelanneen pakin päälle kaukaloon on heittää seuraavana Jere Rouhiainen ja hänen jälkeensä A-nuorten slovakkipakki Martin Bodak. Hyökkäyksestä Tapparalla on ollut sivussa Arttu Ilomäki.

Jan-Mikael Järvinen avasi kauden maalitilinsä kahdella osumalla lauantaina. Joukkueen kultakypärä ja Liigan pistepörssikakkonen on Henrik Haapala, jolla on 3+10=13. Seuraavina ovat Veli-Matti Savinainen 6+5, Teemu Nurmi 5+3 ja Jere Karjalainen 6+1. Maalissa Dominik Hrachovina joutui vaihtoon Lahdessa jo seitsemän minuutin pelin jälkeen, ja Teemu Lassila torjui pelin loppuun. Peli oli Lassilalle toinen Liigassa, muut on hoitanut Hrachovina.

HPK:n parhaat pistemiehet ovat Janne Lahti (4+6), Oula Palve (3+5), Sakari Manninen (3+5) ja Teemu Turunen (2+3). Merkittävä huomio on, että kolme noista neljästä oli kesän hankintoja ja kaksi heistä vieläpä Liiga-tulokkaita. Tulokas löytyy myös tolppien välistä: Emil Larmi on pelannut 36 minuuttia lukuun ottamatta kaikki HPK:n peliminuutit.

Mainittuja kesän hankintoja olivat Lahti (Lukko), Turunen (Jukurit) ja Mestiksen viime kauden pistekunkku Palve (Jukurit). Nimekkäin ja luultavasti arvokkain vahvistus oli kuitenkin Niko Kapasen paluu Hämeenlinnaan KHL:stä. Juho Keränen (Kärpät) ja Philippe Cornet (Norja) olivat muita hyökkäyksen avainhankintoja. Puolustukseen tulivat Oskari Manninen (Sport), Teemu Suhonen (Jukurit) ja Kanadan alasarjoista venäläinen Kirill Tulupov. Maalille hankittiin Larmin lisäksi kanadalainen Nathan Lawson, jonka sopimus kuitenkin jo purettiin ja hankittiin tilalle vielä yksi nuori maalivahti, norjalainen Fredrik Grønstrand. Kova hankinta oli myös monen pelaajan lailla Jukureista tullut uusi päävalmentaja Antti Pennanen.

HPK:n miehistöstä loukkaantuneina ovat olleet Cornet ja Eero Somervuori.

Tero Aalto (Kuva: Mika Kylmäniemi)