JYP-peli aloittaa neljän kotipelin putken

Torstai 21.9. 18:30 VS.

Tappara aloittaa neljän kotiottelun putkensa torstaina JYPiä vastaan. Hyvä mittari se tähän väliin onkin, sillä JYP on avannut Liigan viidestätoista joukkueesta parhaiten ja johtaa sarjaa.

JYP on pelannut kuusi ottelua, joista se on voittanut viisi ja siitä kuudennestakin sai yhden pisteen hävittyään vasta jatkoajalla. HIFK, Kärpät, Jukurit ja Lukko ovat kaatuneet varsinaisella peliajalla, HIFK toisen kerran jatkoajalla. Ainoa yhden pinnan peli oli KooKoota vastaan Kouvolassa. Viimeksi tiistaina JYP voitti kotonaan Lukon 4-1.

Tappara on pelannut viisi ottelua ja kerännyt niistä yhdeksän pistettä, kuusi vähemmän kuin JYP. Tapparan alkukausi on ollut vähän tahmeaa, mutta maalintekovaikeuksista huolimatta se on silti myös kerännyt ihan hyvin pisteitä. Tiistaina se tosin harmittavasti menetti kaksi pistettä, kun päästi Ässät tasoittamaan alivoimalla 10 sekuntia ennen loppua ja hävisi sitten vielä voittolaukauskisankin.

Kirvesrinnoilla tosiaan on ollut vähän ongelmia maalintekopelinsä kanssa, mikä on tullut ehkä yllätyksenä hyvin sujuneiden CHL-pelien jälkeen ja käytettävissä olevaa pelaajamateriaalia katsottaessa. Vasta 10 maalia on tehtynä viiden pelin jälkeen – JYP, Kärpät ja TPS esimerkiksi ovat tehneet jopa kaksi kertaa enemmän. Onneksi Tapparalla vastapainoksi on oma pääty pitänyt, kymmenestä takaiskusta kun vielä kuusi tuli yhteen peliin ja neljä muuta ovat tulleet neljässä pelissä.

JYPillä tukku nimekkäitä paluumuuttajia

JYPissä kuten kaikissa muissakin joukkueissa on myös uusia pelaajia tälle kaudelle, suurin osa tosin vanhoja tuttuja joukkueessa. Jarkko Immonen (Sveitsi), Miika Lahti (KHL), Mikko Mäenpää (Sveitsi), Ossi Ikonen (Hermes) sekä maalivahdin tontille tullut Eetu Laurikainen (ECHL) ovat palanneet seuraan. Ainoana ei-jypiläisenä joukkueeseen on liittynyt Juuso Puustinen (HIFK).

Poissa viime kaudesta ovat mm. hyökkääjät Michel Miklik (ainakin vielä toistaiseksi), Tuomas Pihlman, Anssi Löfman, Janne Tavi ja Mikko Salmio, pakit Urho Vaakanainen ja Sami Niku sekä maalivahtikaksikko Pekka Tuokkola ja Veini Vehviläinen.

Puustinen on aloittanut kauden JYPistä tehokkaimmin: viisi maalia ja kaksi syöttöpistettä. Kuudessa pisteessä on kolme jyväskyläläistä. Joukkueessa on peräti 11 tehokkaampaa pelaajaa kuin Tapparan kultakypärä Jukka Peltola, jolla on vain 2+1. Tapparan pienet pistemäärät johtuvat luonnollisesti koko joukkuetta vaivanneesta tehottomuudesta.

Tappara on tehnyt vain yhden ylivoimamaalin viidessä pelissä. Yksi vähän hämmästyttävä tilasto toki on sekin, että se on saanut koko Liigasta vähiten ylivoimapeliaikaa. Myös alivoima-aikaa ja -tilanteita kirvesrinnoilla on lähes vähiten koko Liigassa. Onko Tapparan peleissä erilainen tuomarilinja kuin muissa vai pelataanko niissä varovaisemmin?

Maalivahtiosastolla torstaina on vastassa kaksi eri koulukuntaa. Tappara on käyttänyt kaikissa peleissään vain yhtä maalivahtia Dominik Hrachovinaa, kakkonen Christian Heljanko ei ole vielä liigakastettaan saanut. JYP puolestaan on peluuttanut Juho Olkinuoran ja Eetu Laurikaisen tasan puoliksi.

Tapparasta sivussa torstaina ovat edelleen NHL-leirillä oleva Niko Mikkola sekä loukkaantuneet Jan-Mikael Järvinen ja Joona Luoto. Juhani Jasu palaa kokoonpanoon yhden pelin perhetauon jälkeen. JYPistä sivussa on ainakin koko kauden ilmeisesti missaava Miika Lahti.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)