Ykkönen ja kakkonen vastakkain Oulussa

Tiistai 12.2. 18:30 VS.

Tiistaina on taas kovat piipussa, kun Tappara matkustaa Ouluun Liigan kärkikamppailuun, jossa se sarjakakkosena haastaa kärkipaikkaa pitävän Kärpät. Runkosarjan voitosta ei enää tosin juurikaan pelata, sillä Kärpät on jo karannut, mutta tasoa mitataan nyt toden teolla.

Kärpät on todellakin ottanut jo käsittämättömän 23 pisteen karkumatkan muihin. Tuon verran matkaa on Tapparaan ja TPS:ään, muihin vielä sitäkin enemmän. Kärpät on tehnyt eniten maaleja (165) ja päästänyt aivan järkyttävän vähän omiinsa, vain 73. Maaleja sille on mennyt vain noin puolitoista per peli.

Kärppien viimeisin peli, perjantainen 2-0 -vierasvoitto HIFK:sta, on oikein peruskuvaava tulos. Viimeisistä 10 pelistään Kärpät on hävinnyt vain kaksi, samoin vain kahdesti sille on tehty enemmän kuin kaksi maalia. Kolmea maalia enempää sille ei ole tehty koko kaudella kuin kaksi kertaa, kummallakin kerralla tekijänä ollut HIFK.

Tappara otti perjantaina kotonaan voiton KooKoosta maalein 5-1 ja katkaisi sillä parin peräkkäisen tappion putkensa. Kärppiin verrattuna Tappara on tehnyt kauden aikana 24 maalia vähemmän ja päästänyt peräti 50 enemmän.

Kärpät on ollut niskan päällä myös keskinäisissä peleissä, joissa tähän mennessä on nähty vain vierasvoittoja. Sarjakärki on voittanut Tampereella 4-2 ja 5-1, kun taas Oulun ainoassa pelissä voiton vei Tappara maalein 2-1.

Tappara on 15 maalin päässä 10000 runkosarjamaalin merkkipaalusta, jonka se on saavuttamassa ensimmäisenä joukkueena.

Ylivoimaisesta maalimäärästään huolimatta Kärpät ei dominoi henkilökohtaisia pörssejä, vaikka toki Ville Leskinen toisensa pistepörssissä onkin lukemin 22+22=44 ja on maaleillaan maalipörssin ykkösenä. Joskus on nähty kuitenkin useampaakin miestä samasta joukkueesta ihan terävimmässä kärjessä. Enemmänkin oululaisten tämän kauden pistetilastot kertovat hirmuisen laajasta ja tasaisesta pistetuotannosta. Aleksi Heponiemi johtaa liigatulokkaiden pistepörssiä 35 pinnallaan, pakeista tehokkain puolestaan on Teemu Kivihalme, 24 pistettä. Maalivahdeista maajoukkuevahti Veini Vehviläinen on pelannut enemmistön peleistä, mutta hyvin on riittänyt matseja myös Jussi Rynnäksellekin.

Tapparan Kristian Kuusela on Liigan pistepörssin neljäntenä pistein 16+26=42. Leijonissakin hyvin osunu Niko Ojamäki on joukkueen maaliykkönen 19 osumallaan. Pakeista tehokkain on Valtteri Kemiläinen, jolla on 25 pistettä. Maalissa Christian Heljanko on pelannut neljä peliä viidestä. Viimeksi tolppien välissä oli kuitenkin Niklas Bäckström, jonka 10 pelin torjuntatilastot vetävät ainoana vertoja Kärppien molarikaksikolle.

Viime aikojen hankintana Kärpillä on Jussi Jokinen, joka kolmessa pelissään on kerännyt jo viisi maalisyöttöä. Tappara sai viime peliinsä hetu maalinteossa onnistuneen puolustajan Teemu Suhosen lisäksi myös viisi kuukautta sivussa olleen Jere Karjalaisen, joka myös onnistui heti kauden ensimmäisessä liigapelissään.

Perjantain pelin peruina punaisen ristin sairaslistalaisiksi joukkueista on merkittynä Kärpistä Rasmus Kupari ja Mikko Niemelä, Tapparasta Jarkko Malinen, Tomáš Záborský, Otso Rantakari ja Juho Rautanen.

Kuvat: Mika Kylmäniemi