4 - 5 (vl)
(1-2, 1-2, 2-0, 0-1)

Kärpät – Tappara     4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
Nelosen maalikooste

Hallitseva Kärpät tasasi runkosarjan voitot Tapparan kanssa, kun se tänään Oulussa kukisti sarjaa johtavan Tapparan maalein 4-1. Huippuottelussa mentiin todella kovaa eikä peruuteltu tai jarruteltu.

Kärppien henkinen lataus oli osunut täysin nappiin ja se ansaitsi voittonsa paremmalla liikkeellään ja tilannevoimallaan. Se pystyi kaksi erää luomaan Tapparalle todella paljon vaikeuksia hyökkäystensä rakenteluun ja kolmannessa erässä sitten puolustamaan tarkasti johtoaan.

Illan erikoisuus liittyy jäähyihin. Kotijoukkue Kärpät otti peräti kolme jäähyä vääristä vaihdoista, joista Tappara ei onnistunut hyödyntämään kuin yhden. Erikoinen oli myös Jere Karjalaisen saama kampitusjäähy, kun metrien päästä ohi luistellut Kärppä-pelaaja kompuroi omia aikojaan avojäällä. Onneksi sekään ei takaiskumaalina kostautunut.

Tapparan ainoan maalin teki Stephen Dixon, jolle osuma oli kauden ensimmäinen.

Kärpillä hurja tempo ja paineistus

Peli alkoi erinomaisesti molemminpuolisin hyökkäyksin ja hyvin tilantein. Kärppien Mika Pyörälä kilautti tolppaan läpiajosta jo parin minuutin jälkeen, mutta Tapparallakin oli hetkensä. Sitten kumpikin joukkue sai yhden jäähyn, ja niiden aikana Tapparan puolelta luistelu hiipui.

Avauserän loppu oli todella kovaa Kärppänäytöstä. Se ajoi Tappara-pakkeihin kiinni jatkuvasti kolmellakin miehellä päätyyn asti ja myös pakit ajoivat rohkeasti sisään tuuppimaan kiekkoja takaisin kulmiin. Tappara hävisi kaksinkamppailuja, joutui roiskimaan kiekkoa laitaa pitkin sinne tänne ja ajautui aina vaihtojen kestäessä seisovaan pyöritykseen omalla alueellaan.

Jesse Puljujärvi oli vienyt jo Kärpät johtoon lauottuaan kiekon ohi Tomi Karhusen Alexander Bonsaksenin jalkoja maskina käyttäen. Kiekon Puljujärvi sai myös lahjaksi, kun Bonsaksenin vastaanotto epäonnistui ja kiekko pomppasi vastustajalle.

Toisessa erässä Kärpät meni kahden maalin johtoon Saku Mäenalasen maalilla. Tätäkin osumaa edelsi Tapparan kiekonmenetys puolustussiniviivan tuntumassa. Orastamassa ollut mahdollinen vastaiskuläpiajo kuivuikin takaiskuksi omaan verkkoon.

Erän puolivälissä Kärpät otti kaksi jäähyä vääristä vaihdoista vain puolen minuutin välein. Tappara ei onnistunut hyödyntämään puolentoista minuutin kahden miehen ylivoimaansa, mutta jälkimmäisen jäähyn ollessa vielä voimassa kiekko vihdoin saatiin verkkoon. Patrik Laine porhalsi ohi pakin, ei saanut vielä kiekkoa ohi Iiro Tarkin, mutta pystyi vielä toimittamaan sen maalin eteen, josta Stephen Dixon jatkoi sen maaliin. Täysin käsittämättömästi ottelun erotuomaristo jostain syystä halusi päivänselvän maalin tarkistaa vielä videolta.

Kärpät pääsi kuitenkin uudelleen kahden maalin johtoon, kun Antti Kalapudaksen syöttöyritys kimposi epäonnekkaasti Tappara-luistimesta ohi Karhusen. Tätäkin maalia edelsi Tapparan oman alueen pelipaikkasekoilu, jossa Kärppien hetkellistä kiekosta herpaantumista ei käytetty terävästi hyväksi perusasemiin palaamiseksi. Myöhässä alueella singahdellessa sitten kävi huono tuurikin.

Tapparan kiri jäi tyhjän maalin tolppaan

Kolmannessa erässä Kärpät hellitti karvauspainettaan ja laski passiivisesti suojelemaan kahden maalin johtoaan. Tappara pääsi painamaan, mutta ei päässyt kunnolla maalille huippupaikoille. Se hukkasi erän alkuun Kärppien kolmannen kerran tarjoaman ylivoiman liian monesta pelaajasta kentällä.

Ottelu oli ratketa päätöserän puolivälin kieppeillä, kun tuomari Jukka Hakkarainen täysin pöyristyttävästi vihelsi Karjalaisen jäähylle täysin virheellisesti. Tilanteessa ei ollut edes tulkinnanvaraa, kun Juho Keränen kaatui ilman minkäänlaista kontaktia omia aikojaan kaukana vastustajista. Vielä kummallisempaa on se, että kentällä on kolme muutakin tuomaria, joista kellään ei ilmeisesti ole natsoja sanoa, että Jukka hei, ei me voida tuollaisia virheitä tehdä tai joudutaan naurunalaisiksi. Pahimmalta säästyttiin ainaostaan sen ansiosta, että Kärppien Sebastian Aho laukoi jäähyn aikana tyhjän takanurkan edessä sivuverkkoon eikä maaliin.

Tappara ei saanut kunnollisia kavennuspaikkoja, ja jo kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua se oli pakotettu yrittämään ilman maalivahtia kuudella kenttäpelaajalla. Tulos oli lähellä, kun Henrik Haapala pääsi nostamaan ruuhkasta irronneen kiekon kohti tyhjää maalia, mutta kilautti vain tolppaan. Aikaa yhden lisämaalin hakemiseen olisi sen jälkeen jäänyt vielä puolitoista minuuttia, mutta niin ei käynyt.

Hetkeä myöhemmin Juho Keränen viimeisteli loppunumerot tyhjiin.

Seuraavaksi CHL-pelit ja pieni tauko niiden välissä

Kärpät oli tänään Tapparaa nälkäisempi ja parempi. Tappara jäi jalkoihin osittain vastustajan hyvyyden vuoksi, mutta ihan terävimmillään Tappara ei myöskään ollut omassa pelissään. Se hävisi kaksinkamppailut, eikä kyennyt oikein selkeisiin kiekollisiin ratkaisuihin, vaan jäi arpomaan tilanteissa. Syötöt eivät tänään napsuneet kunnolla edes ylivoimilla, kun tilaa ja aikaakin kuitenkin oli. Pelaaminen oli ikään kuin jatkumoa Blues-pelille, nyt vastustaja oli vaan selvästi sitä peliä parempi.

Liiga jää nyt yhtä sunnuntain ottelua lukuun ottamatta puolentoista viikon maaottelutauolle. Osa joukkueista, myös Tappara ja Kärpät, pelaavat sinä aikana kuitenkin kaksi CHL:n playoff-ottelua viikon välein toisistaan.

Tapparan CHL-playoff-sarjan ensimmäinen osaottelu on tiistaina 3.11. Hakametsässä. Vastassa on CHL:n hallitseva mestari Luulaja. Viikon päästä siitä joukkueet kohtaavat toisensa Ruotsissa.

Tero Aalto (Kuvat: Mikko Pylkkö)