(2-0, 2-0, 1-0)

Tappara – Ilves     5-0 (2-0, 2-0, 1-0)
Ottelun kuvagalleria
Nelosen maalikooste

Kauden neljäs paikallispeli oli alusta loppuun Tapparan juhlaa. Tappara voitti Ilveksen puhtaasti 5-0 ja johtaa nyt keskinäisiä otteluita voitoin 3-1. Joukkueiden seuraava kohtaaminen on kuitenkin heti huomenna.

Tämän perjantain erikoisuus oli hyväntekeväisyystempaus syöpäsairaiden lasten hyväksi. Tapparan tehdessä ensimmäisen maalinsa yleisöllä oli lupa heittää tuomansa pehmolelut jäälle. Kauaa ei tarvinnut lelut kourassa odotella, sillä Kristian Kuusela pisti kiekon yläpussiin jo 28 sekunnin pelin jälkeen, ja pehmolelusade saattoi alkaa.

Ottelun tehokkain pelaaja oli 1+2 kerännyt Jan-Mikael Järvinen. Liigan pistepörssi Kristian Kuusela merkkautti 1+1. Jere Karjalainen teki jo seitsemännen maalinsa viimeiseen kymmeneen peliin, ja Jukka Peltola rikkoi 10 maalin rajan ensimmäistä kertaa urallaan. Koko Liiga-uransa avausmaalin puolestaan pyssytti avauserässä 19-vuotias Manu Honkanen. Maalissa Tomi Karhunen pelasi huippupelin torjuen kauden toiseen nollapeliinsä 33 kertaa.

Alkupeli pelkkää Tapparaa

Tappara vei pelin alkua aivan mielin määrin. Sen liike ja kamppailupelaaminen oli tänään kirkkaasti vastustajaa parempaa. Irtokiekkotilanteissa Ilves onnistui jotenkin aina sijoittumaan väärään kohtaan, ja Tappara siivosi kiekot pois tai käynnisti hyviä vastahyökkäyksiä.

Tappara pääsi johtoon vähän sattuman avustamana, kun Ilves-pakki menetti kulmassa kypäränsä ja joutui lähtemään vaihtoon. Kun muu Ilves-nelikko puolusti huonosti, yhtäkkiä maalin eteen jäi kaksi Tappara-pelaajaa vapaaksi. Jani Lajunen tökkäsi puolen metrin syötön, ja Kristian Kuusela nosti kiekon kattoon ohi Ilves-maalivahti Hannu Toivosen.

Joku aika sitten valmentajaansakin vaihtanut Ilves puolusti selvästi heikommin kuin aiemmissa paikallispeleissä. Tappara-viisikko toisensa jälkeen piti vastustajaa lähes pilkkanaan. Pitkät hyökkäykset poikivat laukaisupaikkoja, mutta lähes yhtä paljon myös vielä yhtä lisäsiirtoa vielä parempaan paikkaan.

Toinen Tappara-maali oli sitten suoraviivaisuuden puoltopuhe. Pekka Saravo toi kiekon kuljettamalla hyökkäysalueelle, passasi vasemmalle Manu Honkaselle, joka veti ranteella uransa avausmaalin Liigassa.

Toisen erän alussa kirvesrintojen tarjoama kyyti oli vielä kylmempää. Taas heti erän ensimmäiseen vaihtoon ykkösketju sahasi Ilveksen sekaisin, ja Kuuselan pitkä poikittaissyöttö maalin editse löysi Järvisen, joka pisti kiekon kolmannen kerran ohi Toivosen.

Vain pari minuuttia myöhemmin Jere Karjalainen luisteli taas yhden Ilves-pakin ohi ja upotti Toivosen längistä neljännen maalin. Siinä hetkessä Ilves vaihtoi maalinsa suulle Henri Kiviahon, mutta samalla myös peli oli jo käytännössä ohi.

Pelin helppous vei Tapparasta parhaan terän

Helppo peli vei Tapparan pelistä kuitenkin parhaat aseet pois ja se oikaisi selkäänsä. Ilves ainakin näennäisesti hallitsi toista erää, laukoi paljon ja pyrki irtokiekoille, mutta edelleen Tappara-pelaaja oli aina se, joka ne irtokiekot poimi. Maalissa Tomi Karhunen torjui erinomaisesti ja suurista voittonumeroista huolimatta joutui oikein taistelemaan itselleen nollapelin.

Kolmannessa erässä Ilvekseltä ei enää löytynyt intoa, ja erä lähes vain pelattiin pois huomista odotellen. Tappara teki yhden ylivoimamaalin ja sai siis kiekon kerran Kiviahonkin taakse. Jukka Peltola oli maalarina Kiviahon uidessa jo selkää jäässä.

Yllättävänkin helppo paikallisvoitto Tapparalle. Tasoero kaukalossa näkyi tänään selvästi. Huomenna on kuitenkin uusi päivä ja mahdollisesti sisuuntunut Ilves vastassa. Tappara ei saa siis jatkaa siitä, mihin tänään jäi, vaan aloittaa taas täysillä alusta.

Huomenna siis Ilveksen isännöimä paikallispeli. Seuraavan kotiottelun vuoro on tiistaina, silloin tuplapelin ensimmäisessä pelissä vastassa Lukko.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)