Perjantai 7.8. 08:45 VS.

Tappara avaa CHL-kauden Storhamaria vastaan

Perjantai 31.8. 20:30 VS.

Tapparan tosipelien kausi käynnistyy tänään, kun se kohtaa Champions Hockey Leaguen ensimmäisen kierroksen ottelussa Norjan mestari Storhamar Hamarin. Ottelu alkaa Suomen aikaa klo 20.30 ja tulee suorana lähetyksenä C Moren nettipalvelussa. C More-televisiokanavilla ottelu näkyy vain jälkilähetyksenä klo 23.15 alkaen.

Storhamar voitti Norjan mestaruuden viime keväänä ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Kaikkiaan se on voittanut maan mestaruuden seitsemän kertaa. Champions Hockey Leaguessa se on mukana nyt toista kertaa: kaudella 2015-16 se eteni alkulohkostaan ja ylsi 16 parhaan joukkoon.

Mestarijoukkueen tehokkaimmat pelaajat runkosarjassa viime kaudella olivat hyökkääjät Joakim Jensen (47 pistettä 40 pelissä) ja Christian Larrivée (46 pistettä 44 pelissä). He jatkavat joukkueessa tänäkin vuonna, mutta tehopakki Kodie Curran, joka iski peräti 29 pistettä playoffeissa siirtyi Ruotsiin. Yksi Norjan kaikkien aikojen suurimmista pelaajista Patrick Thoresen pelasi Storhamarissa viime kaudellakin, mutta siirtyi silloin kesken kauden KHL:ään. Nyt Thoresen on taas takaisin kasvattajaseurassaan ja on joukkueen kirkkain tähti. Maalissa joukkueella viime kauden ykkösvahti, ruotsalainen Oskar Östlund.

Uusia pelaajia joukkueessa on noin puolitoista kentällistä. Kanadalainen Aaron Irving on uusi tulokas takalinjoille ja joukkueeseen on liittynyt myös lähes koko uransa Ruotsissa pelannut suomalainen 36-vuotias hyökkääjä Niklas Fogström.

Harjoitusotteluja Storhamar pelasi kolme ennen CHL:n alkua ja voitti ne kaikki. Tanskalainen Fredrikshavn kaatui 7-1 ja toinen etelänaapuri Aalborg 3-0. Kotimaan liigastaan Storhamar kaatoi Vålerengan 3-2.

Tapparalla ja Storhamarilla on lyhyt yhteinen pelihistoria, mutta sellainen kuitenkin on. Kauden 1995-96 liigojen joulutauolla kumpikin oli mukana Ruotsin Troja-Lungbyssä pelatussa harjoitusturnauksessa. Tappara voitti silloin maalein 5-4. Toinen pieni yhteinen tekijä on Tappara-kasvatti Antti Rahkonen, joka pelasi Storhamarissa melkein yhtä monta kokonaista kautta kuin kirvesrinnoissa liigapelejä.

Tappara hakee edelleen CHL-menestystä

Tappara on mukana Champions Hockey Leaguessa nyt viidettä kertaa – se on ollut siis mukana sarjan perustamisesta lähtien. Jokaisella kaudella se on edennyt jatkoon alkulohkostaan, mutta kertaakaan se ei ole yltänyt edes kahdeksan parhaan joukkoon. Kahdella viime kaudella sen matka on tyssännyt ensimmäisellä pudotuspelikierroksella suomalaisvastukseen.

Viime kauden tehokkaimmat CHL-pelaajat Kristian Kuusela ja Tomáš Záborský ovat mukana joukkueessa tänäkin vuonna. Uusia pelaajia on tullut jonkin verran, tosin heistäkin suurin osa vanhoja tuttuja, jotka ovat aiemminkin olleet mukana CHL:ssä. Suurin muutos Tapparassa lienee maalivahtiosastolla, jossa pelivastuu on nyt uusjaossa melko kokemattoman Christian Heljangon ja hyvin kokeneen Niklas Bäckströmin kesken.

Norjassa Tappara kävi viimeksi pelaamassa Champions Hockey Leaguen avauskaudella syksyllä 2014, jolloin se kohtasi silloin Stavangerin. Tuo ottelu päättyi kirvesrintojen tappioon voittolaukauskilpailun jälkeen maalein 1-2.

Tänä kesänä Tappara pelasi neljä harjoitusottelua ennen CHL:ää, voitti niistä kolme ja hävisi yhden. Voitot tulivat Liiga-kilpailjoista Ilveksestä, HIFK:sta ja TPS:stä, tappio tuli Ruotsin mestari Växjöä vastaan.

Kokoonpanonsa suhteen Tappara on ollut liikkeellä melko vakiintuneella paketilla heti alusta lähtien. Vain kauden avanneessa Tampere Cupissa oli pelaajakierrätystä ja huilivuoroa, muuten ollaan menty koko ajan lähes vakioketjuilla ja pakkipareilla. Tämänpäiväiset nimet ketjuihin ja pakkipareihin ja tolppien väliin saadaan myöhemmin tänään.