fbpx

Välierissä vastassa viime vuosilta tuttu HIFK

Otteluraportin tarjoaa:

Tappara selvitti tiensä Liigan neljän parhaan joukkueen joukkoon joo viidentenä keväänä peräkkäin. Tänä vuonna välierissä tulee vastaan HIFK – viime kevään finaalivastustaja. Tämän kaksikon voittaja saa finaaleihin vastaansa joko KalPan tai JYPin.

Historia: Tapparalla ja HIFK:lla on pitkä yhteinen playoff-historia aina 1980-alkuvuosista lähtien ja oikeastaan tiivistyen ihan viime vuosina. Viime kevään finaalien lisäksi joukkueet kohtasivat toisensa neljännesfinaaleissa niin 2013 kuin myös 2015. Tappara voitti kaikki nämä kolme viime vuosien sarjaa. Koko yhteisessä playoff-historiassa joukkueet ovat pelanneet kahdet finaalit (2016, 1986), kolme semifinaalisarjaa (1988, 1982, 1981) ja kolme neljännesfinaalisarjaa (2015, 2013, 2000). Näistä kahdeksasta sarjasta Tappara on voittanut seitsemän. Vain vuoden 2000 neljännesfinaalisarjassa IFK oli parempi.

Runkosarja: Tappara oli runkosarjan ykkönen, mille paikalle ennen kautta ennakoitiin HIFK:ta. Helsinkiläisten runkosarja meni kuitenkin penkin alle ja sijoitukseksi jäi 9. Tappara teki peräti 47 maalia enemmän kuin IFK.

Runkosarjakohtaamiset: Kaikki neljä keskinäistä peliä päättyivät Tapparan voittoihin: Tampereella 1-0 ja 5-3, Helsingissä 4-2 ja 2-1. Kaikki tulokset varsinaisella peliajalla eli kaikki sarjapisteet kirvesrinnoille.


Lajunen ja Elkins ovat joukkueidensa tärkeimmät sentterit.

Tappara-pelaajat runkosarjassa: Henrik Haapala voitti Liigan pistepörssin 60 pisteellä (15+45). Veli-Matti Savinainen oli maalikuningas 30 osumalla (30+26=56). Teemu Nurmi oli pistepörssissä sijalla 12 tehtyään 42 tehopistettä. Tehokkaimmat pakit olivat 30 pistettä tehnyt Otso Rantakari ja 20 pinnaa tehnyt Valtteri Kemiläinen. Kahdeksan pelaajaa ylsi 30 tehopisteen rajaan, seitsemän pelaajaa ylitti 10 maalin rajan. Maalivahdeista Dominik Hrachovina pelasi lähes kaksi kertaa enemmän kuin Teemu Lassila; kumpikin oli aivan Liigan kärkeä torjuntatilastoissa, Lassila vähän paremmilla statseilla.

HIFK-pelaajat runkosarjassa: Juha-Matti Aaltonen oli joukkueen paras pistemies lukemin 19+20=39. Samaan maalimäärään ylsi myös Roope Hintz. Muita kymmenen maalin ylittäjiä joukkueessa ei ollut, mihin isoin syy oli paljot loukkaantumiset. Siirtorajan tienoilla hankittu Kai Kantola teki 15, mutta niistä yhtä lukuun ottamatta kaikki tulivat KooKoossa. Pakeista tehokkain oli 20 pinnaa tehnyt Teemu Eronen – joskin Kantolan lailla KooKoosta tullut Ryan O’Connor oli muutaman pinnan tehokkaampi mutta teki pisteistään vain kaksi IFK:ssa. Maalivahdeista Kevin Lankinen pelasi 42 matsia, loukkaantumisista kärsinyt Niklas Bäckström 17.

Pelaajat keskinäisissä peleissä: Tapparan tehomiehet olivat HIFK:ta vastaan samat kuin muutenkin: Savinainen teki 4+2 ja Haapala 1+4. Kolmeen pisteeseen kirvesrinnoista ylsivät Jukka Peltola, Jani Lajunen, Otso Rantakari ja Teemu Nurmi. IFK:sta kukaan ei tehnyt kahta maalia Tapparaa vastaan. Kahteen tehopisteeseen ylsivät Aaltonen, Micke-Max Åsten, Mikael Johansson ja Saku Salmela.

Tappara playoffeissa: Tappara joutui neljännesfinaaleissa Ilveksen kanssa todella koville. Vuorotahtivoitoilla Ilves oli jo voitoin 3-2 johdossa ennen kuin Tappara tasoitti sarjan kuudennen pelin kolmannessa jatkoerässä ja meni jatkoon voitolla seitsemännessä pelissä. Tappara ei pelannut ihan parasta kiekkoaan sarjassa, mutta selkeä vähän kerrallaan parantuva linja sillä sarjassa oli. Neljään tehopisteeseen sarjassa ylsivät Savinainen (2+2), Otso Rantakari (1+3) ja Jani Lajunen (1+3). Sebastian Repo ja Blake Parlett maalasivat kahdesti, kumpikin vieläpä kerran jatkoerässä. Maalissa Dominik Hrachovina pelasi kahta ensimmäistä erää lukuun ottamatta koko sarjan ja oli erinomainen.

HIFK playoffeissa: HIFK joutui aloittamaan pudotuspelien 1. kierrokselta toista viime vuosien suurjoukkuetta Kärppiä vastaan. IFK meni jatkoon suoraan kahdella voitolla, joskin kumpikin voitto tuli vasta jatkoerässä. Neljännesfinaaleissa IFK sai vastaansa runkosarjan kakkosen TPS:n ja järjesti runkosarjaan nähden ison yllätyksen menemällä jatkoon voiton 4-2. Neljä peliä mentiin kotivoitoilla, kunnes IFK haki vierasvoiton ja sinetöi jatkopaikan seuraavassa pelissä kotonaan. Hintz ja Corey Elkins ovat tehneet playoffeissa kumpikin 2+5 tehopistettä ja ovat kärkipäätä pudotuspelien pistepörssissä, Joonas Rask on iskenyt kolme maalia. Kevin Lankinen on torjunut kaikki kahdeksan peliä.


Veli-Matti Savinainen oli Tapparan ja IFK:n runkosarjapelien tehokkain pelaaja.

Pelivire: Tapparan pelivire neljännesfinaaleissa ei ollut kokonaisuudessaan ihan priimaa, mutta parani kuitenkin koko ajan. Se sai alivoimansa kuntoon, mutta ylivoima ei ollut ihan yhtä hyvää tai ainakaan tehokasta kuin runkosarjassa. Tosin sarjassa ei paljoa rangaistuksia ollutkaan. HIFK on saanut repaleisen runkosarjan jälkeen miehet takaisin kokoonpanoon, mikä on jo itsessään nostanut pelin tasoa. Ns. säälipleijareista kahden sarjavoiton kautta välieriin nousu on kovavireisen joukkueen merkki. IFK:n ylivoimapeli pudotuspeleissä on ollut surkuhupaisan tehotonta (yksi maali 25 yrityksestä), mutta alivoimalla se on ollut hyvä.

Ennakko: Tapparan neljännesfinaalisarja oli yhden pelin (ja päivän) pidempi kuin IFK:n, mutta IFK pelasi tiiviissä tahdissa kaksi peliä jo ekalla kierroksella. Tappara sai pienen hyödyn siitä, että sen seitsemän peliä pelattiin ilman matkustamista samassa hallissa kaikki. Mikään mahdoton rasitusero joukkueilla ei ole sarjaan lähdettäessä, ja lisäksi IFK:lla on pelaajien tervehtymisen myötä nyt viitisen kentällistä hyvätasoista liigapelaajaa käytettävänään, joten se pystyy kierrättämään pelaajamateriaaliaan peleissä paremmin kuin määrällisesti kapeammalla rosterilla menevä Tappara. Ylipäätään mitään mainittavampaa pelaajamateriaalieroa joukkueilla ei ole, vaan kumpikin on tasaisen laadukas ja kärkikin on terävää. Tappara joutuu runkosarjan ja tämän kauden yhteisen historiankin valossa kantamaan ennakkosuosikin viittaa myös tässä sarjassa. IFK kaivanee lisävirtaa puolestaan viime kevään finaalitappiostaan saakka.

Pelit: Tapparalla on kotietu, joten ensimmäinen ja mahdollinen seitsemäskin peli pelataan Hakametsässä. Huomenna tiistaina aloitetaan ja sitten mennään vuorotellen eri paikkakunnilla joka toisena päivänä: tiistai Tampere, torstai Helsinki, lauantai Tampere, maanantai Helsinki. Ainoa peräkkäisten pelipäivien rypäs tulee mahdolliseen kuudenteen peliin, joka pelataan heti seuraavana päivänä viidennen jälkeen.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)