Ilves yllätti avausottelussa

Tappara – Ilves      3-6 (1-0, 2-5, 0-1)

Tappara ja Ilves avasivat ensimmäisen keskinäisen pudotuspelisarjansa 16 vuoteen Hakametsässä. Heti kärkeen nähtiin yllätys, kun runkosarjassa sijalle 10 jäänyt Ilves voitti runkosarjan ykkösen maalein 6-3. Ilves siis johtaa sarjaa 1-0, kun jatkoon menoon tarvitaan neljä voittoa.

Ilves käänsi pelin toisessa erässä, kun se iski vajaassa kahdeksassa minuutissa peräti viisi maalia ja käänsi kahden maalin tappioasemansa kahden maalin johdokseen. Vain kerran runkosarjan aikana Tapparan verkkoon tehtiin kuusi maalia ja nyt se nähtiin heti pudotuspelien avausottelussa.

Maalissa aloittanut Teemu Lassila sai väistyä vaihtoon 13 torjunnan ja neljän takaiskun jälkeen. Tilalle tullut Dominik Hrachovina antautui kerran; viimeinen lyötiin tyhjiin. Kirvesrintojen maalit tekivät Valtteri Kemiläinen, Otso Rantakari ja Martin Røymark.

Puoli peliä hyvää, puoli huonoa

Tappara tuli reilun viikon pelitauoltaan kaukaloon hyvin. Se sai nopean avausmaalin, kun Valtteri Kemiläinen laukoi ylivoimalla kiekon maalivahti Antti Lehtosen torjunnan läpi sisään. Kyseessä oli ensimmäinen kerta runkosarjan kuusi paikallispeliä mukaan lukien, kun Tappara teki Ilvestä vastaan pelin avausmaalin.

Ottelu soljui hyvin Tapparan komennossa siitä eteenpäinkin. Se tappoi avauserään pari jäähyään, eikä Ilveksellä muutenkaan ollut mitään hirmuisen vaarallista.

Sama jatkui toisessakin erässä. Nyt Otso Rantakarin laukaus meni maalin edestä pomppien sisään ja Tappara pääsi kahden maalin johtoon. Peli oli täysin hyppysissä. Joskin on huomattava, että molemmissa maaleissa oli vähän tuuriakin, että maalineduspomput lähtivät tällä kertaa oikeaan suuntaan.

Pelin puolivälin paikkeilla Tapparan peli alkoi hajota. Ilves kilautti ensin tolppaan, ja sai sitten sekin onnekkaan maalin, kun Juho Liuksialan laukausyritys muutti suuntaa ja Eemeli Suomi pääsi tuuppaamaan kiekon tyhjään ohi torjumaan lähteneen Lassilan.

Tappara kuittasi kavennuksen alle minuuttiin Martin Røymarkin maalilla, mutta sitten Tapparan peli suorastaan romahti. Se otti tyhmiä tarpeettomia jäähyjä, ja Ilves iski kahdesti ylivoimalla ja kerran siirretyn rangaistuksen aikana. Kaksi kertaa Matias Sointu sai vapaasti läheltä laittaa kiekon maalin, kahdesti puolestaan Tapparan alivoima päästi kiekollisen pelaajan ajamaan neliön keskelle laukomaan paraatipaikalta.

Tappara puolusti toisessa erässä huonosti ja lepsusti, mutta kolmannessa erässä Ilves näytti sille puolustamisen mallia pitäessään oman johtonsa. Tappara hakkasi päätään keskialueen träppiin ja hyökkäysalueelle päästyäänkin sen viisikot olivat niin levällään, ettei se kyennyt lyömään minkäänlaista painetta Ilves-pakeille, jotka purkivat helposti kerta toisensa jälkeen. Tapparalla oli takaa-ajossaan vain ihan pari paikkaa. Se ei myöskään kyennyt hankkimaan vastustajalle enää yhtään jäähyä pelin alkuminuutin kakkosen jälkeen.

Lopussa Tappara koitti ilman maalivahtia, mutta hukkasi kiekon heti alkuunsa, ja Aleksi Mustonen teki loppuluvut tyhjiin.

Eiköhän tämä ollut tarvittava ravistelu

Tapparan peli oli siis varsin kaksijakoinen. Toinen osa oli riittävän hyvää, toinen osa taas yllättävänkin sekavaa. Tällaisia tosin melko usein neljännesfinaalien ennakkosuosikin avauspelit avauskierrokselta vastaan tulevaa valmiiksi lämmintä vastustajaa vastaan ovat.

Tappara tietää, että sen pitää pelata jatkossa paremmin, ja se myös tietää, että se pystyy pelaamaan paremmin. Torstaina yritetään startata sarjaa vauhtiin uudelleen ja pitää homma hallussa täyden ajan ajan.

Paikallissarjan toinen osa siis torstaina, tällä kertaa Ilveksen isännöimänä. Tapparan seuraava kotiottelu on kolmannessa pelissä lauantaina.