KalPa haki vierasvoiton avausfinaalissa

Tappara – KalPa      2-3 (1-1, 0-1, 1-1)

Tapparan ja KalPan välinen finaalisarja aukesi yllättävällä vierasryöstöllä. KalPa nappasi Tapparalta sarjan kotiedun hakemalla heti kärkeen vierasvoiton maalein 3-2.

KalPa oli tänään tehokkaampi maalipaikoissaan ja parempi erikoistilannepelaamisessa. Tappara vei jonkin verran tasaviisikkopelaamista ja loi enemmän maalipaikkoja, mutta ei kyennyt hyödyntämään niitä. KalPa teki kaksi ylivoimamaalia (toisessa teknisesti jäähy ehti juuri loppua) ja piti Tapparan ylivoimapelin täysin vaarattomana.

KalPa karkasi kolmannen erän alussa kahden maalin johtoon, jonka jälkeen saatiin draamaa. Tappara kavensi maalilla, jonka KalPa-valmennus haastoi mutta tarkistuksen jälkeenkin osuma hyväksyttiin. Vajaat kaksi minuuttia ennen loppua Tappara sai rangaistuslaukauksenkin, mutta KalPan Eero Kilpeläinen torjui Valtteri Kemiläisen yrityksen.

Tapparan maalit tekivät tänään Veli-Matti Savinainen ja Kristian Kuusela. KalPasta Jyri Junnila ja Matias Myttynen tekivät 1+1 mieheen, Tommi Jokinen ohjasi voittomaaliksi jääneen kolmannen maalin.

Tappara olisi ansainnut toisenkin rangaistuslaukauksen

Tasaisen alkupelin jälkeen KalPa sai ottelun ensimmäisen ylivoimapelin. Se näyttikin jotenkin suuntaa koko ottelulle, sillä Tappara tuntui tänään kärsivän tuomarien linjattomuudesta. Tappara kärsi pelissä yhden kaksiminuuttisen enemmän, vaikka kentällä rikkeitä teki enemmän KalPa.

KalPan ensimmäinen ylivoimapeli ehti juuri päättyä ja Jani Lajunen saada luistimensa jäähyaitiosta jäälle, kunn Jyri Junnila ohjasi Juuso Riikolan laukauksen ohi Dominik Hrachovinan. KalPa teki tänään kaksi ohjausmaalia, kun myös voittomaaliksi jääneessä Tommi Jokisen maalissa hän sai mailansa ilmassa kiekon tielle Hrachovinan lähdettyä ensimmäistä vetoa.

KalPa osui myös reilusti ylivoimalla toisessa erässä, kun Matias Myttynen siirsi vieraat toisen kerran pelissä johtoon Arttu Ilomäen hyvästä poikkisyötöstä neliön läpi.

Tuota KalPan toista maalia Tappara ei saanut kuitattua samalla tavalla kuin oli tehnyt ensimmäisen kohdalla. Avauserässä nimittäin Veli-Matti Savinainen napautti pelin tasoihin vain 17 sekuntia johtomaalin jälkeen. Siihen maaliin aivan uskomattoman loistokkaan syötön tarjosi Henrik Haapala.

Jokinen ohjasi KalPan kahden maalin johtoon, kun kolmatta erää oli pelattu vain minuutti. Tappara sai kavennuksen vain kaksi minuuttia myöhemmin tilanteessa, jossa Jani Lajunen kaadettiin maalin edessä, KalPa-pelaaja törmäsi maalivahtiinsa, ja Kristian Kuusela onnistui sujauttamaan kiekon kroppakasan läpi maaliin. KalPa haastoi tilanteen maalivahdin häirintänä, mutta tarkistus osoitti, ettei Tappara ollut häirintään syyllinen. Maali hyväksyttiin ja KalPa menetti oikeutensa aikalisään.

Kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Haapala polki KalPa-puolustuksen keskeltä läpiajoon ja tuli kaadetuksi takaapäin. Täysin uskomattomasti ottelun tuomaristo ei nähnyt tilanteessa rikettä, vaikka rangaistuslaukauksen olisi pitänyt olla selviö.

Ottelun kaksi viimeistä minuuttia olivat juuri käynnistyneet, kun Tappara sai rankkarinsa, kun KalPa-puolustus sulki maalialueella pomppineen kiekon kädellään. Yksi kentällä olleista kirvesrinnoista piti valita rangaistuslaukausta ampumaan, ja valinta kohdistui Valtteri Kemiläiseen. Kilpeläinen sai kuitenkin hänen laukauksensa torjuttua.

Viimeisillä minuuteilla kuudella kenttäpelaajalla ilman maalivahtia pelaten Tappara sai vielä muutaman aivan huippupaikan, mutta Kilpeläinen esitti niihin kaikkiin myös huipputorjunnan.

Kuopioon mennään torstaina

Peli tänään oli tasainen ja ympäripyöreä. KalPan voitto ei ollut vääryys, mutta ei olisi ollut Tapparankaan voitto. Tällä kertaa ne pienet marginaalit olivat vieraiden puolella. Tappara pitää parantaa erityisesti erikoistilannepelaamistaan, muutenhan tänään kenttäpeli sujui ihan hyvin.

Sarjan toinen ottelu pelataan Kuopiossa torstaina. Hakametsään palataan lauantaiksi, jolloin yleisömääräkin on jotain muuta kuin tänään nähty reilut 6100 katsojaa.