Tiistai 19.9. VS.

3 - 2 (vl)
(0-0, 1-1, 1-1, 1-0)

Ässät – Tappara      3-2 (0-0, 1-1, 1-1) vl

Tappara jatkoi tehotonta Liiga-syksyään Porissa, missä se hallitsi peliä, mutta juuri tällä hetkellä maalien tekeminen on hirmuisen hankalaa. Ässät nousi viime sekunneilla tasoihin ja voitti lopulta voittolaukauskilpailun jälkeen 3-2.

Kirvesrintojen tehottomuutta alleviivaa juuri voittolaukauskisa, missä se yritti kahdeksan kertaa mutta ei tehnyt yhtään maalia. Kisan ainoan maalin teki Ässä-pakki Maksin Matushkin, joka oli myös tasoittanut pelin alivoimalla 10 sekuntia ennen loppua. Itse asiassa Matushkinkaan ei saanut kiekkoa maaliin, mutta kun Dominik Hrachovina heitti mailansa hänet jo kiertäneen Ässä-pelaajan perään, maali hyväksyttiin vaikkei kiekko maaliin mennytkään.

Tappara oli vähän vaikeuksissa pelin muutaman ensimmäisen minuutin, ja toinen erä oli melko ympäripyöreä, mutta viimeistään kolmannessa erässä Tapparan olisi selkeästä hallinnastaan ja monista maalipaikoistaan pitänyt peli naulata itselleen. Mutta kaksi maalia per peli on tällä hetkellä paikoista huolimatta Tappara-maksimi.

Tyler Redenbach teki ensimmäisen maalinsa Tappara-paidassa, ja Kristian Kuuselakin sai maalitilinsä auki.

Ässät tasoitti alivoimalla 10 sekuntia ennen loppua

Maalittomassa avauserässä kummallakin joukkueella oli pari hyvää paikkaa. Dominik Hrachovina torjui Ässien Niko Peltolan ja Maksim Matushkinin lähilaukaukset, Henri Kiviaho puolestaan Tomáš Záborskýn avopaikan. Niko Ojamäen rannekuti taas kilahti tolppaan.

Pöytäkirjat avattiin toisessa erässä, jossa nähtiin kaksi maalia ja kolme jäähyä. Jäähyistä Tappara sai kaksi, Ässät yhden, mutta kummankaan ylivoima ei tulosta tehnyt. Tappara meni johtoon, kun Tyler Redenbach löi Otto Rauhalan reboundin Kiviahon taakse. Ässät tasoitti erän viimeisellä minuutilla, kun Mikael Saha ohjasi luistimella poikittaissyötön maaliin. Videotarkistuskaan ei löytänyt ohjauksesta potkua ja maali hyväksyttiin.

Kolmas erä oli täysin Tapparan – paitsi epäonnistunut erän viimeinen minuutti. Se haki ja haki johtomaalia ja lopulta sai sen ansaitusti reilut seitsemän minuuttia ennen loppua, kun Kristian Kuusela riisti hyökkäysalueella kiekon ja kiersi maalivahdinkin. Voitto näytti varmistuvan, kun Ässät sai vajaat kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua jäähyn. Tapparan ylivoimaviisikko oli kuitenkin huolimaton, Ässät sai otettua maalivahdin pois ja päätti tasavoimahyökkäyspaineensa tasoitusmaaliin vain 10 sekuntia ennen loppua. Alivoimamaalin laukoi siniviivalta Matushkin.

Jatkoajalla Tappara sortui toiseen isoon mokaan ja tarjosi väärällä vaihdollaan Ässille täyden ylivoiman. Alivoimakolmikko Hrachovinan johdolla kuitenkin kesti, joten mentiin voittolaukauskilpailuun.

Voittolaukauskisassa nähtiin peräti 16 yritystä. Tapparasta kahdeksassa yrittäjässä oli Jukka Peltola kolmesti, Valtteri Kemiläinen, Jarno Kärki, Matti Järvinen, Tomáš Záborský ja Otso Rantakari, mutta kukaan ei saanut kiekkoa ohi pelin sankariksi nousseen Kiviahon. Hyvin torjui toisessa päässä Hrachovinakin, mutta kahdeksannessa yrityksessä Matushkinin harhautti ja onnistui. Tapparalla oli vielä tasoittava vuoro, mutta ei maalia.

Kotipeliputkessa pitäisi saada onnistumisia

Kirvesrintahyökkääjä Otto Mäkinen pelasi tänään ensimmäisen liigaottelunsa. Hänelläkin oli kolmannessa erässä hyvä maalipaikka, mutta laukaus meni yli maalin. Sivussa parhaasta kokoonpanosta olivat Niko Mikkola, Jan-Mikael Järvinen, Juhani Jasu ja Joona Luoto.

Tappara pelaa seuraavaksi neljä peräkkäistä kotiottelua. Yhtä pitkässä kotiputkessa se on viimeksi ollut joulukuussa 1964. Vastaan seuraavan parin viikon aikana tulevat JYP, Sport, Lukko ja HIFK.

Onnistumisia Tapparan peli kaipaa. Maalivahtipeli toimii eikä puolustuspelissäkään pahempaa moitteen sijaa ole, mutta maaleja ei vain synny. Hyökkäyspelin tehottomuudesta kertoo myös vain yksi tehty ylivoimamaali kuudessa ottelussa.

Torstaina Hakametsässä vastassa sarjakärki JYP klo 18.30. Tästä linkistä Ticketmasterin lipunmyyntiin.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi ja Mikko Pylkkö)