Liigakiekkoilu alkaa taas paikallispelillä

Perjantai 8.9. 18:30 VS.

Uusi Liiga-kausi pyörähtää käyntiin Hakametsässä perjantaina perinteiseen tapaan paikallispelillä, jota isännöi tällä kertaa Ilves. Tappara on voittanut Liigan avauspaikallispelin kolmena vuonna peräkkäin ja on muutenkin hallinnut paikallispelejä lähes mielin määrin.

Ilves on ollut runkosarjan paikallispeleissä parempi joukkue viimeksi seitsemän kautta sitten, kaudella 2009-10. Sen kauden jälkeen runkosarjassa on pelattu 39 paikallispeliä, joista Tappara on voittanut 29. Erikoinen on sekin tilasto, että Ilves ei ole voittanut paikallispeliä jatkoajalla tai voittolaukauskilpailussa kertaakaan kymmeneen vuoteen.

Runkosarjan peleihin mausteisen poikkeuksensa teki totta kai viime kevään hurja puolivälieräsarja. Ilves pisti tulevan mestarin koville, mutta taipui lopulta voitoin 4-3.

Pelaajamuutokset

Ilves jatkaa Karri Kiven valmennuksessa samalla valmennusryhmällä, mutta pelaajistossa vaihtuuvuutta on ollut. Suunta on ollut enimmäkseen ulospäin, kun viime kauden paremmasta osastosta ovat poissa mm. pakit Teemu Aalto, Marcus Fagerrud ja Veli-Matti Vittasmäki sekä hyökkääjät Markku Flinck, Jerry D’Amigo, Michael Keränen ja Aleksi Mustonen.

Ilveksen uudet pelaajat: Maalivahti Markus Ruusu (JYP), puolustajat Stefan Espeland (Norja), Valtteri Viljanen (Ässät) ja Juuso Pulli (JYP) sekä hyökkääjät Teemu Lepaus (SaPKo), Arttu Ruotsalainen (Ässät), Mikael Kuronen (SaiPa), Juhani Tamminen (RoKi) ja Julius Valtonen (HPK). Sisäisenä vahvistuksena joukkue saa takaisin lähes koko viime kauden missanneen Sami Sandellin. Ja onhan muutama lupaava juniori taas vanhempi ja kokeneempi.

Tapparassa valmennusryhmä meni uusiksi, kun Jussi Tapola väistyi, Jukka Rautakorpi tuli tilalle ja toi mukanaan Marko Ojasen ja Janne Grönvallin. Tapparallakin on hurjia pelaajamenetyksiä viime kaudesta (mm. Henrik Haapala, Veli-Matti Savinainen, Sebastian Repo, Jani Lajunen, Pekka Saravo, Alexander Bonsaksen ja Blake Parlett), mutta myös sisään päin on tullut hurjia kavereita.

Tapparan uudet pelaajat: Puolustajat Mikko Lehtonen (HV71/KooKoo), Niko Mikkola (KalPa) ja Veli-Matti Vittasmäki (Ilves) sekä hyökkääjät Matti Järvinen (Zug/SaiPa), Jarno Kärki (Ässät), Niko Ojamäki (Ässät), Tomáš Záborský (Brynäs) ja Tyler Redenbach (Trinec).

Tämän joukkueparivaljakon kiinnostavinta vaihtuvuutta tässä pelissä edustaa ehdottomasti hallin päädystä toiseen vaihtanut Vittasmäki, joka pelaa nyt ensimmäisen Liiga-ottelunsa Tappara-paidassa kahden edellisvuoden joukkuettaan vastaan. Viime kaudella puolestaan Juuso Pulli edusti Tapparaa kuuden ottelun ajan.

Ottelut ennen Liigan alkua

Ilves pelasi ennen Liigan alkua kuusi ottelua, voittaen ja häviten vuorotahtiin yhtä monta. Voitot se otti Pelicanista, HPK:sta ja Sportista, tappiot tulivat Tapparalle, Ässille ja HPK:lle. Vain yksi peleistä pelattiin Hakametsän ulkopuolella.

Tehokkain Ilves-pelaaja harjoituspeleissä oli viisi maalia kuudessa pelissä tehnyt Juho Liuksiala. Puolustaja Jarkko Parikka keräsi yhtä monta pistettä (1+4) ja tulokas Topias Haapanen neljä pistettä. Kokeneista pelaajista Sami Sandell ja Arto Laatikainen pelasivat vain kaksi harjoitusottelua ja kapteeni Tapio Laakso kolme. Maalivahdit Antti Lehtonen ja Markus Ruusu pelasivat harjoituspeliminuutit lähes sekunnilleen tasan.

Tappara pelasi kolme harjoitusottelua ja neljä Champions Hockey Leaguen peliä, joista se voitti kaikki yhteismaalierolla 36-11. Kolmessa harjoituspelissä kaatuivat Ilves (5-1), HIFK ja Sport, CHL:ssä puolestaan Red Bull Salzburg ja Grizzlys Wolfsburg kumpikin kahdesti. Varsin huomion arvoinen seikka on, että Tappara pelasi kaikki nämä seitsemän Liigaa edeltävää peliä melko lailla samoilla miehillä ja kokoonpanoilla.

Tehokkaimmat kirvesrinnat CHL- ja harkkapeleissä olivat Kristian Kuusela (pisteillä 6+6 kaikkien liigajoukkueiden tehokkain pelaaja valmistavissa otteluissa), Tomáš Záborský (2+8), Jukka Peltola (2+7) ja puolustajista Mikko Lehtonen (3+5). Tapparan seitsemästä pelistä Dominik Hrachovina pelasi kaikki neljä CHL-peliä ja puolitoista harjoituspeliä, liigadebyyttiään vielä odottava Christian Heljanko torjui puolessatoista harjoituspelissä.

Huomenna

Ilveksestä sivussa loukkaantuneina ovat hyökkääjät Ville Meskanen ja Joona Ikonen. Hyökkääjistä Joona Koppanen puolestaan on viikonlopun yli NHL-leirillä. Tapio Laakso on ollut jonkin aikaa sivussa harjoituspeleistä, mutta saattanee tehdä paluun. Samoin säästeliäästi harjoituskaudella käytetyt Laatikainen ja Sandell lienevät tosipaikassa mukana.

Tapparasta toipilaana on hyökkääjä Jan-Mikael Järvinen. Puolustaja Niko Mikkola on Ilveksen Koppasen lailla NHL-esinäyttöjä antamassa rapakon takana.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi ja Mikko Pylkkö)