Lisää tarkkuutta kentän jokaiselle alueelle

Perjantai 28.9. 18:30 VS.

Tappara on aloittanut kauden häviämällä neljä peliä viidestä, eikä tappioita voi oikein laittaa pienen otannan sattuman oikkujenkaan piikkiin. Tappara ei vain ole pelannut hyvin. Viikonloppuna kurssia pitää alkaa kääntää. Ensimmäinen mahdollisuus on perjantaina Kuopiossa.

Tapparalla on kasassa siis vain yksi voitto ja neljä pistettä viidessä pelissä. Se on sarjataulukossa kolmanneksi viimeisellä sijalla. KalPa on muutamaa pykälää ylempänä seitsemällä pisteellään. Ei silläkään tosin ole kuin yksi voitto enemmän.

KalPan ainoa kolmen pisteen voitto on tullut Lukosta, samasta joukkueesta, jolle Tappara hävisi keskiviikkona 3-4. KalPan viimeisin peli on niinkin kaukaa kuin viime lauantailta, jolloin se jäi pisteittä KooKoon vieraana 1-2.

Ennakoissa ja analysoineissa ei vain voi olla kiinnittämättä huomiota Tapparan käsittämättömän huonoihin erikoistilannesaldoihin. Yksi tehty ylivoimamaali alle 6 prosentin onnistumistehokkuudella menee tässä viiden pelin otannassa vielä helposti jatkossa korjattavaksi tilastolukemaksi, mutta samaan aikaan tosiaan Liigassa on joukkueita, jotka onnistuvat joka kolmannesta ylivoimapelistään. Myös alivoimalla Tappara on Liigan heikoin kestettyään loppuun saakka vain vähän yli puolet kärsimistään jäähyistä.

KalPa on yksi Liigan pienimmillä muutoksilla viime kaudesta jatkavista joukkueista. Sami Kapanen valmentaa edelleen, joukkueeseen on tullut kolme vahvaa Liiga-tason pakkia, Ari Gröndahl, Lasse Lappalainen ja Lauri Taipalus, sekä vanha tuttu hyökkääjä Jaakko Rissanen, joka palasi KHL:sta. Mathew Maionen ja Juuso Riikolan ja Santeri Lukan lähtö pakistosta totta kai toi myös paljon paikattavaa.

Kuopiolaisten kultakypärä on 1+3 kerännyt Otto Leskinen, mutta pari peliä missannut Rissanen vaanii jo heti takana. Rissasen lisäksi Lappalainen ja Tommi Jokinen ovat onnistuneet kahdesti maaliin. Perjantaina otetaan käyttöön myös alle 20-vuotiaiden pelaajien Red Bull Läpimurto -kypärä, johon KalPalla on laittaa kaksi yhden syöttöpisteen kerännyttä vaihtoehtoa, Leevi Aaltonen ja Aleksi Klemetti. Tolppien välissä KalPalla jatkaa sama kaksikko kuin viime kaudellakin; heistä Denis Godla on torjunut tällä kaudella kolmessa pelissä ja Niko Hovinen kahdessa.

Tapparan paras pistemies on ollut 1+5=6 kerännyt Tomáš Záborský, paras maalintekijä puolestaan neljä osumaa kolmessa viime pelissä iskenyt Niko Ojamäki. Keskiviikkona kaksi maalia tehnyt Matti Järvinen ja Kristian Kuusela ovat muut enemmän kuin kerran maalanneet. Red Bull -kypärään Tapparassa ainoa pistetilinsä avannut ehdokas on 16-vuotias Kasper Simontaival. Maalissa Christian Heljanko on aloittanut kaikki pelit, mutta eiköhän viikonlopun tuplapeleissä startti ole tarjolla jo Niklas Bäckströmillekin, joka toistaiseksi on pelannut yhden puolikkaan pelin verran.

Tuukka Mäntylä, Jere Karjalainen ja Juho Rautanen olivat keskiviikkona sivussa kokoonpanosta, viimeksi mainittu ensimmäisen pelinsä poissa, muut ovat olleet koko alkukauden. KalPalla sairaslista oli pitkä jo harjoituskaudella, ja liigakausi on vielä korkkaamatta puolustajilla Mikael Seppälä ja Valtteri Parikka sekä hyökkääjillä Alexandre Texier, Alexander Ruuttu, Joni Ikonen ja Topi Piipponen

Tero Aalto (Kuvat: Miikka Jääskeläinen)