Tiistai 25.2. 18:30 VS.

Tampereen playoff-sarja harvinaista herkkua

Pudotuspelien kaavio ja ensimmäisen playoff-kierroksen pelit heittivät Tapparalle neljännesfinaaleihin vastustajaksi paikallisvastustaja Ilveksen. Matkustamista ei siis tarvita, vaan koko ajan saadaan mennä Hakametsässä. Neljä voittoa tarvitaan jatkoon.

Historia: Tappara ja Ilves ovat kohdanneet toisensa harvinaisen harvoin playoffien 41-vuotisen historian aikana. Edellisestä kerrastakin on kulunut jo 16 vuotta: vuonna 2001 Tappara eteni välieristä finaaleihin suoraan voitoin 3-0. Välierissä on kohdattu myös 1990 ja 1978, Ilves meni jatkoon ensin mainitusta, Tappara vanhemmasta sarjasta. Lisäksi on pelattu pari keskinäistä pronssiottelua, mutta siinä ne sitten ovatkin. Tappara on kohdannut Lukon useammin neljän edelliskauden aikana kuin Ilveksen kaikkien näiden vuosikymmenten aikana!

Runkosarja: Tappara voitti runkosarjan ylivoimaisella erolla seuraaviin. Ilves pääsi pudotuspeleihin viimeisenä eli kymmenentenä joukkueena. Piste-eroa joukkueille tuli 45 pinnaa. Tappara teki Liigassa eniten maaleja, 185, 42 enemmän kuin Ilves. Tappara myös päästi parikymmentä osumaa vähemmän kuin Ilves. Tappara oli Liigan paras ylivoimajoukkue, Ilves kahdeksas. Ilves oli kolmanneksi paras alivoimajoukkue, Tappara 13:s. Ilves otti hiukan enemmän rangaistuksia kuin Tappara.

Runkosarjakohtaamiset: Joukkueet kohtasivat kuudesti, joista Tappara voitti viisi ja Ilves yhden. Tapparan voitoista kolme tuli jatkoajalla. Yksi erikoisuus oli se, että Ilves teki kaikissa kuudessa pelissä avausmaalin ja Tappara joutui ajamaan takaa. Vain yhdessä ottelussa Tappara oli kahden pelatun erän jälkeen johtoasemassa.

Tappara-pelaajat runkosarjassa: Henrik Haapala voitti Liigan pistepörssin 60 pisteellä (15+45). Veli-Matti Savinainen oli maalikuningas 30 osumalla (30+26=56). Teemu Nurmi oli pistepörssissä sijalla 12 tehtyään 42 tehopistettä. Tehokkaimmat pakit olivat 30 pistettä tehnyt Otso Rantakari ja 20 pinnaa tehnyt Valtteri Kemiläinen. Kahdeksan pelaajaa ylsi 30 tehopisteen rajaan, seitsemän pelaajaa ylitti 10 maalin rajan. Maalivahdeista Dominik Hrachovina pelasi lähes kaksi kertaa enemmän kuin Teemu Lassila; kumpikin oli aivan Liigan kärkeä torjuntatilastoissa, Lassila vähän paremmilla statseilla.

Ilves-pelaajat runkosarjassa: Jerry D’Amigo oli tehokkain 33 tehopisteellä (13+20). Samaan 30 tehopisteeseen ylsi Tapio Laakso. Joukkueen kolmas 30 pisteen rajaan yltänyt oli Otto Koivula. Paras maalintekijä Teemu Rautiainen osui 15 kertaa. Viisi pelaajaa pääsi 10 maaliin. Tehokkaimmat pakit olivat 20 pistettä tehnyt Teemu Aalto ja 18 pistettä kerännyt Olli Vainio. Maalivahdit Antti Lehtonen ja Hannu Toivonen pelasivat lähes puoliksi, Lehtonen loppukaudesta selvästi enemmän. Maalivahtitilastoissa kumpikin jäi Liigassa kymmenen parhaan sijan ulkopuolelle.

Pelaajat keskinäisissä peleissä: Veli-Matti Savinainen iski peräti seitsemän maalia kuudessa pelissä (pisteet yhteensä 7+2=9) – peräti neljä noista maaleista oli pelien voittomaaleja, kolme niistä jatkoajalla. Yhdeksään tehopisteeseen ylsi myös Teemu Nurmi (4+5). Henrik Haapalalle pisteitä tuli kahdeksan (2+6). Ilveksestä Aleksi Mustonen teki kuusi pistettä, kun neljään ylsivät Juho Liuksiala, Teemu Rautiainen ja Jerry D’Amigo.

Ilves playoffeissa: Ilves kohtasi Ässät pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja eteni jatkoon voitoin 2-1. Se hävisi Porissa jatkoajalla, voitti isonumeroisesti kotonaan ja sinetöi jatkopaikkansa Porissa jatkoajalla maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen. Maalivahti Antti Lehtonen oli joukkueen suurin sankari. Ville Meskanen teki kolme maalia kolmessa ottelussa ja syötti yhden. Michael Keränen keräsi 1+2.

Vire: Ilves pelasi keskiviikon ja lauantaina välillä kolme ottelua, joista siis voitti kaksi. Se oli myös kovassa voittovireessä runkosarjan lopussa, kun ylipäätään varmisti pudotuspelipaikkaansa. Tappara on pelannut viimeksi reilu viikko sitten. Sitä ennenkin se pääsi pelaamaan pitkään ilman tulospaineita varmistettuaan runkosarjavoittonsa, mutta hoiteli pisteitä lisää tililleen koko ajan vahvaa tahtia.

Ennakko: Tappara on ylivoimainen ennakkosuosikki sarjaan. Oikein mikään muu kuin ylioptimistinen puoli-ihmeisiin uskova haihattelu ei puolla niin suurta yllätystä, että Ilves kykenisi voittamaan Tapparan neljä kertaa seitsemän pelin sarjassa. Mutta se on silti mahdollista, koska sen ei tarvitse ottaa kuin yksi voitto kerrallaan yhdestä pelistä. Ja aivan yhtä lailla pätee toisinkin päin, että myös Tapparalle ainoa keino päästä jatkoon tästä sarjasta on pelata hyvin. Ilmaiseksi se ei saa mitään – se “haamumaalikin” tuli jo runkosarjassa. Pelit ratkaistaan kaukalossa, jossa Tapparan täytyy näyttää se paremmuutensa, jota kaikki toitottavat sen silmät ja korvat täyteen etukäteen.

Pelit: Nyt pelataan siis koko ajan Hakametsässä, vain joukkueiden ilmoitusjärjestys ja järjestelyvastuu vuorottelevat. Tiistaina isännöi Tappara, torstaina Ilves, lauantaina taas Tappara ja maanantaina vielä Ilves. Jos ja todennäköisesti kun lisää pelejä tarvitaan, ne pelataan keskiviikko-perjantai-lauantai -tahtiin. Jatkoon menijä on selvillä viimeistään aprillipäivänä 1.4.

Tero Aalto (Kuvat: Mika Kylmäniemi)