Perjantai 25.9. 17:00 VS.

Semifinaaleissa Tapparalle harvinainen vastustaja HPK

Torstai 4.4. 18:30 VS.

Liigajoukkueista on karsittu esiin neljä parasta, joista Kärpät ja HIFK aloittivat keskinäisen paremmuutensa selvittämisen keskiviikkona. Torstaina on vuorossa semifinaalien toinen pari, jossa vastakkain ovat runkosarjan kakkonen Tappara ja runkosarjan viides HPK.

Jos Tapparan neljännesfinaaleissa kohtaama Lukko oli todellinen vakiovastustaja playoffeissa (viisi playoff-kohtaamista viimeisen seitsemän kauden aikana), niin HPK:n kanssa tilanne on toinen. Nämä kaksi joukkuetta ovat kohdanneet vuosikymmenien aikana toisensa vain kahdesti pudotuspelisarjassa. Vuonna 1996 ne olivat vastakkain neljännesfinaaleissa, joista HPK eteni jatkoon voitoin 3-1. Vuonna 2003 Tappara puolestaan pudotti runkosarjan ykkösen HPK:n semifinaaleissa voitoin 3-2 ja eteni aina mestariksi saakka.

Yhteinen tekijä näille kahdelle menneelle ja nyt alkavalle sarjalle on päävalmentaja Jukka Rautakorpi, joka on ollut kirvesrintojen penkin takana kaikissa näissä playoff-kohtaamisissa! Harvinaista on myös se, että 16 vuoden takaisissa semifinaaleissa pelanneista Tapparan Tuukka Mäntylä ja HPK:n Janne Lahti ovat sammoissa joukkueissa myös tällä kaudella – Lahti tosin ei ole pitkiin aikoihin ollut kokoonpanossa. Tapparan valmennuksessa mukana tuossa 2003 sarjassa ovat pelanneet Marko Ojanen, Janne Grönvall ja Pasi Puistola, ja HPK:llakin Antti Miettinen.

Neljännesfinaaleista ei ennakkoon eroja joukkueiden välille

Tappara selvisi omissa neljännesfinaaleissaan neljällä ottelulla, kun se pudotti playoffien 1. kierroksen kautta runkosarjan seitsemännen sijansa säilyttäneen Lukon. Kaikki ottelut päättyivät vain yhden maalin erolla.

HPK pudotti kotiedun turvin neljännesfinaaleihin tulleen TPS:n viidessä ottelussa voitoin 4-1. Kahdesti peleissä tarvittiin jatkoerä, joista HPK hävisi ensimmäisen mutta ratkaisi koko sarjavoiton vierashallissa jatkoerässä.

Ylivoimalla Tappara ja HPK olivat omissa sarjoissaan suunnilleen yhtä tehokkaat: Tappara teki kolme yv-maalia 21,43 prosentin teholla, HPK yhden enemmän mutta ei ihan yhtä tehokkaasti. Tapparan alivoiman tehokkuus sen sijaan oli neljännesfinaaleissa yli kymmenen prosenttiyksikköä HPK:n vastaavaa suurempi (86,67 – 75). On kuitenkin huomattava, että joukkueilla on ollut vain yksi ja sama vastustaja, molemmilla vielä eri vastustajat, niin oikein mitään suuntaa-antavaa näistä ei saa. Sama koskee myös jäähymääriä, jotka HPK:lla on pikkuisen suuremmat kuin Tapparalla.

Pudotuspeleissä tehokkaimmat pelaajat näistä joukkueista tulevat pelin enemmän pelanneen ja neljä maalia enemmän tehneen HPK:n riveistä. Robert Leinolla on 1+5, Teemu Turusella ja Petteri Nikkilällä 1+4 kummallakin. Tapparan tehokkaimmat ovat neljän pisteen Kristian Kuusela (3+1) ja Teemu Suhonen (0+4). Kuuselan lisäksi HPK:n Otto Paajasella on kolme playoff-maalia tältä keväältä. Kaksi kertaa ovat osuneet Janne Tavi Kerhosta ja Anton Levtchi Tapparasta.

Maalivahdeista Tapparan Christian Heljanko ja HPK:n Emil Larmi ovat pelanneet kaikki joukkueidensa pelit. Heljangon tilastot ovat jonkin verran paremmat, mutta totta kai myös joukkueiden pelaamat sarjat olivat erilaisia. Toisena maalivahtina Tapparalla on kokenut Nikas Bäckström, HPK:lla Antti Karjalainen, jolla ei ole tilillään yhtään playoff-ottelua Liigassa.

Tappara on pelannut itse asiassa kaikki playoff-ottelunsa täsmälleen samalla kokoonpanolla ilman minkäänlaista kierrätystä. HPK:llakaan ei paljoa ole ollut, mutta esimerkiksi Philippe Cornet liittyi mukaan vasta neljännesfinaalien kahteen viimeiseen peliin.

HPK pelaa semifinaalien kolme ensimmäistä peliä ilman kokeneinta pudotuspelipelaajaansa Arto Laatikaista, joka sai viimeisen TPS-ottelun tilanteestaan kolmen ottelun pelikiellon, jonka kärsimisen aloittaa nyt.

Tappara hallinnut keskinäisiä pelejä viime vuosina

Tämän kauden runkosarjassa Tappara ja HPK kohtasivat neljä kertaa. Kumpikin voitti kotiottelunsa, Tappara Hakametsässä 2-1 ja 4-1, HPK Hämeenlinnassa 2-1 (vl-kisan jälkeen) ja runkosarjan viimeisessä, Tapparalle merkityksettömässä ottelussa 3-1.

Playoffeissa joukkueet eivät siis ole pitkään aikaan kohdanneet, mutta runkosarjassa Tappara on viime vuosina dominoinut keskinäisiä pelejä. Tämän kauden voitot toivat ylipäätään ensimmäiset sarjapisteet, jotka Kerho on Tapparalta saanut sitten tammikuun 2017.

Kristian Kuusela on neljän pisteen päässä Kari Jalosen miehittämämästä kaikkien aikojen playoff-pistepörssin kärkipaikasta.

Semifinaalisarjassa ei pelata yhtäkään peräkkäisten päivien ottelua. Jokaista ottelua edeltää yksi välipäivä, toisen ottelun jälkeen jopa kaksi välipäivää.

Iso kuva: Saana Hakala


Hakametsässä torstaina

Ottelun alkamisaika:
18:30

Hallin ovet auki:
17:00

Lipunmyynti auki:
16:30

Tapparan toimisto auki:
9-16

Hanki liput ennakkoon Ticketmasterista!

Meijoun Playoff-teltta aukeaa jo klo 16.30, ottelulipulla sisään! Ilmainen grillimakkara 100 ensimmäiselle!
Teltassa Happy Hour klo 16.30-18.
Ottelun jälkeen Happy Hour uudelleen Restelin hurjien ruokatarjousten kera!

C-päädyn Restel-pisteissä Happy Hour klo 17-18.