CHL-pudotuspeliavaus ei napannut Tapparaa

Tappara – SaiPa     0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
Ottelun kuvagalleria
CHL:n maalikooste tulossa

Tappara aloitti Champions Hockey Leaguen ensimmäisen pudotuspelikierroksen kotiottelullaan SaiPaa vastaan. Valitettavasti oikein ketään tamperelaista ei kiinnostanut kentällä eikä tyhjässä katsomossa. Reilusti vajaamiehinen SaiPa haki ensimmäisen osaottelun voiton vieraista maalein 2-0 ja pääsee viikon kuluttua pelattavaan kotiotteluunsa kahden maalin “etumatkalta”.

Tapparan pitää siis voittaa Lappeenrannassa kolmella maalilla päästäkseen otteluparista jatkoon. Tämäniltaisen perusteella ennuste ei olisi hyvä, mutta jokainen Tapparaa vähänkin seurannut tietää myös, ettei tämäniltainen ollut lähelläkään joukkueen todellista tasoa. Tappara oli tänään huono.

Kotijoukkue sai koko ottelussa aikaiseksi vain vaivaiset 11 torjuntaa vastustajan maalivahdille. Kotiottelussaan! Yksitoista! Niistä puoletkaan ei ollut edes kunnollisia maalilaukauksia.

Huonosta valmistautumista harvoin selviää kunnialla

Tappara ei selvästikään ollut onnistunut latautumaan tähän peliin. Oliko kyse CHL:stä liigana tai SaiPan varamiehisyydestä vai mistä, mutta Tappara lähti pelailemaan kuin kauden kolmatta harjoituspeliä, kun kesän jälkeen pelkän pelaamisen alkuintokin on ehtinyt jo lopahtaa. Sen pelissä ei ollut juuri mitään viitteitä viimeksi lauantaina Helsingissä nähdystä hyvyydestä, rytmistä ja rakenteesta. Nyt kirvesrinnat vain höntsäilivät, viivyttelivät, syöttelivät minne sattuivat ja yleensä menettivät kiekon ennen kuin ehtivät kaarroksissaan löytää mieleistään syöttöpaikkaa.

Tapparan heikosta esityksestä kertoo sekin, että se ei kyennyt kiekollisella pelillään edes aiheuttamaan vastustajalle jäähyjä. Tappara pelasi pelissä vain puolisen minuuttia ylivoimaa, kun se ainoa mahdollisuuskin tyrittiin heti alkuun omalla jäähyllä.

SaiPa kuitenkin oli tullut taistelemaan, vaikka siltä puuttui joukkueen molemmat varsinaiset maalivahdit ja pari ketjullista normaalikokoonpanon hyökkääjiä. Se luisteli ja kamppaili Tapparan kumoon. Se olisi itse asiassa voinut voittaa pelin enemmänkin kuin vain kahdella maalilla, mutta Tappara-maalissa Teemu Lassila torjui hyvin.

Vieraiden maalissa pelasi kesällä Tapparan kanssa harjoitellut Juho Olkinuora, joka kiinnitettiin pikahälytyksellä SaiPaan loukkaantumisten takia. Olkinuoran tasosta ei tämän pelin perusteella pysty kertomaan yhtään mitään. Tappara sai ensimmäiset kunnon laukauksensa aikaiseksi, kun peliä oli pelattu 46 minuuttia, yli kaksi erää!

Toisaalta pitää huomata myös SaiPa-pelaajien hyvät laukausten peitot. Kenttäpelaajat torjuivat tänään taatusti tuplasti enemmän Tappara-laukauksia kuin maalivahti.

Bonsaksen sisään, Savinainen ulos

SaiPa sai ensimmäisen maalinsa onnekkaasti toisen erän alussa, kun juuri Tappara-jäähyn päätyttyä kiekko kimposi maalin edessä Tomi Leivon luistimesta Lassilan ohi maaliin. Toisen maalin teki oman laukauksensa reboundista Eetu Koski kolmannessa erässä viisi minuuttia ennen loppua.

Tapparalla ei tosiaankaan ollut koko pelissä yhtään tuhannen taalan paikkaa, korkeintaan pari sellaista parinkympin hyvää kutia, joista kiekko olisi joskus voinut sisäänkin mennä.

Paljon on siis parannettavaa, mikäli Tappara aikoo tämän otteluparin viikon päästä Lappeenrannassa itselleen kääntää. Positiivista on kuitenkin, että tästä illasta on hyvin helppo parantaa.

Positiivisella puolella lisäksi Alexander Bonsaksen oli nyt mukana pelaamassa kauden ensimmäistä peliään toivuttuaan kesän operaatiosta. Pelkälle plussalle ei kuitenkaan todellakaan jääty, kun samaan aikaan sairastuvalle oli joutunut joukkueen alkukauden paras pistemies Veli-Matti Savinainen.

Viikon päästä Lappeenrannassa siis toinen osaottelu Lappeenrannassa lähtee tilanteesta 2-0. Sitä ennen Tappara kuitenkin kohtaa Liigan puolella kahdesti Sportin. Perjantaina pelataan Vaasassa ja lauantaina Hakametsässä.

Tero Aalto (Kuvat: Miko Pylkkö)