fbpx

Ikuinen legendakapteenimme Pertti ”Komu” Koivulahti (1951-2019)

Uutiset tarjoaa:

Me tapparalaiset olemme tällä viikolla vastaanottaneet suru-uutisen kuullessamme 1970- ja 1980-lukujen menestysaikojen legendaarisen kapteenimme Pertti ”Komu” Koivulahden menehtymisestä pitkäaikaisen sairauden murtamana. Komu oli 1970-luvulla alkaneen Tapparan menestyksekkään aikakauden joukkueen itseoikeutettu kapteeni, joka oli omalla osaamisellaan luomassa pysyvää tapparalaisiin arvoihin ja asenteisiin perustuvaa menestymisen identiteettiä.

Kaikki Komua läheltä ja kaukaa seuranneet muistavat hänet Tapparan ykköskentän luotettavana maajoukkuetason keskushyökkääjänä, joka kykeni itsenäisesti ja tinkimättömästi toteuttamaan valmentajan hänelle kulloinkin antaman roolin, oli kysymys pelin ratkaisuhetkistä tai vastustajan avainpelaajan “eliminoimisessa”. Legendaarisimmat muistot 1970-luvulla kohdistunevat Ässien kanssa pelattuihin useisiin finaalisarjoihin, joissa Komu useasti sai tehtäväkseen vartioida Ässien Veli-Pekka ”Vellu” Ketolan johtamaa ykköskenttää ja välillä olla ratkaisemassa peliä Tapparan voitoksi. Ja Komu teki sen onnistuneesti, kuten mestaruusviirit Hakametsän katossa osoittavat.

Komun peliälykkyys ja rauhallisuus korostuivat pelin tärkeimmillä ja vaikeimmilla hetkillä. Komu osasi tehdä kylmäpäisesti oikeita asioita oikeilla hetkillä. Tämä taito ja kyky oli hänelle sisäänrakennettu. Tämä tuli esille myös kentän ulkopuolisissa asioissa, kuten tapparalaisia niin syvästi koskettaneessa keväällä 1986 tapahtuneessa auto-onnettomuudessa. Komu oli onnettomuudessa kuolleen huoltajamme Raimo ”Pappa” Paavolan kyydissä yhdessä pitkäaikaisen ketjukaverinsa Seppo Ahokaisen kanssa, kun Valkeakoskella väärälle ajokaistalle ajautunut auto törmäsi Papan kuljettamaan autoon. Komu kykeni tässä kaoottisessa tilanteessa, talvella yön pimeydessä, verta vuotavana, estämään lisävahinkojen syntymisen ja hälyttämään avun paikalle.

Komun taito tuli esille myös peliuran jälkeen valmentajana 1980-luvun jälkipuolella. Hän muodosti yhdessä mestarivalmentaja Rauno Korven kanssa toisiaan täydellisesti tukevan ja täydentävän valmentajaparin. Tästäkin menestyksekkäästä toiminnasta on nähtävänä useita mestaruusviirejä Hakametsän katossa.

Komu on nyt poissa, mutta hän elää ikuisesti tapparalaisten sydämissä yhtenä legendaarisimmista kapteeneistamme ja menestyksekkään aikakautemme alun suunnannäyttäjänä.

Tampereella 14. päivänä maaliskuuta 2019
Tamhockey Oy

Heikki Penttilä                                Mikko Leinonen
hallituksen puheenjohtaja        toimitusjohtaja

PERTTI ”KOMU” KOIVULAHDEN TILASTOT JA SAAVUTUKSET TAPPARASSA JA MAAJOUKKUEESSA
 • 527 SM-ottelua Tapparassa 1968-1984
  • Runkosarjassa 463. 199+204=403
  • Playoffeissa 64. 20+32=52
 • Pelaajana 5 SM-kultaa, 4 hopeaa, 1 pronssi
 • 126 A-maaottelua, 23+49=72
  • Olympialaiset 1976
  • MM-kisat 1977, 1978, 1979, 1981, 1982
 • Tapparan apuvalmentaja 1985-1992
  • Valmentajana 3 SM-kultaa
 • Suomen Jääkiekkoleijona #86
 • Tappara Hall of Fame #22