Kausikertomus 1951-52

TYNKÄSARJASSA ULOS MITALEILTA

Mestaruussarjaa jatkettiin kymmenen joukkueen kaksilohkoisena sarjana, mutta nyt lohkoissa pelattiin vain yksi kierros, ainoastaan neljä ottelua per joukkue. Siihen sitten päälle lohkojen kahdelle parhaalle sijoitusottelut. Kun leuto talvi ei sallinut kauden aloittamista ajoissa, lopulta sarjan pelimäärää vähennettiin olympialaisiin osallistuvan maajoukkueen leiritarpeiden vuoksi.

TBK jäi omassa alkulohkossaan kolmanneksi voitettuaan ensin helsinkiläiset HIFK:n ja HJK:n, mutta hävittyään sitten Ilvekselle ja Turun Pyrkivälle. Ilves-tappio ei ollut yllätys, mutta tappio Pyrkivälle todellakin oli ja kirvelevämmäksi sen teki se, että TBK johti vielä seitsemän minuuttia ennen loppua kahdella maalilla ennen kuin päästi Pyrkivän maalaamaan lopussa kolmesti. HJK ja TBK päätyivät samaan pistemäärään ja maalierokin oli sama +2, mutta HJK:lla oli kaksi tehtyä maalia enemmän. Joukkueet kuitenkin ratkaisivat pronssiotteluun pääsyn Helsingissä pelatulla uusintaottelulla.

Uusintaottelussa HJK otti avauserässä jo kolmen maalin johdon, mutta TBK nousi vielä sen ja toisen erän aikana kahdella maalilla ohi 5-3 -johtoon. Seppo Liitsola teki kaksi maalia, Teuvo Takala, Kalevi Hämäläinen ja Matti Rintakoski yhden jokainen. Johto ei kuitenkaan pitänyt, vaan HJK tasoitti kolmannessa erässä. Mentiin jatkoajalle, jossa pronssin kotijoukkueelle ratkaisi maalillaan HJK:n Heikki Salimäki.

Matti Rintakoski oli Bollklubbin paras pistemies kolmella maalilla ja kahdella syötöllä. Seppo Liitsola ja Aulis Hirvonen pelasivat ensimmäiset kautensa sinioransseissa riveissä. Olli Soljalle puolestaan kyseessä oli viimeinen kausi pelaajana.

Erkki Hytönen nousi joukkueen vakiomiehistöön.

Olli Soljalle kausi jäi viimeiseksi pelaajana.

Mestaruuden voitti Ilves, hopeaa sai HPK ja pronssille ylsi Tarmo.

Lauha alkutalvi ei sallinut juurikaan lisää ottelukokemusta edes harjoituspelien kautta, kun luonnonjäätä ei vain ollut saatavilla. TBK pelasi mestaruussarjapeliensä lisäksi neljä harjoitusottelua ja hävisi ne kaikki lähivastustajilleen Ilvekselle, TK-V:lle, HPK:lle ja Tarmolle. Kausi näytti jo päättyvän vain kaikkiaan yhdeksän pelin jälkeen, mutta lähes kuukausi edellisen pelinsä jälkeen TBK kokoontui taas kaukaloon. Se voitti seuran 20-vuotisjuhlaottelussa kovaksi luokiteltavan ruotsalaisvastustajansa IK Stefan 1-0 vasta 15-vuotiaan Matti Leiniön maalilla. Maaliskuun puolivälissä pelattiin vielä piirinsarjakin, jossa TBK aiheutti ensin Ilvekselle kauden ensimmäisen tappion peräti 9-3 -lukemin ja voitti isoin luvuin myös HPK:n. SM-sarjan kärkikaksikko siis kaatui komeasti, mutta kolmanneksi sijoittuneelle Tarmolle TBK hävisi piirin mestaruuden niukasti 1-2.

Kausi päätettiin lopulta vähän niin kuin oli aloitettukin: sään armoilla. Kauden viimeiseksi peliksi maaliskuun viimeisenä päivänä aiottu paikallisystävyysottelu Ilveksen ja TBK:n välillä pelattiin lopulta ilman luistimia kengät jalassa; vain maalivahdeilla oli terät allaan. Huvittelun voitti Ilves "noin lukemin 3-1", kirjoitti Aamulehti.

Vaikea kausi poiki kuitenkin hyvää: Tulevilla kausilla TBK olisi maan kovin!