Kausikertomus 1954-55

KOLMAS PERÄKKÄINEN MESTARUUS VEI TBK-NIMEN MUKANAAN MESTARUUSSARJAKARTALTA

Viimeisen kautensa Tammerfors Bollklubbina pelannut seura vei jo kolmannen peräkkäisen mestaruutensa häviämättä nyt kauden aikana yhtään ottelua. Kaksilohkomuotoisessa runkosarjassa TBK:n rasitteeksi tuli vain yksi tasapeli HIFK:iä vastaan ja se vei lohkonsa helposti neljän pisteen erolla juuri samaiseen helsinkiläisjoukkueeseen.

Loppuotteluissa vastaan tuli toisen lohkon ykkönen TPS, joka sai kuitenkin taipua hallitsevien mestarien edessä kahdesti: TBK:n voitot kirjattiin Tampereella maalein 5-2 ja Turussa 7-4. Ensimmäisessä ottelussa TBK karkasi toisessa erässä jo neljän maalin johtoon Yrjö Hakalan kahden osuman siivittämänä ennen kuin TPS pääsi tulostaululle. Turussa pelatussa ottelussa TPS meni toisessa erässä vielä johtoon, kunnes TBK käänsi pelin johdokseen, jota se vain lisäsi kolmannessa erässä.

Pronssia otti HIFK.

Seppo Liitsola teki 13 maalia ja 20 pistettä ja oli koko sarjan toiseksi paras pistemies. HPK:n kautta sinivalko-oransseihin riveihin siirtynyt Ilves-kasvatti Yrjö Hakala pelasi ensimmäisen monista TBK/Tappara-kausistaan ollen joukkueensa toiseksi ja koko sarjan viidenneksi paras pistenikkari. Lauri Silvánille riitti kolme kultamitalia ja mies siirtyi muihin puuhiin jo alle 25-vuotiaana.

Ossi Kauppi voitti kuudennen peräkkäisen mestaruutensa. Kolme ensimmäistä tuli perätysten Ilveksen paidassa. Kauppi tilannekuvassa takimmainen TBK-pelaaja.

Yrjö Hakala (vas.) oli siirtynyt TBK:hon ja oli joukkueen toiseksi paras pistemies. Oikean reunan Seppo Liitsola oli paras, ja kuvassa keskellä oleva Teuvo Takala kolmanneksi paras.

Talven aikana nähtiin myös ensimmäinen ulkomaalaispelaaja kantamassa TBK-paitaa. Tämä tapahtui joulukuun lopussa harjoitusottelussa ruotsalaista Kirunan joukkuetta vastaan. Kyseessä oli yhdysvaltalainen Mel Morrow, joka oli saapunut Suomeen mormonikirkon lähettilääksi ja tykkäsi myös pelata jääkiekkoa. Puolustajan paikalla pelannut Morrow ei säväyttänyt TBK:n voittaessa peräti 14-0 eikä häntä nähty tosipeleissä seuran riveissä.

SM-sarjakauden jälkeen oteltiin vielä Hämeen piirimestaruudesta TBK:n ja Ilveksen välillä. Ilveksen 5-1 -voittoon päättynyt ottelu keskeytettiin jo kahdeksan minuuttia ennen päätöstä, kun TBK-pelaajat ja ottelun tuomari olivat rankasti eri mieltä tuomioista. Matti Rintakoski yksinkertaisesti kieltäytyi menemästä 10 minuutin jäähyistunnolleen. Episodin seurauksena “Rinuli” istui pelikiellossa seuraavan kauden tammikuuhun saakka, kun taas valmentaja Jarl Ohlsonia näpäytettiin kokonaisen vuoden toimitsijakiellolla.

Kauden jälkeen TBK:n kirjaimet katosivat pääsarjajäiltä ja tilalle tuli Tapparan kaksiteräinen kirves.